2001 yılında siyasi hayata merhaba diyen AK Parti, ilk kez 2002 seçimlerine katıldı. Girdiği ilk seçimde de tek başına iktidar oldu. Ancak Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olduğu iddiasıyla milletvekili adaylığı reddedildi. Anayasa değiştirildi, yapılan ilk ara seçimde milletvekili seçilip Başbakan oldu. Ardından milletin önüne 14 kez daha gitti ve neredeyse her seferinde oyunu artırdı. İşte 17 yılda yaşanan seçim ve halkoylamaları.
2002 Genel Seçimi
2002 seçimleri sonucunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı ve mecliste bulunan tüm siyasi partiler yüzde 10 barajına takıldı. CHP ve yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) meclisin iki partisi oldular. Seçime giren diğer 16 parti meclise giremedi. 2002 seçimlerinde ilk kez oy kullanan 4 milyon seçmenin yüzde 17’si AK Partiye oy verdi. AK Parti yüzde 35’lik oyla Türkiye siyasi hayatında koalisyonlar dönemini kapatarak tek başına iktidar oldu.
2004 Mahallî Seçimi
2002 seçimleriyle iktidara gelen AK Parti, beş yıl içinde bir yandan kötü giden ekonomiyi rayına oturtmaya çalışırken, diğer yandan da özgürlük alanlarını ve demokrasiyi geliştirdi. 2004 mahallî seçimlerinde de sandıktan açık ara birinci parti olarak çıkarak yüzde 41,67 oranında oy aldı.
2007 Genel Seçimi
Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin dolması üzerine, AK Parti Abdullah Gül’ü cmhurbaşkanı adayı gösterdi. Seçim için CHP, 367 krizi çıkardı. Anayasa Mahkemesi bu kargaşayı “hukuksuz” kararıyla destekledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptal kararı üzerine AK Parti erken seçim kararı aldı. 22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimlerde AK Parti yüzde 46,58 oranında oy alarak iktidarını perçinledi.
2007 Anayasa Halkoylaması
Barajı geçen MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimine katılacağını açıklamasıyla, 367 krizi sona erdi. Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül, Türkiye’nin 11’inci Cumhurbaşkanı oldu. AK Parti’nin Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, 21 Ekim 2007’de halka gitti. Halk oylamada, yüzde 68,95 “Evet” dedi.
2009 Mahallî Seçimi
İkinci mahalli seçimlerine giren AK Parti, yüzde 38,39 rey alarak seçimi yine lider olarak tamamladı.
2010 Anayasa Halkoylaması
Anayasada yapılan birtakım değişiklikler 12 Eylül 2010’da halk oylamasına sunuldu. 26 maddelik değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildi ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından halk oylamasına sunuldu. Halkoylaması sonucunda yüzde 57,88 evet, yüzde 42,12 hayır oyu çıktı. Bu da AK Parti açısından bir başarıydı.
2011 Genel Seçimi
Türkiye genelinde gerçekleştirilen genel seçime katılım yüzde 86,7 olarak gerçekleşti. Seçimlerde AK Parti yüzde 49,83 oy oranıyla meclise 326 milletvekiliyle girdi. Yüzde 10’luk seçim barajını aşan MHP ise yüzde 13 oy alarak meclise giren partiler arasında yer aldı.
2014 Mahallî Seçimi
Dershaneler tartışması ve 17-25 Aralık yargı darbesinden sonra gidilen ilk seçimde AK Parti yüzde 43,13 oy aldı. Seçimlere damga vuran olaysa partilerin sonuçlara itirazları ve devamındaki siyasi tartışmalar oldu. Ve tabi FETÖ’nün anti-Erdoğan söyleminin yanı sıra Türkiye’nin hedef haline getirilmesi de AK Parti’yi yıpratma çabalarından sadece birkaçıydı. Adayların çok konuşulduğu bu seçimde, muhalefetin başkan adayları parti içi ve dışında rahatsızlık oluşturdu. Değişen büyükşehir yasasının bu yerel seçimden sonra uygulanacak olması da birçok tartışmayı beraberinde getirdi. AK Parti bu seçimle birlikte kurulduğu günden bu yana girdiği seçimlerden sekizinci kez galip çıkıyordu. AK Parti bu seçimde oyların yüzde 43,43 gibi büyük bir çoğunluğunu alarak yine birinci parti oldu.
