Kudüs’e aile ziyareti

Müslümanlar için en kutsal beldelerden biri olan Kudüs’e, İsraillilerin her türlü baskı ve zulmüne karşın dimdik duran Filistinli kardeşlerimiz sahip çıkıyor. Ancak İsrail zaman zaman keyfi olarak Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girmesine günlerce engel oluyor. Ya da yaş grubuna göre yasak getiriyor. 20 yıldır Mescid-i Aksa’yı göremeyen, içinde namaz kılamayan var. Kudüs’e gelen turistler ise böyle bir sınırlama ile karşılaşmıyorlar. Bunun yanı sıra turist kafilelerinin ziyaret dönemlerinde İsrail hukuksuz uygulamalarını azaltmak durumunda kalıyor. Bu nedenle hem Mescid-i Aksa’nın cemaatsiz kalmaması hem Müslümanların Kudüs’e sahip çıktığını göstermek hem de Filistinli kardeşlerimize maddi manevi destek verebilmek açısından Kudüs’e gitmek önemli. Bunun bilincinde olan Müslümanlar Kudüs ziyaretlerini kendilerine vazife edinmiş durumda. Buldukları her fırsatta Kudüs’e gidiyorlar. En çok da Türkiye’den ilgi var. Kudüs’e giden Türklerin sayısı geçtiğimiz yıllarda 20 bin civarıydı, şimdilerde ise 26 bine yükseldi.

Kudüs bilincini kuşanan, Kudüs’ü dert edinenlerden biri de Dönmez ailesi. Dönmez ailesi geçtiğimiz hafta çoluk çocuk, amca, yeğen, toplanıp 19 kişi yola düştü. Uçaklarının kalkmasından önce yakalayıp havaalanında görüştüğümüz Dönmez ailesinin üyeleri, Trump’ın ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini açıklamasının ardından başlayan olayları görünce birşeyler yapmak gerektiğini konuşuyorlarmış. Bir Pazar kahvaltısında bir araya gelen aile sohbet ederken, ailenin en genç üyelerinden Halenur Dönmez’in teklifiyle ailece Kudüs’e gitmek gündeme gelmiş. Müslüman kardeşlerimizin yanında olmamız gerek düşüncesiyle bavullarını toplamaya başlamışlar. Hem Filistinli Müslümanlara destek vermek hem kutsal mekanları ziyaret ederek manevi havasını tatmak hem de ailenin genç üyelerini bilinçlendirmek için bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünmüşler.

Şimdi tam zamanı

ÖNDER’in Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Serap Dönmez, Kudüs’e ilk kez iki yıl önce ÖNDER ile birlikte gitmiş. Ailece Kudüs’e gitme fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “Gerçekten çok etkilenmiştim. Orası bizim ilk kıblemiz ve manevi değeri çok büyük. İşgal altında olması bizi çok yaralıyor. Biz bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyorduk ama bu seyahatimiz esnasında Kudüs’ün daha çok üstüne düşmemiz gerektiğini gördük. Hele Trump’ın açıklamalarından sonra daha çok oraya gidip kardeşlerimizi desteklememiz gerektiğini düşündük. Bir aile büyüğümüzün Pazar kahvaltısındayken aniden bu fikir gelişti. Trump açıklamasından sonraydı ve olaylar vardı. Gidelim biz de kardeşlerimizin olalım. Hem aile bağlarımız güçlensin hem de Müslüman kardeşlerimize destek verelim dedik. Sağolsun amcalarımız, yengelerimiz, çocuklarımız hep beraber gidelim diye karar verdiler. Sürecimiz de hızlı ilerledi. Böylece 19 kişilik bir aile olarak Kudüs’e yolculuğumuzu tamamlayacağız.”

Serap Dönmez, başka insanların da kendileri gibi ailece toplanıp grup şeklinde Kudüs’e gitmelerini istediklerini ifade ediyor. Serap Dönmez, “Fiyatlar da çok yüksek değil. THY destek veriyor bu konuda. Şimdi tam zamanı. Herkes Kudüs’e gitmeli” diyor.

