‘Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik’ yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle internet üzerinden radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşlarla özel içerikler sunan ücretli platformlar da RTÜK denetimine tabi olacak.
1) Netflix, Puhu Tv, Blu Tv gibi kuruluşların özelliği nedir?
‘‘Yeni nesil yayıncılar’’ olarak hayatımıza giren ABD’li Netflix, Türkiye’den Puhu ve Blu Tv belirli ücretler karşılığında izleyicilerine farklı içerik üreten dijital platformlardır. İzleyicilerine sunduğu abonelik paketleri karşılığında film, dizi ve belgesel gibi içerikler üretirken, eski film ve dizilerin de yayın haklarını alarak izleyicilerine sunuyorlar.
2) RTÜK bu platformları neden denetleyecek?
Bu platformların denetime açık olmadan yayın yapması ve gelirlerini beyan etmeksizin kazanç sağlamaları Türkiye yasalarına uygun değil. Ayrıca bazı içerikler toplum tarafından da rahatsız edici bulunuyor. RTÜK’ün denetimiyle yayınlar yasaya uygun hâle gelecek.
3) Bahsedilen sorunlu içerikler neler?
Özellikle Netflix’de eşcinselliğin normalleştirilmesi, şiddet ve küfrün yaygın hâle getirilmesi toplumun tepkisini zaten çekmişti. RTÜK’ün denetiminin özellikle kültürümüze uygun düşmeyen içeriklerinin denetlenmesi adına büyük önem arz ediyor.
4) Yönetmelik yeni ne içeriyor?
Yönetmeliğe göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internette sunmak isteyenler, artık RTÜK’ten lisans almak zorunda. Netflix ya da Blu TV gibi yayınlar da ancak RTÜK’ten izin alarak yayın yapabilecek. Türk Ticaret Kanunu’na uygun kurulan şirketlere yayın lisansı alma hakkı tanıyan yönetmeliğe göre, internet üzerinden yayın yapan yurtdışı kaynaklı televizyonlar Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.
5) Lisans ücretleri ne kadar olacak, süreç nasıl işleyecek?
RTÜK tarafından yayınlanan yönetmelikte lisans ücreti, internetten radyo yayını yapmak isteyenler için 10 bin, televizyon yayını yapmak isteyenler ise 100 bin lira olarak belirlendi. Netflix gibi abone sistemiyle çalışan platformlar, yıllık net satışlarının binde beşi kadar RTÜK’e ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu şirketlerin kasasından yayın iletim ücreti olarak da yıllık 100 bin lira çıkacak. Lisans 10 yıllığına geçerli olacak. Lisansı olmadan yayın yapan platformlar, sulh ceza hâkimliğinin kararıyla engellenebilecek.
6) İçerik nedeniyle uygulanacak cezalar neler?
RTÜK’ün bu konu hakkında yayınladığı yönetmeliğe göre yayın içerikleri nedeniyle uygulanabilecek program durdurma, yayın durdurma ve lisans iptali yaptırımları medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayın yaptığı bütün iletim ortamlarını kapsayacak.
7) Netflix Türkiye’den çekilecek mi?
RTÜK kararının ardından açıklama yapan Netflix, Türkiye’nin kendileri için önemli pazar olduğunu söyledi. Netflix, Türkiye’den çekileceği iddialarını da dolaylı yoldan yalanlamış oldu.