Makedonya’daki FETÖ yapılanmasına karşı mücadele yavaş da olsa devam ediyor. En son darbe FETÖ kurumlarından “Zaman Makedonya”ya geldi. FETÖ’cü “Zaman” gazetesinin Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Eski Türk Çarşısı yakınındaki 50-60 metrekarelik küçük ofisleri başka bir kurum tarafından kiralanarak, “Zaman” tabelaları indirildi.
Son dönemde Makedonya, Türkiye medyasında FETÖ ile çok sık anılmaya başlandı. FETÖ’nün en önemli karakteristik özelliklerinden biri de yurtiçinde olduğu gibi Türkiye dışında da başta eğitim olmak üzere belirli alanlarda faaliyet göstermesi. 1990’lardan sonra Türk bayrağını, Türkçe’yi ve dini kullanarak giriş yaptıkları Makedonya’da, zaman içerisinde gerçekleştirdikleri “himmetli sohbetler”le Makedonya’daki soydaş ve dindaşlardan bir kısmını yanlarına çektiler. FETÖ’nün kirli emellerinin ayyuka çıktığı dönemde; 17-25 Aralık ve “vatan haini” ile “vatan sevdalısı” ayrımının keskin bir şekilde yapıldığı 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra hala teröristlerle ilişkilerini kesmeyenler, onlarla aynı safta kalanlar, Türk ve İslam dünyasının ayakta kalan son kalesi Türkiye’ye karşı tutum aldıklarını açıkça göstermiş oldu.
Yahya Kemal adıyla okul açtılar
Makedonya’da FETÖ’yle mücadeleye geçmeden önce ülkede örgütle bağlantısı olan farklı sektörlerdeki yapılarını tanımak önemli. Eğitim, ulaşım, ticaret, sağlık ve turizm alanlarında Makedonya’nın farklı kentlerinde FETÖ ile bağlantılı olduğu bilinen kurumlar faaliyet gösteriyor.
FETÖ’nün Makedonya’daki en önemli kurumlarının başında, yıllar öncesinde buralara geldiklerinde yerlilerin gönlünü kazanmak için Üsküplü şairimizin ismini kullanarak açtıkları “Yahya Kemal” ilköğretim okulu ve liseleri geliyor. Söz konusu okullar Üsküp’ün yanı sıra Kalkandelen, Gostivar, Struga ve Ustrumca’da faaliyet gösteriyor.
Medya sektöründe de “Makedonya Zaman” gazetesi ülkede haftalık Türkçe ve aylık Arnavutça olarak yayın yapıyor. Türkiye ve Erdoğan karşıtı algı üreten medya organı, Makedonya’da FETÖ’nün gerçek kimliğini ve ajandasını açıklayan kişi ve kurumlara karşı yabancı bir ülkede olmanın “avantajını” kullanarak dava açabiliyor. Makedonya’da ayrıca örgüte yakınlığıyla bilinen diğer kurumlar ise Sedef dil kursları, “Tolerans” ve “Şafak” vakıfları, Başak turizm acentası, Rainbow ulaştırma firması, EVAR marketler zinciri gibi kurumlar geliyor. Makedonya Türkleri, 17-25 Aralık sonrası ve özellikle de 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra, eli kanlı terör örgütüyle gönül bağını kesmeyen bu kurumlardan çocuklarını alarak, gazetelerini çöpe atıp aboneliklerini sonlandırarak somut bir şekilde bireysel tepkilerini ortaya koydu.
Transit ülke Makedonya
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçmak için yollar arayan FETÖ üyeleri, Makedonya’yı tercih ediyor. FETÖ’cüler için en cazip ülkelerin başında Makedonya’nın gelmesinin nedeni, Makedonya’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmemesi ve Avrupa’ya bağlanması. Türkiye’den Bulgaristan ve Yunanistan’a geçen ve bu ülkelerden Avrupa’ya geçmek isteyen FETÖ’cülerin uğrak noktasının Makedonya olması, medyanın gözünü de buraya çeviriyor.