Müslümanlar güçlü duruyor

Yolculuğun en genci Esma Dönmez 12 yaşında. Kudüs’e ilk gidişi olacak. İmam Hatip öğrencisi olan Esma, okulda Kudüs’ü konusunda dersler yaptıklarını ve bu kutsal beldenin Peygamber Efendimizin ayak bastığı yerler olduğunu anlatıyor. Bu nedenle gidip göreceği, için çok heyecanlı. Esma’nın ablası Büşranur Dönmez 17 yaşında. Bu yaşta Kudüs’ü görme fırsatı yakaladığı için kendisini çok şanslı hissettiğini söylüyor. Kudüs’te olan bitenleri medyadan takip ettiğini anlatan Büşranur Dönmez, “Televizyondan Müslümanların Mescid-i Aksa’ya nasıl sahip çıktıklarını gördüğümde, Müslümanların her zaman güçlü olduğunun farkına vardım” diyor.

Mescid-i Aksa’da namaz kılacağız

Grubun en büyüğü ise 74 yaşında. Serap Dönmez’in babası olan Kazım Şutanrıkulu’nun Kudüs’e ikinci gidişi olacak. Şutanrıkulu, “Kudüs’e 2 yıl önce gitmiştim. Çok sevdim. Peygamberler diyarı. Peygamberimizin miraca çıktığı yer. Bundan daha kutsal bir yer olur mu? Elbette Kudüs’e gideceğiz. Allah gidemeyenlere de nasip etsin. Herkes gitsin” diyor. Şutanrıkulu, İsrail’in hukuksuz uygulamalarından korkmadıklarını da belirtiyor.

70 yaşındaki Ömer Dönmez, Kudüs yolculuğu ilk kez nasip olduğunu ifade ediyor. Kararı topluca aldıklarını anlatan Ömer Dönmez, “Kudüs’le ilgili haberleri sürekli takip ediyoruz. Allah yardım etsin Müslümanlara, onlar bizim kardeşimiz. Biz gideceğiz, başkaları gidecek ki daima onlara destek olalım, moral verelim. Kudüs bizim için vazgeçilmez bir yer. Bizim kıblegahımız orası. Heyecanımız çok. Mescid-i Aksa’da namaz kılacağız inş. Kudüs’ün her parçası bizim için özel ama Mescid-i Aksa bir başka” diyor.

Kendimizi bildik bileli kudüs’le dertleniyoruz

“Kendimizi bildik bileli Kudüs’ün durumuyla ilgileniyoruz ama gitmek ilk kez nasip oldu” diyen İsmail Dönmez, 61 yaşında bir iş adamı. Kudüs’te Müslümanların yaşadıklarına üzüldüklerini ve onlara destek olmak için gittiklerini belirtiyor. Kudüs’ün İsrail işgali altında olduğu için gidilmemesi gerektiği yönünde görüşler olduğunu hatırlatınca, “Eleştirenler eleştirsin biz Müslüman kardeşlerimize destek için gidiyoruz” diyor. İsmail Dönmez, oradaki maneviyatı yaşamak, peygamberlerin yaşamlarını geçirdiği yerleri ve görebildikleri her yeri görmek istediklerini belirtiyor.

80 ülkeye gittiğini ancak vize alamadığı için bugüne kadar Kudüs’ü görmekten mahrum kaldığını anlatıyor Yusuf Dönmez. Bugün Kudüs’e gitmenin heyecanını yaşayarak yola çıktık diyen 62 yaşındaki iş adamı, “Bazı STK’lar ile çalışmalarımız oldu. Birkaç sefer grup olarak gitmeye niyetlendik, teşebbüslerimiz oldu ama maalesef malum şer odaklarından dolayı vize alamadık. Bugün Allah’a şükürler olsun. Daha önce Harem-i Şerif’e gittik, Medine-i Münevvere’ye gittik oralarda da çok heyecanlandık ama buranın heyecanı da başka. Akşam eşimle bavullarımızı hazırlarken biraz da duygulandık. Oradaki peygamberlerin ayak izlerini görmek, zulme uğrayan Müslümanların yanında olmak, o duyguları yaşamak, sonra o duyguları gelip Türkiye’deki din kardeşlerimizle paylaşmak, onları da Kudüs’e yönlendirebilmek… Bugün dünyadaki her Müslüman oraya gitmeli, gidebilmeli. Gidip biz de varız yalnız değilsiniz diyebilmeli.”