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Halk ilk kez cumhurun başkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçimde 3 aday vardı. Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş. Erdoğan ilk turda aldığı yüzde 51,79’luk oy oranıyla “ilk seçilmiş cumhurbaşkanı” oldu.
2015 Haziran Genel Seçimi
Türkiye, 7 Haziran’da en kritik seçimlerden birini yaşadı. 2002 yılından beri iktidarda olan AK Parti’de genel başkan değişikliği yaşandı. Bu değişiklikle sandığa giden AK Parti’ye “Erdoğan sonrası AK Parti başarılı olamaz” tezi üzerinden bir cephe kurulmaya çalışıldı. AK Parti her seçimde olduğu gibi yine oyların yüzde 40,87’sini aldı. Seçim sonuçlarına göre hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olabilmek için gerekli milletvekili sayısına sahip değildi. Koalisyon çabaları sonuç vermeyince Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı aldı. Kasım 2015’te tekrar sandık başına gidildi.
2015 Kasım Genel Seçimi
1 Kasım seçimlerine giderken Ankara’da 10 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı önünde 102 kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırısı geçekleşti. Saldırının ardından partiler mitinglerini iptal etti. Tüm bunlara rağmen AK Parti Haziran’dan Kasım ayına bu 5 aylık süre içerisinde hanesine 5 milyona yakın rey katarak yüzde 49,50 oranında oya ulaştı.
2017 Anayasa Halkoylaması
16 Nisan’da yapılan Anayasa değişikliği halkoylamasında Türkiyenin yeni yönetim sistemi oylandı. AK Parti-MHP uzlaşmasıyla hazırlanan 21 maddelik anayasa değişikliğini halk yüzde 51,41 evet olarak oyladı.
2018 Genel Seçimi
2018 genel seçimini önemli kılan nokta, FETÖ’nün 15 Temmuz günü kalkıştığı hain darbe girişimi oldu. Askerî bir kalkışmayla karşı karşıya kalan Türkiye, 251 vatandaşını şehit verdi. Meclis 2018 genel seçimlerini erkene alma kararı verdi. Seçmen aynı anda hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı seçmek için oy kullandı. 24 Haziran’ı diğer seçimlerden ayıran diğer nokta ise ittifaklar yasasının uygulanmış olması. Partiler arasında ittifak kurulması, yüzde 10’luk seçim barajından muaf olunmasını sağladı. AK Parti bu seçimden yüzde 42,56 oranında oy topladı.
2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Türkiye 10 Ağustos’ta tarihi günlerinden birini yaşadı. Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçildi. Erdoğan, seçimleri Muharrem İnce, Temel Karamollaoğlu ve Meral Akşener’e karşı açık ara önde tamamladı ve yüzde 52,59 oy aldı. Birçok ilke sahne olan seçimlerin en dikkat çeken yönü sandığa gidenlerin sayısındaki sert düşüştü. 30 Mart yerel seçimleriyle kıyaslandığında 2 milyon kişinin oy kullanmadığı ortaya çıktı.
2019 Mahallî Seçim
Türkiye, 2019’a yerel seçim hazırlığıyla girdi. 31 Mart seçimleri, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk sınavı oldu. 2018 yılında olduğu gibi ittifakların kurulduğu seçimde yine AK Parti, MHP ile Cumhur İttifakı olarak; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP ise Millet İttifakı olarak belediye seçimleri için yarıştı. AK Parti bu seçimden de zaferle çıktı. Oyların yüzde 44,33’ünü alan AK Parti, 39 ilin belediye başkanlığını yürütecek. Seçimlere, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere AK Parti ve CHP’nin sandıktan çıkan oylara itirazı damga vurdu. AK Parti İstanbul Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’a ait olan oyların farklı partilere yazılması gibi şaibeler nedeniyle AK Parti İstanbul ve Ankara’da sandıklara itiraz etti.