FETÖ Twitter’da da usülsüz izlemiş

 

2013’teki Gezi olaylarından beri sosyal medyayı kaosa neden olacak eylemler yapmak için ve propaganda mecrası olarak kullanan terör örgütlerinin siber yapılanmalarına son aylarda büyük darbeler vuruldu. Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının son aylarda yaptığı dijital iz sürme operasyonlarıyla çok sayıda terörist ve terör destekçisi gözaltına alındı. Özellikle PKK’nın Twitter ve Facebook’taki sanal hücre yapılanmaları da bu operasyonlarla çökertildi.

Türkiye’nin terörle mücadele konseptine eklenen, atılan bir twitten “terörist avlama” operasyonları, nüfusuna oranla en fazla sosyal medya kullanıcısı olan ülkeler sıralamasında zirvede yer alan Türkiye’nin de yeni gündemi oldu. Türkiye’yi nöbetleşe hedef alan farklı terör örgütlerinin dijital yapılanmalarına dair veriler, etkin güçleri ve emniyet birimlerinin çok büyük bir titizlikle yürüttüğü operasyonlar, bizleri sosyal medyanın asla ihmal edilmemesi gerçeği ile de yüzleştirdi.

Sosyal medyada, özellikle Beşiktaş, Kayseri, Reina ve İzmir saldırıları ile TSK’nın El Bab operasyonlarıyla alakalı terörü övücü ve destekleyici paylaşımların yapılması kamuoyunda da infiale neden oldu. Terör üreten odakların, ülke psikolojisinin üstüne karabasan gibi çöken ve özellikle 15-30 yaş arası kitleyi direkt etkileyen sosyal medya paylaşımları, dikkatleri devletin siber terörle mücadeleyi ne kadar ciddiye aldığına çevirdi.

PKK’nın akıl odası çökertildi
PKK, DEAŞ, DHKP-C ve FETÖ terör örgütleri dijital medyada birbirinden etkili ve güçlü bir iletişim gücüne sahipler. Sosyal medya, internet siteleri ve vakıfların fonladığı düşünce sayfalarını psikolojik harp unsurları olarak kullanan terör örgütlerinin tam teçhizatlı dijital teröristler olduğu da ortaya çıktı. Arazide askeri olarak her türlü üstünlük kurulan terör örgütlerinin, dijital dünyada psikolojik hasarlar vermesine karşı harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, PKK, DHKP-C ve DEAŞ’ın sosyal medyadaki oluşumlarını son aylardaki operasyonlarla büyük oranda çökertti. Özellikle de PKK’nın sosyal medyasını yöneten ve çoğu öğretmenlerden oluşan beyin takımı farklı illerde yapılan eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alındı.
Dönüşüm 15 Temmuz sonrası 
2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı olarak kurulan ve ismi 2013 yılında Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı olarak değiştirilen birim, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra büyük bir dönüşüm yaşadı. Devlette ve emniyetteki temizliğin de etkisiyle siber dünyada titizlikle çalışmaya başlayan birimin öncelikli işi, terör örgütlerinin özgürce faaliyet yürütmesine göz yummakla suçlanan ve terör propagandasına karşı hassas davranmayan sosyal medya mecraları ile iletişimi geliştirmek oldu.
Son altı aydaki çok başarılı operasyonların arkasında da bu yeni ilişki ve iletişim ağı olduğunu aktaran polis kaynakları, FETÖ’nün Facebook ve Twitter yönetimlerinde Türkiye aleyhinde manipülasyon yaptıklarını vurguluyorlar. Dünyada nüfusuna oranla en fazla sosyal medya kullanıcısı olan ülke olmasına rağmen Türkiye’de ofis açmayan Facebook ve Twitter’ın, “devlet ve hukuk tanımama prensiplerine” rağmen terörle mücadele konusunda nispeten bir hassasiyet gösterdiği fakat FETÖ’nün bu iletişim ağını istismar ettiği kaydediliyor. Twitter ve Facebook’tan “terör propagandası yapıyorlar” diyerek alakasız kişilerin hesap bilgilerini isteyen FETÖ mensuplarının, Ergenekon ve Balyoz kumpaslarında yaptıkları usulsüz dinlemeler gibi sosyal medyada da usulsüz takipler yaptığı belirlendi. Özellikle Twitter’ın bu talepler ve takiplerden rahatsız olduğu için bir süre sonra bilgi akışını kestiği, terör örgütlerinin de bu esnada bu mecrada çok ciddi bir güç kazandığı belirlendi.

