İnternetin yaygınlaşması ile her şeyimizi ona sorar olduk. Kuracağımız dolaptan, bilgisayarımızdaki hataya, pratik çözümlerden, yemek tariflerine kadar her işimizi online olarak çözmeye çalışıyoruz. Açıkçası benim gibi tarifi akılda tutmakta ve kıvam tutturmakta zorlananlar için her zaman öncelikli tercih, görüntülü tarifler. İşte Lokma uzun süredir basılı olarak sürdürdüğü bu tarifi dijitale geçirmenin yanına bir de videolarla süslemiş. Öğrenciler, yemek yapmaya üşenenler, elindeki malzemeyle karın doyurucu bir şeyler yapmak isteyenler için güzel tarifler var. “Öğrenciyim, param yok. O tarifleri yapamam” demeyin, sizin için her öğrenci evinde bulunacak malzemelerden tarifler de web sitesinde mevcut.
Bunların yanı sıra farklı tatlar denemek isteyenler için işin püf noktaları da atlanmamış. Muskat rendelenmesinden, zencefil doğranmasına kadar en ince detaylar burada yer buluyor. Platformun en güzel yanı ise tariflerin maliyetinin de çıkarılıyor olması. Kalorisinden kolaylık-zorluk durumuna göre bölümlenen site, yemek yapmak ve yemek yapmayı sevmek için bütün uygun koşulları sağlıyor.
MUTFAĞA DAİR HER ŞEY
Lokma dijital platformu sayesinde “yumurta kıramam”, “bıçak tutamam” diyenler artık bıçak tutup, yumurta kırabilecek. Nasıl mı, tabi ki yine Lokma’nın web sitesi sayesinde. “Mutfağa giriş” başlığı altında bıçak becerilerinden, günlük mutfak rutinlerinin nasıl olması gerektiğine dair bilgiler dijital platformda paylaşılıyor.Portakal Ağacı bloğu ile Türkiye’de ilk yemek bloğunu da kuran Lokma dergisi genel yayın yönetmeni Hatice Özdemir Tülün dijital Lokma için, küçük bir hayalin doğru ekiple güzel noktalara ulaştığını söylüyor. Web sitesine gzt.com/lokma adresinden ulaşabilirsiniz.
Portakal ağacı ile başladığınız sürecin şimdi Lokmayla dijitale taşınması sizin için ne anlam ifade ediyor?
Benim için ufacık bir hayalin doğru bir ekiple birleşince nerelere varabileceğini gösterdi bu süreç. Dijital ile başlamıştım, şimdi daha büyük ve güçlü bir biçimde tekrar dijitale taşındık, doğrusu ilk günden beri de birebir etkileşimi daha hızlı yaşayabildiğiniz için dijital benim için çok daha mutluluk verici bir alan.
AMACIM SAMİMİ KALABİLMEKTİ
Yola çıkarken bu aşamalara kadar kazanacağını tahmin eder miydiniz?
Portakal Ağacı, Türkiye’nin ilk bloglarından biriydi. Tek amacım sevdiğim şeyleri başkalarıyla paylaşabilmek, bunu yaparken de gerçekten samimi kalabilmekti. Son 5 yıldır da tüm ekip aynı samimiyeti devam ettiriyoruz. Portakal Ağacı’nın bu kadar büyüyeceğini de Lokma gibi parçası olmaktan bu kadar gurur duyacağım bir dergiyi çıkaracağımızı hayal bile edemezdim.
Hem tarif ajandası hem alışveriş listesi var alışveriş listesi eklemenizdeki amaç neydi? bir de alışveriş listesi ve maliyet belirtme noktasında da bir ilksiniz galiba…
Evet, bu bizim en iddialı olduğumuz özelliklerimizden. Bu sorunu kendimizde de çok yaşadığımız için bir tarifi yapmaya karar verip markete gittiğimizde, bir eksikle karşılaşmak gibi bir sorunla karşılaştığınızda malzemeleri ekleyebileceğiniz bir liste imkanı vermek çok kullanışlı ve çok beğenilen bir özellik oldu.
