Yedi Sualde: Milli Muharip uçağı TFX

TUSAŞ tarafından tanıtılan Milli Muharip Uçağı TFX, geçtiğimiz haftalarda Paris Havacılık Fuarı’nda sergilendi. MMU, 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlandı. Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olması hedeflenen TFX’le ilgili merak edilenleri inceledik.

1- Milli Muharip uçağı TFX nedir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanan TFX uçağı, Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olarak tasarlandı. Beşinci nesil ve F-35 ayarında bir uçak olarak tasarlanan TFX, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi, F-35A uçakları ile birlikte görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.

2- Özellikleri nelerdir?

Azami hızının 2 mach (2450 km/s), tavan irtifasının 17 bin metre olacağı belirtilen uçağın uzunluğu 19 metre, kanat açıklığı 12 metre, kanat alanı ise 60 m2 olarak görülüyor. Yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. gibi özellikleri vardır. Çift motorlu olacak MMU’da her motorun itiş gücü 20 bin libreye ulaşacak. Uçak 55 bin feet irtifaya (yaklaşık 18 bin 600 metre) çıkabilecek. Menzili ise 600 deniz mili yani 1,110 kilometre.

3- Ne zaman kullanılmaya başlanacak?

2023 yılında hangardan çıkacak olan uçağın ilk uçuşu 2025 yılında yapılacak olup, en geç 2028 yılında Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecektir.

4- Milli savaş uçağı tasarlanması hangi ihtiyaca binaen ortaya çıkmıştır?

Türkiye’nin milli savaş uçağı projesine hız vermesi ABD ile F-35 sorununun yaşandığı zamana denk geliyor. Geçen yıl rahip Brunson krizi nedeniyle F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslim süreci tıkanmıştı. Ankara’nın Moskova’dan S-400 savunma sistemi alması F-35’lerin Türkiye’ye satışına engel oluşturan bir diğer konu oldu.

5- Neden gündeme gelmiştir?

Bu yıl 53.’sü düzenlenen dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından Paris Havacılık Fuarı’nda, TUSAŞ’ın ana yüklenicisi olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yürütülen Milli Muharip Uçağı’nın birebir modeli yer aldığı için gündeme gelmiştir.

6- Savunma sanayiinde hava unsurlarında başka hangi yerli ve milli projeler var?

Yerli ve milli üretilen HÜRJET askerî eğitim uçağının, 2021 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Terörle mücadelede de kullanılabilecek HÜRJET, 3 bin kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. Millî taarruz helikopteri ATAK-2 de 2023’te havalanacak. Zorlu çevre şartlarına dayanıklı helikopter; ileri teknoloji sitemleri ve yüksek manevra kabiliyeti ile öne çıkıyor.

7- Türkiye 5. nesil uçak üretebilen kaçıncı ülke olacak?

Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında 4. ülke olacak.

Benzer konular