Darbe girişimi sonrası kaçacak yer arayan Türkiye’deki FETÖ örgüt üyeleri ya Balkanlar üzerinden Avrupa ülkelerine vizesiz giriş yapıyor ya da okullar, üniversiteler, dernekler ve medya organları aracılığıyla FETÖ yapılanmasının sürdüğü Balkan ülkelerini tercih ediyor. Turist olarak vizesiz 90 gün kalınabilen Makedonya’da, bu süreyi uzatmak isteyen FETÖ’cüler şirket kurma, bir şirkete ortak olma veya okul kaydı gibi yöntemlerle oturma izni ve çalışma hakkını elde etmeye çalışıyor. Üsküp’ün yanı sıra Gostivar, Ohri şehirleri ve Makedonya’nın kayak merkeziyle ünlü Mavrova bölgesi’nde yaşayan FETÖ’cüler Türk ve Arnavutların yaşadığı bölgelerden uzak kalarak Makedonların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde kalıyor. FETÖ’nün en güçlü olduğu dönemde dahi sinsi ve gizli çalışma yöntemlerini hatırladığımızda, Türkiye tarafından aranan şahısların nasıl bir gizlilikle hareket ettiklerini tahayyül etmek zor olmasa gerek.
Tazminat davalarıyla sindirmeye çalıştılar
Makedonya’da faaliyet gösteren FETÖ okulu Yahya Kemal Kolejinin başkent Üsküp’teki şehir meydanında (şehrin tam merkezinde bulunmasından ve şehre gezmek için gelenlerin görmeden geçmediği bir yer olması hasebiyle stratejik bir konumda) bulunan tabelası, ocak ayında Halkbank Üsküp’ün girişimleriyle kaldırıldı. Yerine “Türkiye Maarif Vakfı” ile “Halkbank” isimlerinin yer aldığı tabelalar asıldı.
En başta söylediğimiz kirli emellerin ayyuka çıkmasından sonra Türkiye’yi seven soydaş ve dindaşların çocuklarını FETÖ okullarından alması, uygulanan boykot kampanyaları ve Türkiye Maarif Vakfı’nın Makedonya’nın Kalkandelen şehrinde okullarını açmasıyla birlikte sorunlarla boğuşan FETÖ okullarının genel müdürlüğü de diğer binalara taşındı. Başkent Üsküp’te 2 şubesi bulunan FETÖ iltisaklı Yahya Kemal Kolejinin öğrenci sayısının azalması nedeniyle Butel semtindeki binalarını boşalttığı ve yakında satışa çıkaracağı öğrenildi.
Makedonya’daki FETÖ kurumlarına en son darbe “Zaman Makedonya”ya geldi. FETÖ’cü “Zaman” gazetesinin Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Eski Türk Çarşısı yakınındaki 50-60 metrekarelik küçük ofisleri başka bir kurum tarafından kiralanarak, “Zaman” tabelaları indirildi. Zaman Makedonya, 17 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan “Yahya Kemal Koleji Öğrencileri: Makedonya’daki FETÖ kurumları incelenmeli” başlıklı haberde kullanılan fotoğraftan dolayı itibar zedelemesi suçlamasıyla Timebalkan haber sitesine tazminat davası açmıştı.
Okullarını tanıtmak için spor turnuvası
Bir yandan Makedonya’daki FETÖ kurumlarına darbe vurulurken öte yandan FETÖ’ye bağlı eğitim kurumları, Batı Makedonya’da belediyelere bağlı ilkokul son sınıf öğrencilerine, örgütün liselerini tanıtma amacıyla okullar arası spor turnuvaları düzenleyebiliyor. Yine FETÖ’ye bağlı Yahya Kemal Koleji, Üsküp Şehir Belediyesi Başkanı tarafından spor oyunlarına katılımlarından dolayı takdirname alabiliyor.
