Yedi sualde: Birland ülkesi nedir?

Twitter kullanıcıları geçtiğimiz günlerde ilginç bir haberle karşılaştı. 2015 yılında kurulduğu iddia edilen Birland adlı ülkenin Dışişleri Bakanı olduğunu iddia eden bir kişi twitter’daki onaylı bir hesapla ülke hakkında bilgi vermeye başladı. Mısır ve Sudan arasında uzun yıllardır tartışmalara yol açan bir bölgede sessiz sedasız kurulduğu ileri sürülen bu ülkeyle ilgili detaylar yedi suâlde.

1) Birland neresi?

2015 yılında Mısır ve Sudan arasında büyük tartışmalara yol açmış bir bölge olan Birtavi bölgesinde kurulduğu ileri sürülen devlet, Mısır’ın güneyinde Sudan’ın ise kuzeyinde yer alıyor. 2580 km2’lik bir yüzölçümüne sahip olan bu toprak parçasında 4 eyalet var. Başkenti Birtawil olarak biliniyor.

2) Bölge nasıl oluştu, hangi savaşa konu oldu?

Eski İngiliz yönetimi 1899’da 22 Kuzey paralelini esas alarak Mısır ve Sudan arasındaki sınırı belirlemişti. Bu sınırlar, Sudan ve Mısır arasında Mehdi Savaşı’nın devam ettiği zaman belirlendi. Bu anlaşmayla su kaynaklarının yoğun olduğu Halaib bölgesi Mısır’a, kurak ve kayalıklarla dolu olan Birtawil bölgesi ise Sudan’a bırakılmıştı. 1922 yılında İngiltere bu bölgede yeni bir anlaşma düzenleyerek Halayib bölgesini Sudan’a, Birtawil bölgesini ise Mısır’a bıraktı. Sudan’ın İngiltere’den bağımsız olmasıyla beraber Halayib bölgesi için savaşlar gerçekleşse de Birtawil bölgesi günümüze değin sahipsiz kaldı.

3) Bu bölgenin coğrafi özellikleri nedir?

Birtawil bölgesi Sudan’ın kuzeyindeki çöllerin en ucunda yer alıyor. Bu nedenle 2580 km2’lik bu alan kurak ve çorak arazilere ev sahipliği yapıyor. İçerisinde hiçbir şekilde tabii kaynak bulunmuyor.

4) Ne zaman bağımsızlık ilan edildi?

Bu bölge 1922’den bu yana sahipsiz olarak biliniyor. Ancak bu bölgede 2015 yılında Mısır-Suud-BAE desteğiyle dünyaya ilan edilmeden ‘Birland’ isimli bir devletin kurulduğu ortaya çıktı. Twitter’da kendini Birland devletinin Dışişleri Bakanı olarak tanıtan onaylı bir hesap olan Muhammed Bahareth isimli kişi bu bölge hakkında yeni bilgiler verdi. Hristiyan ve Müslüman kabilelerin bir arada barış ve güven içerisinde yaşadığını Twitter hesabından aktaran Bahareth, ülkenin silahlı güçleri olmadığını, Birland’in barışın teminatı olduğunu vurguladı.

5) Tanıyan devletler var mı?

Birland resmi olarak adlandırılan sözde devlet henüz hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Fakat Mısır ve BAE tarafından finanse edilip kurdurulduğu düşünülüyor.

6) Bu devlet yaşayabilir mi?

Birland’in tabii kaynaklara sahip olmaması ve stratejik öneminin düşük olması devletin uzun yıllar yaşama imkanını azaltıyor. Ancak Mısır ve BAE destekli kurulduğu için bu bölgenin hukukî statüsü kullanılarak uluslararası hukuka aykırı bir takım eylemler yapılabilir.

7) Mısır ile birleşir mi?

Bu bölgenin bir zamanlar zaten Mısır’a bırakılması Mısır ile birleşme ihtimalinin az olduğunu gösteriyor. 1922’de Mısır’a hukukî olarak bırakılan bu bölge kurak ve kayalıklarla dolu olması nedeniyle Mısır tarafından sahiplenilmemişti.

Benzer konular