Bazıları ceviz için ‘asil ağaç’ tabirini kullanır. Elbette her ağaç asildir, çünkü her birinin yaratılma nedenleri vardır. İnsanlar bazı ağaçların meyvesi, yaprağı, gövdesi, çiçeği, kökü hâsılı her yönüne dair bilgi sahibidir ve bundan istifade eder. Bazı ağaçlar da vardır ki, kâinattaki görevleri henüz insanlık tarafından keşfedilememiş, en azından günümüz insanınca bilinmemektedir. Bugün biz yaprağından meyvesine her yeri bereket ve şifa fışkıran cevizden söz edeceğiz.
Çok kıymetli bir yemiş olan ceviz ki, vücudu besleyip, sinirlere kuvvet verir. Simayı güzelleştirip, çehreyi pembeleştirir. Kanı arttırıp, gözlerin parlaklığını çoğaltır. Tıpkı beyne benzeyen ceviz zihni açıp, kadının sütünü ve erkeğin menisini artırır. Kurusu da tazesi de faydalı olan ceviz vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.
İYİ BİR KURT DÜŞÜRÜCÜ
Yaprakları, ağaç kabukları, kabuklu meyveleri, bitki suyu, tomurcukları, filizleri, meyvesinin yeşil kabukları hâsılı her şeyi ile ceviz ağacı insanın ve tıbbın emrindedir. Suyu kan temizleyici olarak kullanılır. Tomurcuklarından saç dökülmelerine ve kepeklere karşı çok etkili bir merhem yapılır. Tırtılsı başakları kılcal kan damarlarını sıkıştırır. Bu yüzden de kanamalara, kesiklere, çok fazla gelen âdetlere, hemoroitlere, ishallere ve dizanteriye karşı oldukça etkilidir.
Ülserle, egzamalarla, göz iltihaplarıyla, pamukçuklarla, aşırı kirliliklerle ve apselerle savaşır ve yok eder. Messeque diyor ki: “Kadınların akıntılarına karşı tüm ilaçlardan üstündür. Çok iyi bir kurt düşürücüdür. Vereme karşı savaşın yardımcısıdır. Kandaki şeker nispetini düşürür!”
654 kalori değere sahip olan 100 gram cevizde; 65 gr yağ, 2 mg sodyum, 441 mg potasyum, 14 g karbonhidrat, 15 g protein, 2,9 mg demir, 38 mg kalsiyum bulunur. A, D, C, B12, B6 vitaminleri mevcuttur. Omega-3 başta olmak üzere pek çok tabii yağı ihtiva eder ve sindirimi kolaydır. Bu nedenle de tokluk hissi verir. Sadece 3-4 adet ceviz ve 7 adet hurma bir öğün yemek için yeterlidir.
KABUĞU TEMİZLEYİCİ
Ceviz ağacın kabuğu böcek öldürücüdür. Yaprakları ve cevizin yeşil kabuğuna gelince, bunların çeşitli üstün nitelikleri vardır. Dıştan kullanıldığında yaraları temizler, mikroplanmaları önler ve çabuk kapatır. Yaprakları taze olarak ya da demleme biçiminde pire, tahtakurusu, güve, bit, karınca vb. gibi sevimsiz böcekleri kovar. Toniktir yani temizleyicidir. Ceviz ağacının olduğu yerde bit, pire gibi böcekler yaşamaz.
CEVİZİ TEK BAŞINA YEMEYİN
Kanın normal pH değeri 7,4’dür. Aşağı doğru indikçe asitikleşir, arttıkça da alkalikleşir. İçilen suyun da pH değerinin kanın değerine oldukça yakın olması şarttır. Ceviz tek başına yendiğinde kanı asitikleştirir. Oysa hurma ile ya da siyah kuru üzümle birlikte yendiğinde bunu yapmaz. Sürekli tek başına yendiğinde kanı ekşileştirir, böbrek taşı oluşumunu destekler, erken ihtiyarlamaya neden olur.