Bu tarz paradoksların önüne geçilmesi için FETÖ terör örgütünün Makedonya’da özellikle de Türkler dışındaki diğer milletlere çok iyi açıklanması gerekiyor. Devlet yetkililerinin uyarılarının haricinde burada medya, akademisyen ve STK’lara önemli görevler düşmekte. FETÖ tehlikesini ve Türkiye’nin yaşadığı acı tecrübeyi hali hazırda bunu bilen çevrelere değil, farklı bilgi kaynaklarından beslenen ve FETÖ’yü kafasında bir yere oturtamayan çevrelere anlatmalıyız. Bu örgütün Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş milli iradeye karşı silahlı bir darbeye kalkıştıklarını, bunun gelecekte faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerin başına gelebileceğini ve mevzu bahis ülkelerin Türkiye kadar dirençli olamayacağını anlatmanın yollarını aramalıyız. Makedon ve Arnavut akademisyenlerle yaptığımız görüşmelerde, iletişimin çok yoğun olduğu, gençlerin büyük bir kısmının çevrelerini yeterince tanımadığı, belirli radikal grupların güdümüne girebildiği küresel bir dünyada Makedonya’daki diğer milletlere FETÖ’nün kirli vizyonunun iyi anlatılması gerektiği değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Makedonya FETÖ konusunda ağır davranıyor
Yurtdışında FETÖ ile mücadele Türkiye’deki mücadeleden çok daha zor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde, “Dünya 5’ten büyüktür” mottosuyla dünyadaki adaletsizliğe, zulme, haksızlığa, düzensizliğe karşı başkaldırmış durumda. Avrupa tarafından tahakküm altına alınan Balkanlar ve Makedonya’da ise durum biraz daha farklı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sırası ve sonrasında Makedonya, Türkiye’dekine benzer bir şekilde dinlemelerin muhalefet tarafından basına açıklanmasıyla birlikte ciddi bir siyasi kriz içine girdi. Darbe girişimi sonrasında Makedonya’da iktidarda bulunan milliyetçi Makedon partisi VMRO DPMNE tarafından, 23 Ağustos 2016 tarihinde Makedonya’da terör örgütü FETÖ’ye bağlı medya kuruluşlarının, okulların ve şirketlerin faaliyetlerinin sonlandırılmasına ilişkin bir karar alındı. Fakat bu karar ülkede 11 Aralık erken seçimleriyle devam eden siyasi belirsizlik ve akabinde kutbunu Avrupa’ya çevirmiş Sosyal Demokratlar’ın iktidara gelmesiyle birlikte havada kaldı.
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, savunma alanında Türkiye ile 1.5 milyon dolarlık anlaşma imzalanmasından iki gün sonra Makedonya Türklerinin milli bayramı olan “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, FETÖ’yü ilk kez “terör örgütü” olarak nitelendirdi. Başbakan Zaev’in aynı konuşmasında ekonomik işbirliğine vurgu yapmasını tesadüf olarak değerlendirmek çok iyimser bir yaklaşım olur. FETÖ’yle ilgili düzenlenen toplantılarda Makedonya devleti yetkililerinin ekonomik ilişkilerden bahsetmesi, her ne kadar yakında isim değişikliği için referanduma gitse de Makedonya’yı anayasal ismiyle ilk tanıyan, ciddi ekonomik ve kalkınma yatırımları gerçekleştiren “dost ve kardeş” ülke Türkiye’nin FETÖ konusundaki uyarılarına “ağır” kaldığı su götürmez bir gerçek.
Bir günde oluşmadı, bir günde bitmez
Tam da bu noktada Makedonya Türkleri ve Türkiye’nin hassasiyetlerini gözeten dindaşların bir özeleştiri yapması gerekiyor. Kimilerine göre çok ütopik gelebilir fakat Makedonya’daki seçim sisteminin (Makedonya 6 seçim bölgesine ayrılmış durumda ve Türkler ülke genelinde yayılmış olarak yaşıyor. Bu yüzden 3 Türk siyasi partisi seçimlere tek başına değil koalisyonlar ile giriyor) Makedonya Türklerinin siyasi açıdan 3’e bölünmesi, FETÖ’yle mücadelenin daha ciddi ve etkin bir şekilde gerçekleşmesine engel oluyor.
Makedonya’daki FETÖ yapılanması bir günde oluşmadığı gibi bu hain yapının bir günde bitmesini beklemek hayalciliktir. “Türkiye nezle olsa Balkanlar öksürür” sözü son dönemde çok fazla dillendirilmeye başlandı. Unutulmamalıdır ki bu hakikat sadece olumlu değil olumsuz taraflar için de geçerli oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “at izi, it izine karıştı” uyarısını sadece Türkiye sınırları içerisinde değil FETÖ’yle mücadele edilen her yerde akıllardan çıkarmamak gerekiyor. Makedonya’da FETÖ ile mücadelenin etkin bir şekilde devam etmesi ve başarılı bir şekilde sonlandırılması birçok farklı parametreye bağlı. Tüm bu değişkenlerin üstesinden gelmek ancak ve ancak Türkiye’nin hassasiyetlerinin önemine haiz çevrelerin kişisel çıkarlarını bir yana bırakarak, birlik ve beraberlik içerisinde üstüne düşeni yapmalarıyla mümkün olacaktır.
Seyyid Emin: Timebalkan Haber Sitesi Yayın Sorumlusu