Türkiye’de siyaset yapmak mı zor, yoksa makam, para ve şöhreti hazmetmek mi? Bunun için sosyolojik analizlere, saha çalışmalarına pek ihtiyaç yok gibi. Bunun için Türkiye’deki siyasi partilere bakmak yeterli galiba. Biz de AK Parti’de cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, milletvekili ve bürokratik makamlara getirilen bazı isimlerin hikâyelerini özetledik.
Abdullah Gül
Milletvekili, Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı makamlarına getirildi. Ancak Gül, AK Parti’ye muhalefet etmeyi seçti. Meral Akşener kabul etmiş olsaydı, Erdoğan’ın karşısında CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olacaktı.
Abdüllatif Şener
Refah-Yol hükümetinde Refah Partisi’nden Maliye Bakanlığı yaptı. Abdullah Gül ile birlikte Fazilet Partisi’nden ayrılarak AK Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. Yeniden milletvekili seçildi Başbakan Yardımcılığı yaptı. Erdoğan’ın yerini hedefledi ya da hedeflettiler ancak başarılı olamadı. Şimdi CHP’nin Konya milletvekili.
Ahmet Davutoğlu
AK Parti’nin kurucuları arasında değildi. İddialara göre AK Parti’nin başarılı olacağına da inanmıyordu. Abdullah Gül’ün daveti ile başdanışman oldu. Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Milletvekili, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanlık makamına getirildi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmadı. Parti kuracağı iddia ediliyor. Partinin içinde mi dışında mı belli değil.
Ertuğrul Yalçınbayır
ANAP kökenli olan Yalçınbayır, AK Parti’nin ilk hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Görevden alındıktan sonra muhalefete geçti, Erdoğan’ı eleştirdi, kaybolup gitti.
Mehmet Aydın
AK Parti’nin ilk döneminde milletvekili ve bakanlık makamlarına getirildi. Yeniden bakan yapılmayınca toz olup uçtu.
Beşir Atalay
İçişleri başta olmak üzere uzun süre çeşitli bakanlıklara getirildi. Abdullah Gül ile birlikte hareket ettiği biliniyordu. Sesi çıkmasa da Erdoğan’a karşı derin muhalefet edenler arasında gösteriliyor.
Ali Babacan
Kamuoyunun hiç tanımadığı Ali Babacan, AK Parti’nin ilk hükümetinde bakanlık koltuğuna oturdu. 2015 yılına kadar koltuğunu muhafaza ederek, AK Parti döneminin en uzun bakanlık koltuğunda kalma rekorunu kırdı. Erdoğan’ın 2018’deki devir teslim törenine bile katılmadı. Davutoğlu ile birlikte Konya Hadim Yerköprü Şelalesine geziye gidip, resimlerini paylaşarak muhalefetlerini ifşâ ettiler. Kimine göre Davutoğlu’na yakın, kimine göre Gül’e. Uzak olduğu kişi ise Erdoğan!
Erkan Mumcu
ANAP’ta Mesut Yılmaz’ın danışmanıydı. AK Parti’ye katıldı. Kültür ve Milli Eğitim Bakanlığı koltuklarına getirildi. Bakanlıktan alınınca sert muhalefete başlayıp, partiden koptu. ANAP’ın başına geçti. 27 Nisan e-Muhtırasına destek verdi. Seçimlere bile katılamayarak silinip gitti.
Ömer Dinçer
Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Müsteşarlığı’na getirildi. Daha sonra milletvekili oldu. Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlıklarına getirildi. Bakanlıktan alınınca derinden muhalefet etti. 15 Temmuz’dan sonra bile Habertürk’teki köşesinden eskiden mensubu olduğu iktidarı eleştirdi.
Murat Başesgioğlu
ANAP’ın eski milletvekili ve bakanlarından olan Başeskioğlu, AK Parti’ye katıldı. Koltuktan alınınca hemen MHP’ye katıldı. Orada da tutunamayarak
tarih oldu.
Ali Coşkun
AK Parti’nin ilk iktidarında Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturdu. Bakanlıktan alındı,
AK Parti ile yollarını ayırdı.
Hüseyin Çelik
Partinin ilk hükümetinde Bakanlık koltuğuna oturan Çelik, Kültür, Milli Eğitim gibi bakanlık koltuklarında uzun süre kaldı. Koltuktan olduktan sonra yeni parti hazırlığındaki ekibe katıldı. 15 Temmuz süresinde ortalıktan kaybolmak zorunda kaldı.
Nihat Ergün
AK Parti listesinden belediye başkanı, milletvekili, bakan koltuğuna oturan Ergün de bakanlıktan olduktan sonra inzivaya çekilenlerden.
Sadullah Ergin
Hatay Belediye Başkanlığı, Adalet Bakanlığı gibi görevlere getirilen Ergin de Çelik gibi yeni parti arayışına girenler arasında gösteriliyor. 15 Temmuz sürecinde sessizliğe bürünenler arasında.
Erdoğan Bayraktar
TOKİ Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına getirilen Bayraktar, 17/25 sürecinden sonra kayboldu.
Suat Kılıç
2002’de Samsun’da son sıradan aday listesine giren eski gazeteci Kılıç da yıldızı hızlı parlayanlardan. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirilen Kılıç, 15 Temmuz süresinde sessizliğe bürünenler arasında gösteriliyor.
İdris Naim Şahin
Erdoğan’ın liseden arkadaşı olan Şahin, Parti’nin genel sekreterliğine ardından da İçişleri Bakanlığına getirildi. Bakanlıktan alındıktan sonra istifa ederek Millet ve Adalet Partisi (MİLAD)’ni kurdu. Başarısız olunca kendi kurduğu partiden de istifa etti. O da Erdoğan’ın en yakınından, en düşmanlığına soyunanlardan…
Durmuş Yılmaz
Abdullah Gül’ün İngiltere’den arkadaşı olan Yılmaz, Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildi. Görev süresi uzatılmayınca muhalefet etmeye başladı. MHP’ye katılan Durmuş, orada da tutunamayarak İyi Parti’ye geçti.
Ahmet Faruk Ünsal
Eşi AK Parti kurucularından olan Ünsal, 2002’de milletvekili seçildi. Tekrar aday yapılmayınca Mazlumder’in Genel Başkanlığı’na geçerek muhalefete başladı. HDP’den aday olması beklenirken 31 Mart 2019 seçimlerinde Saadet Partisi’nin Adıyaman Belediye Başkan Adayı oldu. HDP’nin de desteğini almasına rağmen seçilemedi.