YAŞI FARKLI KURUSU FARKLI
Daha yeşilken bir bıçakla yarılarak taze taze ya da tam olgunlaştığında yenildiğinde iyi bir peynirden elde edilecek besine eş değer bir gıda elde edilir. Yağı zamanla arttığı için kuru ceviz daha zor sindirilir. Yıllanmış cevizleri yemek ise bağırsak sistemini bozabilir. Bu yüzden cevizi daha çok taze yiyin ki besleyiciliği daha yüksek, sindirimi ise daha kolay olsun.
GÖLGEDE KURUTUN
Ceviz ağacının kabuklarını baharın başında ince dallardan çıkarın ve ceviz bitki suyunu bunlardan hazırlayın. Bu mevsim aynı zamanda tırtılsı başakların toplanması ve tomurcukların kurutulması zamanıdır. Yaprakları toplama zamanı ise temmuz ayıdır. Temmuzda yapraklar kızgın güneş altında tam olarak olgunlaşır ve sayısız özellik kazanır. Cevizin yeşil dış kabukları ise meyveler ağaçtan düştüğünde toplanıp temizlenmeli ve gölgede kurumaya bırakılmalıdır. Zaman içinde siyahlaştığı görülecektir.
NASIL İSTİFADE EDİLMELİ?
İki avuç taze ya da kuru ağaç kabuğunu bir litre suya atın, kurt düşürücü olarak günde iki fincan içip bağırsakları temizleyin.
Raşitizme, şeker hastalığına, lenf hastalığına karşı, bir litre suya sekiz-on yaprak atın. Günde iki fincan için. Banyo, losyon ve kompres için 15 yaprağı bir litre suya atın, dıştan kullanın.
Bir avuç tırtılsı başağı bir litre suya atın. İshallere, dizanteriye vb. karşı içten kullanın. Kanamalara, hemoroite ve sair hastalıklara karşı ayrıca vajinal duş, lavman biçiminde dıştan kullanmak üzere iki avuç başağı bir litre suya atın.
Kan temizleyici olarak ise her gün bir kahve kaşığı bitki suyunu sabahları aç karna alın.
Saç dökülmesine ve kepeğe karşı yarım kilo iç yağı içine bir avuç taze tomurcuk atarak yarım saat pişirin. Böylece hazırlayacağınız merhemi toprak, cam ya da porselen bir kapta saklayın. Saçlı deri üzerine doğrudan uygulayın.
İki büyük taze ya da kuru ceviz yaprağını bir litre suya atın. Kurt ve solucan düşürücü olarak günde iki fincan için.
Güçlendirici, mikrop öldürücü ve yara kapatıcı olarak iki kahve kaşığı tozu herhangi bir demleme içine atın ve günde iki fincan için. Dört kahve kaşığı tozu, kaynatılmış civanperçemi ya da öküzgözüne katın. Losyon ya da kompres biçiminde dıştan kullanın.
AĞACININ ALTINDA UYUMAYIN
Ceviz ağacı altında asla uyumayın! Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir hatta ölüme bile neden olabilir.
İthal cevizler ile bodur ceviz ağaçlarından uzak durun!
Cevizin sarı ve siyah olmak üzere iki rengi bulunur.
Son zamanlarda genetik müdahalelerle kırmızı ceviz üretilmiştir, bunları asla yemeyin!
Bazı ceviz satıcıları cevizi taze göstermek için ozon ve benzeri kimyevî maddelere batırarak beyazlatırlar, bunları sakın almayın!
Yerli ırklarımızın cevizlerini mevsiminde taze iken alın!
Nemli yerlerde kolayca küflenir, güneşten etkilenir. Serin, rutubetsiz ve güneşsiz yerlerde muhafaza edin!
Hiçbir kuru yemişin kırılmışını ve kavrulmuşunu almayın! Yiyeceğiniz kadar kırıp yiyin! Aksi halde besin değeri yok olur.