Türkiye ıspanakla yatıp, ıspanakla kalkıyor. Sebebi, ıspanak yedikten sonra dört şehirde zehirlendiği iddia edilen 200 dolayında kişi ile ilgili haberler. Ispanak haberleri, pestisitli nar yediği için ölen çocuğun da gündem olmasını engelledi. Ispanak zehirlenmelerinin sözde faili hızlı bulundu. İddiaya göre, ıspanaklara karışan dulavratotu zehirlenmenin fâiliydi. Bu durumda şu suâlleri sormak gerekiyor. Nar, ıspanak ve dulavratotu insanı zehirler mi? Zehirlemişse sebebi nedir? Medya neden her meseleye balıklama atlar ve buna rağmen biz bu tür meselelerin iç yüzünü neden öğrenemeyiz?
Türkiye sebze-meyve ihraç eden bir ülke. Özellikle de Avrupa ve Rusya’ya… Zaman zaman sebze ve meyvelerin alıcı ülke gümrüklerinden geri döndürüldüğüne dair haberler okuruz. Toplum arasındaki ortak kanaat, iâde edilen ‘zehirli’ ürünlerin halka yedirildiği yönünde. İlgili bakanlık ise hiçbir zaman tatmin edici bir açıklama yapmıyor. Ispanak meselesinde de durum aynı. İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yaptığı sıradan bir açıklamadan başka resmi bir bilgilendirme yapılmadı. Herkes merak ediyor, zehirlenmeler konusunda halkın bilmesi istenmeyen bir durum mu var?
Bu hususta konuşan bazı üreticiler ve tarlada çalışan tarım işçileri var. Onlar ise ürünlerini savunuyor. Kafası karışan halk ise ne olup bittiğini anlamak istiyor, ama bir netice elde edemeyeceğinin de farkında. Pazarcılar ıspanak fiyatlarının 3 liradan 1,5 liraya kadar düştüğünü lakin alıcı bulamadığını söylüyor. Peki, ‘ıspanak zehirlenmelerinde’ gerçek sebep ne? Meselenin ardında ne yatıyor? Haftalardır çeşitli bitkileri bize tanıtan, az ve öz bilgiler veren Bağdagül Öz’den Ispanak meselesini kaleme almasını isteyecektik ki,
o da bize ‘ıspanak konusunu yazsam olur mu’ diye mesaj atmış.
O halde buyurun ıspanak sofrasına, yok dosyasına…
Devamı Gerçek Hayat’ın 994. sayısında…