Mısır’ı yeni bir devrim bekliyor

Mursi’nin şehadetini ve Mısır’da Mursi sonrası neler olabileceğini Müslüman Kardeşlerin önde gelen stratejistlerinden Filistinli Dr. Azzam Temimi ile konuştuk. “Mursi her zaman itmat ettiğim iyi bir dostumdu” diyen Temimi, “Ne yazık ki, güç dengeleri ondan yana değildi. Ayrıca O, Mısır’ın yetiştirdiği en önemli ve münevverlerden biriydi. Üstelik sadece bügüne yönelik değil, tarihin tüm dönemleri için geçerli bir bir inanmış, münevverdi. Ona bir yıl bile tahammül edemediler” diyor. İşte Temimi’nin dostu ve Mısır hakkında söyledikleri.

 

Öncelikle şehidimiz Dr. Muhammed Mursi’ye Allahtan rahmet diliyorum. Bize kendiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Filistinden doğmuş bir Filistinliyim ve Londra’da yaşıyorum. Daha önce akademi içerisinde birçok faaliyetim vardı. Çalışmalarıma medyada Alhiwar televizyonunda devam ediyorum. Küçük yaşlardan bu yana Müslüman Kardeşler hareketinin içerisindeyim. Dr. Muhammed Mursi’yi uzun yıllardır tanırım.

Uzun yıllardır tanıdığınız Mursi Müslüman Kardeşler için ne ifade ediyordu?

O Müslüman Kardeşler içerisinde çok önemli bir yere sahipti. Mısır’ın demokratik seçimlerle seçilen ilk sivil Cumhurbaşkanıydı. Bu, İhvan için çok fazla şey ifade ediyordu. Arap ve Müslüman dünyasında otokrasiden demokrasiye değişimin önünü açtı. Öte yandan Müslüman Kardeşler’de büyük bir figürdü. Hem bu yüzden, hem de hak ettiği için İslam dünyasında saygın bir münevverdi. O bir hafızdı, akademisyendi, siyasetçiydi. O, İslam dünyası için gerçek bir numune-i imtisaldi.

MISIR’I YENİ BİR DEVRİM BEKLİYOR

Mısırlılar gerçek demokrasiyi kısa süreliğine de olsa tecrübe etti. Şimdi Mısır’ı ne bekliyor?

Artık Mısır’ı yeni bir devrim bekliyor. Bunu tıpkı Fransa’da 19. yüzyılda yaşanan devrime benzetiyorum. Gerçek ve kalıcı bir değişim olana kadar devrimler devam edecek. Şu anda derin devlet ve eski rejimin elitleri Mısır’da etkin. Bu sosyolojik yapının giderek değişmesiyle kalıcı devrim yaşanacak. 2011 bu devrimlerin ilkiydi. Yeni devrimler birbirini izleyecek.

İhvan darbe sonrasında büyük yaralar aldı. Birçok üyesi hapiste, sürgünde ya da rejimin eliyle şehid edildi. Müslüman Kardeşleri bundan sonra ne bekliyor?

Gerçekten bilmiyorum. Dediğiniz gibi 50 bin üyesi hapiste, birçoğu şehid edildi, bazıları da sürgünde. Bu bakımdan İhvan zor günler geçiriyor. Ancak Mursi’nin şehadeti birçok Mısırlı için çok şey ifade eder. Bu bir diriliş muştusudur. Temmuz 2013’de gerçekten neler olduğunu Mısırlılar şimdi daha iyi anladı ve o güne dair farklı düşüncelere girdiler.

BATI GÖRMEZDEN GELİYOR

Mursi’nin Sisi eliyle ölümüne dair uluslararası kuruluşlar neler yapmalı?

Uluslararası kuruluşlar Mursi ve hapisteki diğer mağdurların zehirlendiğinin farkında. Demokratik seçimle göreve gelen Mursi’ye yapılanlar Batı’nın duruşu hakkında bize çok şey söylüyor. Demokratik değerlere sahip olduğunu söyleyen Batılı ülkeler bu demokrasi ve insanlık katliamını görmezden geliyor ve önemsemiyor. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarının rolünün önemi giderek artıyor. Konuyu gündemde tutarak dünyanın gözünü Mısır’a olup bitene çevirip soruşturma talebimizi sürekli kılmak ve batıyı çaresiz bırakmak zorundayız ve bunu yapacağız!

Şehimiz Muhammed Mursi için ne söylemek istersiniz?

Mursi her zaman itmat ettiğim iyi bir dostumdu. Ayrıca Mısır için yapabileceklerini bildiğim için çok heyecanlı idim. Ne yazık ki, güç dengeleri ondan yana değildi. Ayrıca O, Mısır’ın yetiştirdiği en önemli ve münevverlerden biriydi. Üstelik sadece bügüne yönelik değil, tarihin tüm dönemleri için geçerli bir bir inanmış, münevverdi. Bir yıllık yönetimi bile onun neler başaracağını ortaya koymaya yeterdi. Ona bir yıl bile tahammül edemediler. O’nun iktidardan gitmesi ve şehadetiyle Mısır çok şey kaybetti. Allah rahmet eylesin! Acımız çok tarifsiz

Benzer konular