Savunmada millileşme atılımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yeni hükümet, başta Suriye ve Irak sınırından olmak üzere son dönemde artan güvenlik kaygısı ve terörle mücadelesinde müttefiklerini yanında görememenin getirdiği zorunluluk nedeniyle, 100 günlük icraat programında ağırlığını savunmada millileşme hamlelerine verdi. Bugün yaklaşık yüzde 65 seviyesine ulaşan savunma sanayide millilik oranının, 2023’lerde yüzde 80 hatta 90’lar seviyesine çıkması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yeni hükümet, 100 günlük icraat programında ağırlığını savunmada millileşme hamlelerine verdi. İcraat takviminde en büyük yer Savunma Sanayii Başkanlığı’na ayrıldı. Türkiye’nin öncelikli ihtiyaçları olan Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sisteminin geliştirilmesi ve Milli Muharip Uçak Geliştirme Projelerinde ilk aşama adımlar atılacak. ATAK helikopter ve ANKA insansız hava aracında yerlilik oranını arttıracak projelerde ilerleme sağlanacak, savunmada insansız araçlar ve sürü psikolojisine haiz insansız araç projeleri başlatılacak. Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ’un Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk teslimatı yapılacak. Güvenlik güçlerinin kullanımındaki SİHA sayısı arttırılacak, insansız savaş uçağına giden yolda ilk adım olan Akıncı Taarruzi İHA’nın ön tasarımı tamamlanacak. 100 günlük icraat programında, tüm kamu kurumlarına 2023 stratejik plan çalışmalarını başlatmaları talimatı da verildi. Türkiye, 2023’de savunma sanayide dünya devleri arasına girmeyi hedefliyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI ÇAĞ ATLATACAK
Başta Suriye ve Irak sınırından olmak üzere son dönemde artan güvenlik kaygısı ve terörle mücadelesinde müttefiklerini yanında görememenin getirdiği zorunluluk, Türkiye’yi savunmada yerlileşme hamlesine itti. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 30’lar seviyesinde bulunan, bugün ise yüzde 65’ler seviyesine ulaşan savunma sanayide millilik oranının, 2023’lerde yüzde 80 hatta 90’lar seviyesine çıkması hedefleniyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı, geliştirme projelerini önümüzdeki üç ayda hızlandıracak. İleri teknoloji savunma ürünleri olarak bilinen Lazer Silah Sistemi Geliştirilmesi ile yine füze ve mühimmatlar için geliştirilmek istenen Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizleri tamamlanacak. PKK elebaşlarının korkulu rüyası haline gelen ve suikastçı olarak da bilinen kamikaze dronelar Alpagu, Kargu ve Togan’ın üretilmesinden sonra sürü insansız araçlar projeleri de başlatılacak. Proje kapsamında insansız araçların sürü psikolojisiyle otonom olarak harekat gerçekleştirmesi amaçlanıyor. Yine harekat ortamında en az zayiat için gerek duyulan insansız kara araçları da üretilecek. Hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 farklı sınıfta İnsansız Kara Araçları Geliştirilmesi projesi önümüzdeki günlerde başlatılacak.

ALTAY’DA SERİ ÜRETİM BAŞLIYOR
Savunma sanayide milli ürünlerin sözleşmelerinde de sona geliniyor. Sözleşmesinin imzalanması beklenen en önemli proje, Altay tankı projesi. Milli tank Altay için 250 tankı içeren seri üretim projesinde önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak ve seri üretim başlatılacak. Yine ALTAY tankına milli motor projesinde de önemli yol kat edildi. ALTAY güç grubu, motor ve transmisyon sistemlerinin geliştirilmesi projesinde sözleşme takvimine başlanacak.