İsrail bizi korkutmuyor bileyliyor

İsrail tarafından gözaltında tutulan Cemil Tekeli’nin en kısa zamanda serbest kalması için dua ettiklerini söyleyen Yusuf Dönmez, “Kardeşimiz din-i mübini için, inancı için gitmiş, kutsal toprakları ziyaret etmiş. Burada siyasi bir maksat var, istememezlik var. Türkiye’nin güçlenmesini hazmedememeleri var. Belki yarın ben de yakama bir Türk rozeti takacağım. Onu sebep gösterip beni de alacaklar. Ama bu ihtimal beni rahatsız etmiyor. Gidip orada yeryüzünde zulme uğrayan Müslümanlar için dua etmenin elzem olduğuna inanıyorum. Müslümanların tartaklanması bizi Müslüman Türk vatandaşı olarak rahatsız ediyor ama bu bizi korkutmuyor aksine bileyliyor. Aksine tekrar gelin, tekrar gidin diyor. Benim yeğen sayım 200. Her ay bir grubunu götürürüm. Vakıfları harekete geçiririz. Yapılması gereken oradaki mümin kardeşlerimizi yalnız bırakmamak. Daha on gün önce Mekke, Medine’deydim. Şimdi Kudüs’e gitmeden Kudüs’ü yaşıyorum. Kudüs’ü anlamak isteyenler Kudüs’ü okusun, gitsin, Kudüs’tekileri iyi tanısınlar” diyor.

Herkes ailesini toplayıp gitsin

Kudüs ziyareti fikrini ilk gündeme getiren Halenur Dönmez genç bir sosyolog. Kudüs’e 2016 yılındaki gidişinden beri Kudüs’ü dert edinmiş. Her yıl Kudüs’e gitmeyi bir sorumluluk olarak kabul eden Halenur Dönmez, “Ailemin de Kudüs’ü görmesini çok istiyordum. Kudüs’ten geldiğimden beri sürekli orayı anlatıyordum. STK’lar bilinçlen oluşması için sürekli gidip geliyorlar. Aile olarak toplanıp gelmemiz belki bir farkındalık oluşturur dedik. Tüm aileleri buna davet ediyoruz. Müslüman kardeşlerimizin bizim orada desteğimize ihtiyaçları var. İlk kıblemizi herkesin görmesi lazım. Orada ciddi bir zulüm var. Fakat biz oraya gittikçe zulümün etkisi azalıyor. Bunu görebiliyoruz. Farkedebiliyoruz. Bunu herkesin yerinde görmesini çok istiyorum. İnşallah herkes gider ve kendi gözleriyle şahit olur” sözleriyle duygularını anlatıyor. 19 kişi yola çıktıklarını anlatan Halenur Dönmez, “Amcalarım, yengelerim, anneannem, dedem, annem babam, kuzenlerim de gruba dahil oldu. İnsanların Kudüs’e gitmesi çok önemli. Kudüs işgal altında evet ama oranın çok farklı manevi bir atmosferi var oraya gidince anlıyorsunuz. Adeta kendisine aşık eden bir şehir. Gidenler yeniden gitmek istiyor” diyor.

Mevlüde Dönmez, Kudüs’e gitmeyi çok istediklerini fakat her ailenin ayrı ayrı düşündüğünü söylüyor. Aile kahvaltısında gündeme gelince hep beraber gitmeye karar verdiklerini anlatan Mevlüde Dönmez, “İnşallah hayırlı olur hepimiz için. Gittiğimizde Müslüman kardeşlerimize destek vereceğimizi hissediyorum. Yaptığımız için çok mutluyuz. Hakkıyla ziyaretlerimizi yerine getirmek nasip olur inşallah” derken, Zeliha Dönmez de ilk defa Kudüs’e gittiğini ve bu nedenle çok heyecanlı olduğunu söylüyor.

Benzer konular