Kimlik ve adresler yarım saatte tespit ediliyor
15 Temmuz’dan sonra FETÖ’den arındırılmış bir kanal üzerinden yeniden sağlıklı iletişim kanalı kurulan Twitter yönetiminin, terörle mücadele konusunda Türkiye’den gelen talepler karşısında eskiye nazaran çok daha hassas olduğu ve bilgi paylaşımında bulunduğu son 6 ayda yapılan operasyonlarla gözler önüne serildi. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının yürüttüğü dijital iz sürmeler sonucunda, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ocak ayının başına kadar geçen sürede sosyal medyada terör yanlısı paylaşımlarda bulunduğu belirlenen 3 bin 861 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden bin 734’ü tutuklandı. Geri kalanlar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Siber polisinin IP adresleri üzerinden kimliklerini ve ikametlerini tespit ettiği kullanıcılara ait 17 bin 862 dosya ise Cumhuriyet savcılıklarından gözaltı talimatı bekliyor. Emniyet kaynakları, sosyal medyada halkı, kin nefret ve galeyana sevk eden, terör örgütünü övüp propagandasını yapan kullanıcıların gerçek kimlikleri ve ikametgâh adreslerinin yarım saat içerisinde tespit edilebildiğini söylüyor.

İhbar hattı bel kemiği oldu
Bu mekanizmanın çok sağlıklı bir şekilde işlemesinin nedenlerin başında ise Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının kurduğu ihbar hattı geliyor. İOS ve Android işletim sistemleri için ayrı ayrı ihbar uygulamaları hazırlayan emniyet bu kanal üzerinden 67 binden fazla ihbar kaydı aldı. Sonuçlandırılan incelemelerin dışında, terör örgütü propagandası yapan, infial yaratıcı ve devlet büyüklerine hakaret içeren paylaşımlarda bulundukları iddia edilen 47 bin sosyal paylaşım hesabının da kullanıcısının tespiti için hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışmalar yürütülüyor.

Bot hesaplar ülkesi Türkiye 
TÜİK’in sonuçlarına göre Türkiye nüfusunu en son 78 milyon 741 bin 53 kişi olarak açıklandı. Elde edilen son verilerine göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı 46.28 milyon. Yani nüfusumuzun yüzde 58’inin internet bağlantısı var. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişi sayısı ise 42 milyon. Nüfusumuzun yüzde 53’üne denk gelen bu verilere göre Türkiye’nin 35 milyon Facebook, 14 milyondan fazla da Twitter kullanıcısı var. Aynı anda Facebook ve Twitter hesabı olan kullanıcı sayısı ise 10 milyon civarında. Twitter’daki 14 milyon kullanıcının yarısından fazlası ise bot yani sahte hesaplar ve pasif kullanıcılardan oluşuyor. Aktif görünen yaklaşık 6 milyon kullanıcının yarısından fazlası ise içerik üretmeyip sadece takip ederek üretilen içeriği paylaşıyor. Geriye kalan 2-3 milyona yakın kullanıcı ise en zor olanı yapıyor, yani 140 karakter sınırlaması altında paylaşımlarda bulunuyor. Twitter kendi araştırmalarına göre dünya çapında 23 milyon hesabın bot (sahte) hesap olduğunu tahmin ediyor. Dünya çapında en çok bot hesabın ise Türkiye ve Meksika’da olduğu biliniyor. Normal insanların yönettiği Twitter hesapları yerine, bilgisayarlar tarafından açılan bot hesaplar, gerçek hesapların takipçi sayısını yüksek göstermek, Twitter gündemini manipüle etmek ve terör faaliyetleri için kullanılıyor.