HAVADA RADAR KARIŞTIRAN SİSTEM
Türk savaş uçaklarını düşman radarlarından koruyacak Hava SOJ projesi sözleşmesi ise geçen hafta imzalandı. Hava savunma sisteminde dönüm noktası olması beklenen Hava Platformlarına Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazandırma Projesi (Hava SOJ) sayesinde düşman haberleşme sistemleri ve radarları tespit ve teşhis edilecek, gerektiğinde karıştırılıp aldatılarak F-16 savaş uçaklarının güvenle görevlerini yapmaları sağlanacak. Yine Türkiye’nin peş peşe milli imkanlarla geliştirdiği güdümlü ve güdümsüz roketler ile Hava Savunma Sistemlerinin denenmesi için gerekli Test Alanının Tahsisi ve İnşasına yönelik sözleşme de önümüzdeki günlerde imzalanacak. Taşınabilir Erken İhbar Radar sistemlerinin (TEİRS) tasarımı da bu süreçte tamamlanacak. Taşınabilir radar projesinin tamamlanmasıyla birlikte asker bulunduğu her yerde düşman tehdidini erken algılayacak imkan ve kabiliyete ulaştırılacak.
Sözleşmesinde nihai aşamaya gelinen bir diğer proje ise 100 kg ve altında yer alan mikro uyduları, 400 km irtifadaki yörüngeye yerleştirilebilecek kapasitede Mikro Uydu Fırlatma Sistemi geliştirilmesine yönelik üretim/test altyapısı ve fırlatma üssü kurulması yeteneğinin kazanılması çabaları olacak. 100 gün içinde bu konuda da sözleşme imzalanacak. Yine Uydu Fırlatma Projesi’nin ikinci fazında da sözleşme imzalanacak. Proje tamamlandığında, Türkiye, milli uydularını milli imkanlarla fırlatacak. Önümüzdeki 100 gün içerisinde başlatılacak bir diğer kritik proje ise 30 cm Altı Çözünürlüklü Yerli Gözlem Uydusu olacak. Yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu, başta TSK olmak üzere güvenlik güçlerinin istihbarat kabiliyetini hayli arttıracak.

PROJELERDE YERLİLİK ORANINI ARTTIRACAK GİRİŞİMLER
Türkiye’nin gururu olan milli projelerde yerli katkıyı ve yerlilik oranını arttırmak üzere de çalışmalar hızlandırılıyor. Önümüzdeki 3 ay içinde Özgün Helikopter ve ATAK Helikopterinde kullanılmak üzere geliştirme faaliyetleri süren ve ilk çekirdeğinin ateşlemesi yapılan Turboşaft Motorun Kavramsal Tasarım Aşaması tamamlanacak. Yine ATAK Helikopterinde 20 mm taret ve burun topu sisteminin milli ve yerli imkanlarla geliştirilmesine yönelik sözleşme müzakereleri tamamlanacak. Terörle mücadelede ATAK’ın verdiği yakın hava desteğinde milli top mühimmatı kullanımıyla birlikte hem terörle mücadelede yurtdışına olan ihtiyaç azalacak hem de ATAK’ın millilik oranı arttırılmış olacak. Türkiye’nin bir diğer gurur ürünü olan İnsansız Hava Araçlarının Yerlilik Oranının Arttırılması (ANKA-S) Projesi kapsamında, daha geniş coğrafyada havadan istihbarat görevi yapan ANKA-S insansız hava aracı platformunun üzerinde kamera sistemi olan CATS sistemi kullanılmaya başlanacak.

TERÖRLE MÜCADELE TEDBİRLERİ
Başkanlık Hükümeti, ilk 100 günlük eylem planında terörle mücadele tedbirlerine de ağırlık verecek. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları’nda, bölücü terör örgütüne ABD ve Rusya tarafından verilmiş olan anti tank mühimmatlarına hedef olan ve büyük zarar gören tanklar, Pulat Zırhıyla kuşanacak. İhtiyaç üzerine kısa bir süre içinde geliştirilen PULAT Aktif Koruma Sistemi, üç ayda 40 adet M60TM tankına entegre edilecek. Pulat sayesinde, anti tank mühimmatları, zırhlı araçlarımıza ulaşmadan önce radar ile tespit edilerek parçacıkları yapılı mühimmatlar ile bertaraf edilecekler. Terörle mücadele harekat bölgesinde güvenlik güçlerine ileri teknoloji koruma sağlayan Modüler Geçici Üs Bölgeleri, 3 bölgede daha kurulacak. Terörle Mücadele Harekatlarını güçlendirmek üzere ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı’na 6 adet Bayraktar SİHA teslim edilecek. Böylelikle terörle mücadelede kullanılan Bayraktar TB2 İHA sayısı 58’e çıkarılmış olacak. Yine 4 adet Milli İnsansız Uçak ANKA sahadaki askerlerimizin kullanımına sunulacak.

HÜRKUŞ’TA İLK TESLİMAT
Yerli ve Milli Eğitim Uçağı HÜRKUŞ Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giriyor. İlk HÜRKUŞ Eğitim Uçağı önümüzdeki üç ayda teslim edilecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ilk etapta 15 adet yeni nesil temel eğitim Uçağı HÜRKUŞ alacak. Teslimat 2019’da tamamlanacak. Ayrıca, Silahlı HÜRKUŞ Uçağı (HÜRKUŞ-C) geliştirilmesi ve seri üretimine yönelik ihale de önümüzdeki günlerde sonuçlandırılarak yüklenici firma belirlenecek. Silahlı HÜRKUŞ, Türkiye’nin yakın taarruz ve hava destek uçağı olarak ATAK helikopterlerle birlikte terörle mücadelede önemli bir kazanım olacak.

