Gençlik ve eğitim konularında her zaman endişeliyiz. Son dönemlerin en popüler tartışma konuları da; gençliğe hangi kalitede eğitim veriyoruz, bu süreçte hangi araçları kullanıyoruz, onların önünü ne kadar açıyoruz çerçevesinde şekilleniyor. Bu tartışmaları yaparak birşeylerin değiştiğini ve iyiye doğru evrildiğini göreceğiz. Evet, gençlerde ne cevherler var diyebileceğimiz örnekler var ve önleri açıldığında hayallerine ulaşanlar da. ÖNDER bunun için her yıl verdiği kültür sanat ödüllerinde gençleri de unutmuyor ve Yılın Okul Kültür Sanat Projesi başlığı altında projelerini değerlendiriyor.
ÖYKÜ KİTABI YAZDILAR
Diyarbakır Hani Borsa İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Kübra Yılmaz ve arkadaşları öyle işte. ÖNDER 3. Kültür Sanat Ödülleri’nde Yılın Okul Projesi ödülünü alan gençler, “Gökyüzünde Açan Öyküler” isimli ortak bir öykü kitabı çıkardı.
Gençler oturup tek tek öykülerini kaleme aldılar ve yarışma için bu projeyi İstanbul’a gönderdiler. Eserleri incelendi ve onlarca eser arasından seçilerek ödüle layık görüldü. Ödül törenine geldiklerinde ise ilk kez İstanbul’u ve Boğaz’ı gördüler. İstanbul’un tarihi yerlerini gezdiler. Öğrencilerden Kübra Yılmaz ödül töreninde yaptığı konuşmada en yalın haliyle dile getirdi bunu. Kübra, “Bugün ilk defa uçağa bindim, ilk defa İstanbul’a geldim ve ilk defa bu kadar büyük bir kalabalığın arasına karıştım. Bizler burada olmaktan gurur duyuyoruz. Hayallerimizin kapısını araladık” sözleriyle duygularını aktardı.
GÖKYÜZÜNDE AÇAN ÇİÇEKLER
“Yazmak çok zor gelir öğrencilere, bırakın öykü yazmayı küçücük bir paragraf yazmalarını istediğinizde sanki ip üzerinde cambazlık yapmalarını istemişsiniz gibi dehşete kapılırlar. Ama bu sefer öyle olmadı. Sene başında okulumuza yeni gelen ve edebiyat dersiyle yeni tanışan 9. sınıflarla, yola çıktığımız ilk günden beri bu metin türünü öğrendik. Nasıl yazılır, çeşitleri nelerdir, tarihsel gelişimi nasıldır?… Üstelik bir sürü de öykü okuduk. Sonunda sıra yazmaya geldi. İşte o zaman daha ikiletmeden yazmaya başladı bazıları. Meğerse anlatacakları varmış” diye anlatıyor yaptıkları işi Edebiyat Öğretmeni Ezgi Koşak. Diyarbakır Hani Borsa İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin biraraya gelerek çıkardığı Gökyüzüne Açılan Öyküler kitabında kimisi neşeli, kimisi hüzünlü öyküler var. Öğrencilerin ahlak, yardımseverlik, dürüstlük, sevgi, saygı gibi daha birçok değer üzerine yazdıkları öykülerden oluşan kitapta, 14 öğrencinin 15 öyküsü yer alıyor.
PİNOKYO KİTAP OKUYOR
Bir diğer güzel çalışma ise Tekirdağ Süleymanpaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Elif Emame Paşaoğlu’nun. Elif Emame, ilgi çekici bir yöntemle kitapları tanıtmak ve sevdirmek üzere yola çıktı. Bunun için de milyonlarca kişinin kullandığı sosyal medyayı tercih etti. Kitap tanıtımları ve özlü sözlerin yanında fotoğraflarla bir görsel şölen haline gelen Pinokyo’nun kitaplığını Elif’ten dinleyelim: Sosyal medya… Yaşadığımız gerçek hayatın içinde oyuncularının yine bizler olduğu sanal bir dünya kuruldu. Bu dünyada gerçekle çok da bir bağı olmayan mutlulukların, servetlerin seyrine daldık. Her birimiz eleştiriyor ancak hiçbirimiz kopamıyoruz bu mecradan. Tam bu noktada kendime sordum “Bu dünyadan çıkamıyor olabilirim, peki neden faydalı kullanmıyorum?”.
Ülke olarak okuma oranımız az olduğundan insanlara kitap sevgisini aşılayabilmek istedim.
BÜYÜYEN OKUMA AİLESİ
Bir kitap bloğu açtım ve her yaştan insanın dikkatini çektiğini gördüm. Gerek 11 yaşındaki kardeşim gerek 45 yaşındaki amcam… Ana sayfalarına düşen her gönderide yeni bir kitap tanıttım onlara. Küçük ailem yavaş yavaş büyüdü ve büyümeye hâlâ devam ediyor. Yüzlerce kişiye az da olsa kitap sevgisini aşılayabildiysem ne mutlu bana! Yılın Okul Kültür Sanat Projesi ödülünü alan ikinci okul Tekirdağ Süleymanpaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Elif Emame Paşaoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada ise “oku” emrine dikkat çekti. Elif Emame, “İlk emir oku olduğu için ben bundan yola çıkarak bu adımı attım. İlk emire odaklandım. Sadece Kuran’ı okumaktan bahsettiğini düşünmüyordum bu emrin. Kuran da okudum kitap da okudum insanları da okudum” sözleriyle yaptığı işin püf noktasını anlattı.
ABİLER, ABLALAR VE KARDEŞLERİ
Gençlere verilen ödüller bununla da sınırlı kalmıyor. Bursa Nizam Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de çıkardıkları Asım isimli dergiyle Yılın Okul Dergisi Ödülü’ne layık görüldü. Ancak bu ödül töreninde sadece gençler ve öğrenciler yoktu. 11 dalda 13 kişi ve kuruma kültür sanat alanında ödüller verildi. Gençler hem kendi aralarında yarışırken hem de Yılın Fikriyat Ödülü’ne layık görülen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la aynı sahneyi paylaşmış oldular. Onların ödül aldıkları törende Mustafa Kutlu da, Ruhi Ayangil de, Hüseyin Kutlu da, Tarık Tufan da var. Gençler her yıl geleneksel olarak düzenlenen bu yarışmada büyükleriyle birlikte ödül alırken, başarmanın, hayallerine ulaşmanın haklı gururuyla döndüler memleketlerine.