Tarifler denenmeden paylaşılmıyor. En az kaç kez denenmiştir?
Bazı tarifleri yemek editörümüz emin olana kadar 3-4 kez deniyor, kendi test ekibimize yolluyoruz, onlar deneyip karşılaştıkları sorunları söylüyorlar.
Malzeme fiyatlarını neye göre belirliyorsunuz?
İstanbul’daki ortalama satış fiyatlarına göre güncelliyoruz malzeme fiyatlarını.
Kaç kişilik bir ekip Lokma?
Ana ekip 8 kişi, ancak video, sosyal medya ve diğer çalışmalarımızla zaman zaman 15-20 kişiye kadar çıkabiliyoruz.
Youtube kanalınızda da tarifleri kısa videolarla anlatıyorsunuz. Youtube kanalında ilerleyen günler için nasıl planlar var?
Evet, Youtube için çok iyi bir ekibimiz oluştu, özellikle Ramazan aylarında her güne yaptığımız yemekler çok beğenildi. Lokma Dijital için de ünlü şeflerle çekimlere başladık, önümüzdeki günlerde bu çekimlerin ve şeflerin sayısını artırmayı planlıyoruz.
Hem kısa zamanda yapılacak hem de maliyetsiz bir akşam yemeği menüsü istersek neleri önerirsiniz?
-Sebzeli Ezogelin Çorbası – İzmir Köfte – Palize
Sebzeli Ezogelin Çorbası
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet kabak
1 adet havuç
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru kekik
Servis Malzemeleri: 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı: Malzemelerin hepsini doğrayıp tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ilave edin. Sebzelerin hepsi yumuşayıp, mercimekler açılıncaya kadar pişirin. Çorbanın tuzunu ayarlayın ve blendırdan geçirin. Yağı kızdırın ve naneyi ilave edin. Çorbayı servis kasesine aldıktan sonra naneli yağı da üzerinde gezdirin.
İzmir Köfte
Malzemeler:
500 gram dana döş kıyma
2 adet rendelenmiş kuru soğan
1 adet yumurta
1 avuç kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kimyon
Yeteri kadar toz karabiber
Yeteri kadar tuz
2 adet elma dilimi doğranmış patates
6 adet ikiye bölünmüş sivri biber
2 adet domates
Yeteri kadar sıvı yağ
2 çorba kaşığı kıyılmış kuru soğan
1 diş kıyılmış sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
Yapılışı: Köfte malzemelerini yoğurma kabına alın ve 10 dakika yoğurun. Elinizle şekil verip fırın kabına dizin ve önceden ısıtılmış fırında kurumalarına izin vermeden pişirin. Biber ve patatesleri ayrı bir yerde kızdırdığınız yağda ayrı ayrı kızartın. Fırından çıkan köftelerin üzerine dizin. Domatesleri de doğrayıp dizin ve tuz serpin. Bir tavada sos için soğanı, sarımsağı ve tereyağını alıp solana kadar soteleyin. Salçayı ilave edip kavurun, kokusu çıkınca 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve tuz serpip karıştırın. Fırın kabındaki sebze ve köftelerin üzerinde gezdirin. Üzerini pişirme kağıdı ile kapatın ve 25 dakika önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirdikten sonra 10 dakika da üzeri açık pişirin. Sıcak servis edin.
Palize
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı beyaz un
1 su bardağı su
1 su bardağı üzüm pekmezi
Yeteri kadar ceviz
Yapılışı: Tereyağı ve unu yapışmaz bir tencereye alın, yavaş yavaş kokusu çıkıp rengi dönene kadar kavurun. Kalan malzemeleri ilave ederken seri şekilde balon telle karıştırın. Koyulaşınca servis tabaklarına alın. Ortalarına ceviz yerleştirip, ılıyınca ikram edin. Afiyet olsun.