Dört mevsim maydanoz yiyin

Yetiştirmesi kolay, bol ve ekonomik bir besin olan maydanoz, dört mevsimde ve her öğünde yenilmesi gereken bir nebat. Ancak sofraların süsü olarak değil, ana bir besin olduğunu bilerek yenilmeli. Mümkünse -ki mümkündür- maydanozu doğramayın ve tertemiz suda iyice yıkadıktan sonra yaprağıyla ve sapıyla birlikte yiyin. İyice çiğneyin ki, her türlü besininden gerektiği kadar istifade mümkün olsun. Çünkü maydanoz tam bir C vitamini deposudur. Vücudun hemen hemen her organı için güçlendiricidir. Her türlü yemekle yenilir ki, salata özellikle de etle birlikte yenilmesi daha faydalıdır. Bir sofrada tuz yoksa o sofra eksiktir, bir de maydanoz yoksa. Maydanozun hem türleri, hem de aynı aileden farklı adla anılan türleri vardır. Maydanoz denildiğinde bahçe maydanozu anlaşılmalıdır. Ayrıca yabani maydanoz, kokulu maydanoz türleri de vardır. Rezene, baldıran ve kereviz gibi bitkiler de ailenin birer üyesidir.

BALDIRAN ZEHRİNE DİKKAT

Küçük şemsiyeler şeklinde ince ince kesik yaprakları olan maydanoz aynı zamanda çiçeğiyle de baldırana benzer. Aslına bakarsanız ikisini ayırt etmek neredeyse güçtür. Değme bitkiciler bile ayırt etmekte güçlük çeker. Bitki uzmanı Messegue, ikisi arasındaki farkı ayırt etmeyi Rus ruleti çevirmeye benzetir.
Bu benzerliği anlatmaktaki maksadımız, baldıranın zehirli olduğunu vurgulamaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pek çok konuşmasında “gerekirse baldıran zehri de içe içe bu çabayı göstereceğiz” gibi cümleler kurduğuna şahit olmuşsunuzdur. Medyada ise “baldıran yiyen falan kişi öldü” türünden haberler görürüz. Mesela 2013’de Tokat’ta, maydanoz zannederek baldıran otundan yiyen 5 çocuktan biri vefat etmişti.

Benzer konular