İslam medeniyeti için atan bir yürek: Mahatir Muhammed

Araplar olarak Malezya Başbakanı Mahatir Muhammed’in İslam medeniyetini ayağa kaldırma projesinde Arap hükümetlerini es geçerek sadece üç ülkeyle (Malezya-Türkiye-Pakistan) yetinmesinden birçoğumuz hoşnut kalmadı, farkındayım. Evet, içimizi acıtan bir durum olsa da bugünkü Arap hükümetlerinin vaziyetini göz önüne aldığımızda Mahatir Muhammed’in haklılığına diyecek yok. Batılı devletlerin büyükelçilerinden talimat almadan iş görmeyen, küresel derin güçlerin maşası hâline gelmiş, Arap halklarının yaşadığı acıları görmezden gelen, Arap coğrafyasındaki zulüm, fukaralık ve anarşi ortamından utanç duymayan hükümetler söz konusu maalesef.
Aklı başında bir mütefekkir, son derece tecrübeli bir devlet adamı ve iyi bir Müslüman olarak Mahatir Muhammed’in görüşüne ancak saygı duyabiliriz. Arap hükümetleri kendilerini ıslah etmeden İslami kalkınma projesinin içinde kendilerine yer bulamazlar.

MAHATİR MUHAMMED KİMDİR?

20 Aralık 1925’te Kadah eyaletinde doğdu. Hint kökenlere sahip bir ailenin dokuzuncu ve en küçük oğludur. Anne tarafıysa Malay kökenlidir. Babası Muhammed İskender eğitimci olarak bilinir. Mahatir, küçük yaşlarda aile bütçesine katkıda bulunmak için sebze-meyve sattı. Doğduğu şehir Alor Setar’da bulunan Sultan Abdulhamid Koleji’nde okudu. Sonra Singapur’da bulunan 7. Edward Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Okuldaki Müslüman öğrencilerin liderliğini yaparken bir yandan da gazetecilik yaptı. 1953 yılında doktor olarak mezun oldu ve ordu tabipliği yapmaya başladı. Eşi Sitti Hazime Muhammed Ali de kendisi gibi tıp doktorudur. İkilinin 5’i erkek, 3’ü kız olmak üzere 8 çocuğu bulunmaktadır.

SİYASETE GİRİŞİ

Mahatir Muhammed 1970 yılında ‘Malay Dilemması’ kitabını çıkardı. Ülkede büyük gürültü koparan bu kitapta Malay toplumunu şiddetle eleştiren ve tembellikle suçlayan Mahatir, ziraate dayalı hayat tarzından şikayetçi olmayan, kalkınmaya kapalı anlayışın terkedilmesi gerektiğini savunuyordu.
Kitabın ülkede yasaklanması gündeme geldi ve Mahatir üyesi olduğu parti tarafından hedefe kondu. Fakat bu durum onu yıldırmadı, kimseye darılıp gücenmeden fikirlerinin doğruluğunu ispat etmeyi, muhataplarını mantıklı bir şekilde ikna etmeyi düstur edindi. Bu uzlaştırıcı ve akıllı tutumu onu 1981 yılında iktidara taşıdı.

1964 yılında İslam Partisi’nden milletvekili adaylığı söz konusu olmuş ve seçilmişti. 1969 yılında Başbakan Tenku Abdurrahman’ı parlamento kürsüsünden sert bir şekilde eleştirdi ve Çinlilere öncelik tanınmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu eleştiri bir krize dönüştü ve parlamento görevine mâl oldu.

SEÇKİN ZÜMRENİN DEĞİL, HALKIN ADAMI

1972 yılında Malezya Ulusal Partisi’ne katıldı ve Senatör oldu. 1974 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na getirildi. Ertesi yıl partisinin başkan yardımcısı görevini üstlendi. 1978 yılında ise Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Bakanlığı görevini yürüttü. 16 Temmuz 1981 yılında sağlık sorunları yaşayan Başbakan Hasan Wan’ın yerine Başbakanlık makamına getirildi. (Bu arada 16 Temmuz ilginçtir tarihtir) Burada bir noktanın altını dikkatle çizmekte fayda var. Mahatir, o vakte dek bu makama gelen ve seçkin sınıfa mensup olmayan ilk kişidir. Halkın içinden gelen, imkanları kısıtlı bir ailenin çocuğudur.

1982 yılındaki seçimlere ‘Vatanı yolsuzluktan temizleme’, ‘Nepotizm ile mücadele’ ve ‘Halkın emanetine sahip çıkma’ sloganlarıyla girdi ve kazandı. 2003 yılına dek iktidarda kalarak kırılması gerçekten güç bir rekora imza atmayı başardı. 22 yıllık iktidarı boyunca o çok eleştirilen kitabında yazdığı gibi Malezya’nın kalkınmış bir devlet olması için dev adımlar attı. Ülke hızlı bir kalkınmışlık sürecinden sonra dünyada parmakla gösterilir hâle geldi.

DÜNYANIN EN YAŞLI BAŞBAKANI

Emekliliği boyunca siyasetten uzak kalmadı. Kendisinden sonra partinin başına geçen halefi Abdullah Bedevi’yi birçok konuda eleşritip uyarmaya devam etti. 2008 seçimlerinden sonra kimilerine göre pek tutmadığı Bedevi’yi zor duruma düşürmek için onca yıllık partisi Ulusal Parti’den istifa etti.

2018 Ağustos’undaki seçimlere Muhalif Koalisyon’un adayı olarak girdi ve ezici bir oy farkıyla 15 yılın ardından yeniden iktidara geldi. 92 yaşındaki Mahatir, aynı zamanda dünyanın en yaşlı başbakanı unvanını aldı.

MALEZYA’YI BİRLEŞTİREN LİDER

Malezya çeşitli etnik unsurların bir arada, huzur içinde yaşadığı bir ülke. Peki, bunun formülü nedir? Gelin Mahatir Muhammed’e kulak verelim.

“Ülkemiz değişik etnik milletlerden oluşuyor. Asya’nın hemen her ırkına ve dini inancına burada tesadüf edebilirsiniz. Dolayısıyla ülkemize ‘Minyatür Asya’ da denilebilir. Bu durum Malezya toplumu açısından bir zenginlik olduğu kadar bir meydan okumadır aynı zamanda. 1969 yılında başkent Kuala Lumpur’da Malaylar ile Çinliler arasında meydana gelen nahoş olayları hatırlıyoruz. Ekonomik açıdan Çinliler ile Malaylar arasında oluşan uçurumdu bunun başlıca sebebi. Bu gibi sorunları çözmenin yolu, milletçe bir kalkınma hamlesi yaparak ekonomik refahı tabana yaymak, etnik gruplar ve zümreler arasında uçurum oluşmasını engellemek. Milletçe tek bir kitle hâline gelmenin; birlikte, huzur içinde yaşayabilmenin yegâne formülü bu. Irk ve din ayrımcılığının panzehiri budur.”