İnanç turizmi nedeniyle turist hareketliliğinin en yoğun olduğu destinasyonlardan biri olan Türkiye-İsrail destinasyonu, özellikle İsrail tarafında yaşanan sözde güvenlik tedbirleri ve kötü muamele, Türk turistler ve seyahat acentalarının büyük tepkisini çekiyor.
1- Türkiye ve İsrail arasında vize uygulaması var mı?
Türkiye, 90 günü aşmamak şartıyla İsrail vatandaşlarından vize istemiyor. 90 günü aşması durumunda vize gerekiyor. Türkiye, İsrail vatandaşlarına vize uygulaması yapmamasına rağmen İsrail, Bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarından vize istiyor.Gri, yeşil ve diplomatik pasaport sahipleri İsrail’e vizesiz olarak seyahat edebiliyor.
2- Türkiye’ye yılda kaç İsrailli turist geliyor?
İsrailli turistlerin Türkiye’ye giderek artan bir ilgisi var. 2018 yılında Türkiye’yi 443 bin İsrail’li turist ziyaret etti.
3- Türkiye’den yılda kaç turist İsrail’e gidiyor?
Türk turistler özellikle Müslümanların mukadedes şehirlerinden biri olması ve işgal altındaki Filistinlilere destek olmak amacıyla Kudüs-ü Şerif’i ziyaret ediyor. 6 milyon Yahudiden yarım milyonu Türkiye’ye gelirken, 82 milyon Müslüman’dan sadece 50 bin kadarı Kudüs-ü Şerif’e gidiyor. Ne yazık ki son yıllarda bu rakam da düşmüş durumda.
4- Türk turistler Tel Aviv Havalimanında ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar?
Kudüs’ü en fazla ziyaret eden milletin Türkler olması dolayısıyla İsrail’in sözde güvenlik zorbalığı ve yıldırma taktikleri Türkiye’deki havalimanında başlıyor. Türkiye’den çıkarken farklı güvenlik prosedürleri uygulayan İsrail, uzun aramalar sonrası yolcuları uçağı alıyor. Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na inen uçaktan yolcular çıkmaya başladığında Türk vatandaşları hariç, diğer dünya vatandaşları işlemlerini yaptırıp rahatlıkla geçebiliyor. Ancak çoğu kez uçak boşaldıktan sonra Türk yolculara yeni bir turnike açılıyor. Sürecin devamında güvenlik önlemlerini insanlara karşı; dönüşte tehlikeli, çok tehlikeli, daha az tehlikeli gibi 1 ila 7 arasında başlayan simge numaralar vererek güvenliğin yoğunluğunu arttırıyor. Bu da korkutma ve yıldırma amaçlı. Gitmemizi güçleştirmeye yönelik bir zorbalık. Havalimanına inişin ardından 2 saat güvenlik prosedürleri ile geçiyor. Ardından vize memuru onaylarsa ülkeye girişiniz gerçekleşiyor. Onaylanmazsa ilk İstanbul uçağı ile Türkiye’ye geri gönderiliyorsunuz. Bu nadir de olsa yaşanıyor. Bunun amacı da yıldırmak ve ziyaret sayısını azaltmak.
5- Türkiye bu duruma mutekabiliyet çerçevesinde karşılık veriyor mu?
Hayır, Türkiye İsrail vatandaşlarına kesinlikle böyle bir muamele göstermiyor. Son 5 yılda Türkiye’ye alınmayan İsrailli sayısı 3 iken, İsrail’e alınmayan Türk sayısı 1000’i aşmış durumda. Özellikle tur şirketlerinin bu uygulamadan dolayı uğradığı zararın maliyeti çok büyük. Ziyarete giden herkes Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bu zulme sessizliğinden şikayetçi
6- Filistinliler yurtdışına çıkmak istediklerinde ne yapmaları gerekiyor?
Filistin pasaportunun dünyada kısıtlı olarak tanınmasından dolayı büyük vize problemleri yaşanıyor. Bunun yanında Filistinlilerin kendilerine yakın olan Ben Gurion Havaalanını kullanmaları yasak. Bu yüzden Mısır ya da Ürdün üzerinden gitmek istedikleri ülkelere gidebiliyorlar. Fakat bu ülkeler Filistin’e uzak. Gazze dışında diğer yerlerden Mısır’a ulaşmak imkansız. Mümkün olduğunda da Mısır’da İsrail yanlısı firavun rejimi engel çıkarıyor. Dolayısıyla ya imkansızlaşıyor ya da seyahat maliyetini artırıyor. Filistinlilerin kendilerine ait bir havaalanı yok ve bu büyük bir ihtiyaç.
7- Filistinliler Türkiye’yi ziyaret etmek istediklerinde süreç nasıl işliyor?
Türkiye, Filistin vatandaşlarına vize uyguluyor. Filistin vatandaşları Türkiye’ye gelmek istediklerinde ne acıdır ki, gerekçesi ne olursa olsun vize almaları şart. İsrail vatandaşına sağlanan bu imkan Filistinlililere sağlanmış değil. Filistinliler, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğuna başvurarak vize alabiliyorlar ve bu durum ancak 12-14 gün arası sonuçlanıyor. Bu sürece İsrail’den alınması gereken izinleri de ekleyince prosedürün uzunluğu 20 günü geçiyor. Çünkü Ramallah’ta ikamet eden bir Filistinlinin Kudüs-ü Şerif’e geçmesine her zaman izin verilmiyor. İsrail vatandaşlarına vize uygulanmamasına rağmen Filistinlilerden vize istenmesi Türkiye’ye yönelik her türlü sevgiyi gölgeliyor ve siteme neden oluyor. Her Filistinli’nin Tayyip Erdoğan’dan en büyük isteğinden biri de bu vize ayrıcalığına son verilmesidir. İlla şartsa sınırda uygulanabilir.