MİLLİ MUHARİP UÇAK VE UZUN MENZİLLİ SİSTEM KARARLILIĞI
Hükümetin 100 günlük eylem planında en çok dikkat çeken taahhüt, Türkiye’nin acil ihtiyaçlarından olan ve Amerika ambargolarına karşı önemli bir adım olarak görülen Milli Muharip Uçak ve Uzun Menzilli Füze ve Hava Savunma Sistemi’nin milli imkanlarla geliştirilmesi projeleri. Halen milyarlarca lira kaynak aktarılan Milli Muharip Uçak-TFX Geliştirilmesi Projesinde Dönem-1 Aşama-1 sözleşmelerinin uygulama takvimine 3 ay içinde başlanacak. Projeyle, Türkiye’nin 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacı yurt içinde özgün tasarım modeliyle karşılanacak. Türkiye’nin milli insansız uçak üretiminde ilk aşama olarak görülen Taarruzi insansız hava aracı AKINCI İHA projesi kapsamında ise, kamera, mühimmat gibi faydalı yüklerden yaklaşık 1.5 ton taşıma kapasitesine sahip SİHA ön tasarım faaliyetleri de tamamlanacak. NATO müttefikleri tarafından hava savunmasız bırakılan Türkiye, bu süreçte, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi geliştirilmesine yönelik projede ise tasarımın ilk aşamasını tamamlayacak. Türkiye, halen eksen tartışmasıyla suçlandığı Rus hava savunma sistemi S-400 alımı sürecini devam ettirirken, tüm ambargo ve yalnızlaştırma politikalarına karşı milli çözümlerini hızla üretmeyi amaçlıyor. Yine bu doğrultudaki önemli bir çalışma olan Milli Hava Savunma Füze Sistemi Projesi HİSAR’ın atışlı testlerine de devam edilecek. Öte yandan, Türkiye’yi uzun menzilli füze sistemlerine kavuşturacak çalışmaların merkezi olması beklenen Roketsan İleri Teknoloji Araştırma Merkezi (ITAM) altyapısı da 3 ayda oluşturulacak.

DOSTLARIMIZIN TEDARİKÇİSİ OLDUK
Önümüzdeki 3 aylık süreçte milli projelerde teslimatlar da hızlanacak. Milli Muharip Gemi MİLGEM’de 3. Gemi Burgazada Korveti 27 Eylül 2018’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. Pakistan’a ihraç edilecek olan 4 adet korvetin teslimi projesi yürürlüğe girecek ve dizayn ofisi oluşturulacak. Pakistan’a MİLGEM ihracı projesi, Türkiye’nin Savunma Sanayiindeki en büyük ölçekli projesi. Türkiye, gönül coğrafyasındaki dost ve kardeş ülkelere savunma ürünleri ihracatını arttırarak sürdürecek.

MİLLİ MÜHİMMAT ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLİYOR
Kısa bir süre öncesine kadar ABD’ye bağımlı olunan modern güdümlü mühimmatların geliştirilmesi ve üretimine de ağırlık verildi. Türkiye artık Cirit, HGK, LGK, SOM-J, NEB gibi havadan atılan bombaların yanısıra kara araçlarının mühimmatlarını da milli imkanlarla üretir hale geldi. Milli mühimmat üretimi, menzili, gücünü geliştirecek çalışmalar artarak devam edecek. 100 günlük eylem planında, savaş uçaklarımızda kullanılan modern mühimmatların yerli imkanlarla geliştirilerek tedarik edilmesi taahhüt edildi. Milli Savunma Bakanlığı da yerli ve milli mühimmat üretimi için proje sözleşmelerini önümüzdeki üç ay içerisinde imzalayacak.

MALZEME YERLİLEŞTİRME HAMLESİ BAŞLATILIYOR
Savunma Sanayide stratejik önemde bulunan, kritik malzeme üretiminde de projeler teker teker devreye alınacak. Savunma Sanayide Kritik Yâri İletken Teknolojilerine Yönetim Yatırım Yapılması kapsamında Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi Projesi imzalanacak. Savunma Sanayi Malzeme Yerlileştirme Programı başlatılacak ve en az 5 malzeme veya alt sistemin yerlileştirme çalışmalarına başlanacak. Katmanlı imalat, nadir toprak elementleri, refrakter Grubu metaller gibi Kritik Malzeme Teknolojilerinde savunma sanayiinin tam bağımsızlığı İçin Stratejik Yol Haritaları belirlenecek.

Benzer konular