***

Said Ercan
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı

Twitter’da ticari operasyonlar da çekiliyor

Sosyal medyada yapılan paylaşımların birçoğunun kim tarafından hangi nedenle gerçekleştirildiği tam anlamıyla bilinmiyor. Bot hesaplar sadece sosyal medya terörüne hizmet etmemekte, aynı zamanda bir firmanın ya da markanın en çok konuşulanlar listesine girmesini sağlamakta. Bot hesaplar aracılığıyla gönderilen iletiler özel uygulamalar aracılığıyla şekillendiriliyor ve uygulamaya izin verilen hesaplarda paylaşılıyor. Bu nedenle bot hesapların aynı zamanda ticari bir boyutu da bulunuyor. Reklamlar ve tanıtımlar bot hesaplar üzerinden kullanıcılara aktarılıyor. Hatta kimi zaman bazı marka ve ürünlerin karalanmasında da bot hesaplar kullanılıyor. Facebook bot hesap ya da sahte kullanıcı sorununu çok büyük ölçüde aştı ve telefon numarası doğrulaması ile hesapların gerçek kullanıcılar tarafından kullanılmasını sağladı. Telefon numarası ile doğrulanmayan Facebook hesapları bir süre sonra kapatıldı. Twitter da telefon doğrulamasına geçti fakat henüz doğrulanmayan hesaplara karşı bir yaptırımda bulunmadı. Twitter bu güvenirliliği sağlarsa sosyal medyanın gerçek gündemi de daha sağlıklı işleyeceğini düşünüyorum.
***

VPN KULLANSALAR DA BULUNUYOR

Sosyal medyada tahminen ne kadar örgüt hesabı var?
Bunu ölçmek mümkün değil fakat teröre hizmet için açılan sahte hesapların 500 bin civarında olduğu ve kapatılanların yerine hızlıca yenilerinin açıldığı biliniyor.

En fazla hangi terör örgütü etkin?
Görünen ve görünmeyen etki faktörü var burada. PKK, DEAŞ, DHKP-C ve FETÖ’nün ayrı ayrı çalışmaları var. Fakat son operasyonlar şunu ortaya çıkardı: FETÖ, kaos planları doğrultusunda başka terör örgütleri adına, hatta AK Partili, MHP’li ve azınlık görünümlü binlerce hesap açmış durumda.

Terör hesaplarının izi mention, takip etme, RT’leme ve beğenme gibi etkileşimlerde de sürülebiliyor mu?

Evet mutlaka sürülebiliyor. Bu etkileşimler bot havuzlarını da deşifre ediyor. Ayrıca atılan twitler silinse de 6 ay süreyle kayıtlarda tutuluyor. Adli süreçler bu kayıtlar üzerinden de yürütülebiliyor.

VPN kullanan hesaplara erişme imkanı var mı?

Proxy veya VPN kullanmak IP adresini gizleyen bir önlem. Fakat kullanılan VPN uygulamaları IP adresini de kayıt altına alıyor. Örneğin; suç işlenme durumunda siber güvenlik uzmanları VPN servisleriyle iletişime geçiyor ve IP adresini öğrenebiliyor. IP adresini öğrendikten sonra ise geriye adres ve kimlik tespiti yapmak kalıyor.
***

FETÖ’nün Twitter ve Facebook’taki adamı 

FETÖ’nün polis aracılığı ile yapılan resmi başvuruların dışında Twitter ve Facebook’ta mühendis seviyesindeki mensuplarından da bilgi akışı sağladığı oldukça konuşulmuştu. FETÖ’nün bu mecralardaki kilit ismi ise İbrahim Okuyucu isimli bilgisayar ve yazılım mühendis. 17-25 Aralık darbe girişimlerinden birkaç ay önce Twitter’da işe başlayan ve FETÖ aleyhine hesapları kapattırdığı ortaya çıkan İbrahim Okuyucu, bu süreçte kapatılan Zaman gazetesi yazarları ve STV programcıları ile görüntü vermekten ise kaçınmıyordu. Twitter’daki operasyonel yönü deşifre olan Okuyucu 2016 yılının Ocak ayında Facebook’ta çalışmaya başladı. Okuyucu’nun FETÖ bağlantılarını ortaya koyan en önemli delil ise 15 Temmuz’da çökertilen Fuat Avni isimli hesabın güvenliğini sağlamak için gösterdiği gayretti.
Okuyucu, Fuat Avni’nin hesabının güvenliğini nasıl sağlayacağına dair tavsiyeleri Twitter’dan açık açık yazdığı paylaşımlarla gündem olmuştu. Okuyucu’nun 35 milyondan fazla Türk kullanıcısı olan Facebook’taki görevinin devam edip etmediği ise bilinmiyor.

Benzer konular