Sarı kraliçe: Limon

Size bu hafta mutfak ya da sofranın en vazgeçilmez meyvesi olan limonu tanıtacağız. Ancak öncelikle bir Akdeniz iklimi meyvesi olan limon ile limon tuzu arasındaki farkı izah etmeliyiz. Çünkü pek çok kişi “limon tuzu” adlı kimyevî maddenin limondan elde edildiğini sanıyor.

Önce limon tuzu
Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında ‘limon tuzu’ denilir.
-Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330’dur.
– Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
– Aspergillus adlı bir mantar türünün genetik yapısının değiştirilmesi ile elde edilir.
– Gıdalarla birlikte temizlik ve kozmetik sektöründe de kullanılır.
– Pek çok üründe zararsız zannı ile kullanılan limon tuzunun ağız başta olmak üzere vücudun hassas bölgelerinde uçuk ve yaralara, deri reaksiyonları ile diş çürümelerine neden olduğu ilmî olarak ispat edilmiştir.
– Limon tuzu iyi bir lavabo açıcı olup insan içinse zararlıdır.

ÖNCE LİMON TOZU

Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında ‘limon tuzu’ denilir.
– Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330’dur.
– Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
– Aspergillus adlı bir mantar türünün genetik yapısının değiştirilmesi ile elde edilir.
– Gıdalarla birlikte temizlik ve kozmetik sektöründe de kullanılır.
– Pek çok üründe zararsız zannı ile kullanılan limon tuzunun ağız başta olmak üzere vücudun hassas bölgelerinde uçuk ve yaralara, deri reaksiyonları ile diş çürümelerine neden olduğu ilmî olarak ispat edilmiştir.
– Limon tuzu iyi bir lavabo açıcı olup insan içinse zararlıdır.

ŞİMDİ SIRA MÜBAREK LİMONDA!

Tabiat âlemindeki sayısız nebatat, âdeta dünyayı cennete benzetmekle kalmıyor, aynı zamanda zengin bir eczane yahut da kimyahâne vazifesi görüyor. Bu hâli, Mehmet Akif merhum şöyle tasvir eder: “En kısır toprak doğurmuş, emzirir birçok nebat / Fışkırır bir damlacık ottan tutup sıksan hayat” Bu cennetin en nadide bitkilerinden biri, her derde deva sayılan, C vitamini deposu olan limondur.
– Limon suyu, bal ve su ile karıştırılarak limonata yapılır ki, bu da vücuda serinlik verir, sıcaklığı giderir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır. Bal hararet yapıcı, limon ise serinleticidir. İkisinin birlikteliği mükemmel bir dengede buluşarak vücudun frekansına gelirler.
– Limon dilim dilim kesilip üzerine kahve tozu koyduktan sonra alnın üstüne bağlanırsa baş ağrılarını def eder.

BAYILANI AYILTIR

– Hafifçe bayılanlara limon koklatılırsa baygınlığı giderir.
– Yazın çok terleyen el ve ayaklar limon ile ovulursa terleme azalır.
– Eller limon ile ovuşturulursa ellerde husule gelen lekeleri çıkarır.
– Nezleden kurtulmak için sulandırılmış limon suyunu ara sıra buruna çekmek iyi gelecektir.
– Limon suyu ile gargara boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
– Soğuk veya biraz pişirilerek olmamış çıbanın üstüne sıcak sıcak bağlanır ve sık sık değiştirilirse lapa vazifesini gördüğü için yumuşatıp, irin ve cerahati boşaltır.

SEYAHATLERDE YANINIZA LİMON ALIN

– Seyahate çıktığınızda yanınıza mutlaka limon alın. Çünkü limon bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı, baygınlık, kusma ve zehirlenmeyi engellemek için lazım olacak.
– Temizliğinden emin olmadığınız suları içmeye mecbur kalırsanız limon sıkarak içmeniz sizi zehirlenmelerden koruyacaktır.
– Eskiden tifo, kara ve lekeli humma gibi yüksek ateşli hastalıklara bol bol ballı limon suyu içilerek ateşin düşürülmesi ve hastanın güç kazanması sağlanırdı.
– Zengin ya da sultan hastalığı olarak da bilinen gut yani nikris hastalığı, eklem ve oynak yerlerdeki ağrılara limon suyu iyi gelir. Özellikle de safravî mizaçlı kişilerde limon adeta eşsiz bir ilaç gibidir.
– İskorbüt adlı diş etlerini harap eden hastalıktan kurtulmak için ağzınızı sık sık limon suyu ile çalkalayın. İlaç gibi geldiğini göreceksiniz.
– Aşeren gebe kadınlar, aşırı zayıflar, kansız ve iştahsız insanlar bol miktarda limon sıkılmış salatalardan yerlerse çok büyük fayda görürler.

EVLENMEYİ GECİKTİRİR

– Kadim hekimler, evlenmeyi geciktirdiği için bekâr kızların limonu çok yememelerini tavsiye ettiklerini eski eserlerde sık sık görüyoruz.
– Gece yatarken limon ile ince tuz karıştırılarak ovulursa soğuk algınlığına iyi geldiği görülür. Bunun iyisi bir limonu kaynar su da bir müddet bıraktıktan sonra ince tuza batırarak ılık ılık bedeni ovmak ve limon kabuğu ile haşlanmış ıhlamur içip yatmak lazımdır.
– Yeni doğmuş gözlerinde kan hücumu görülürse 3-4 gün devam etmek üzere gözün içine her gün iki yahut üç limon damlatılması şifaya vesile olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şudur ki, göze kan hücumu çoğu kez doğum sırasında bel soğukluğu akıntısı aldığı için meydana gelebilir. Acilen ehil bir tabibe gösterilmezse körlüğe neden olabilir. Bu nedenle bu tür vakalarda dikkatli olunmalıdır.
– Limon ellere sürülürse yumuşatır ve güzelleştirir.

ÇAYA ÇORBAYA LİMON

– Çay kabızlığa sebep olan tanen ihtiva eder. Çaya limon sıkılırsa tanenin kabızlığa neden olması engellenir.
– Limon suyu bağırsaklarda yaşayan kurt, solucan ve mikropların her çeşidine karşı tesirli bir panzehir olduğundan bağırsağı tertemiz hale getirir.
– Sıvıların pH düzeyleri 0-7 arası olursa asidik, 7-14 arasında olursa da baziktirler. 7 ise alkalidir. Kanın normal pH’ı 7,4’dür. İdeal suyun pH değeri 7-8,5 arasındadır. Zemzem suyunun alkali düzeyi ise 7,4 ila 7,9 arasında değişmektedir. Aşırı bazik veya aşırı asitik düzeyler tercih edilmez. Gazlı içecekler aşırı asitik olduklarından kanın yapısını bozarlar. Limon ise kanın alkali düzeyini artırır. Bu nedenle bazı kimseler suya limon ya da çok az miktarda kaya tuzu ekleyerek alkalileştirirler.
– Bir hayvan ısırır ya da sokarsa oraya bol bol limon sıkın. Limon pek çok ısırık için panzehirdir.
– Eskiden kahve ve limon suyu karıştırılıp hastalara içilerek sıtma tedavi edilir en azından ateşi düşürülürdü.
– Limon kesilerek nasırın üzerine bağlanırsa yumuşatır. Devamlı yapılırsa küçültüp yok eder.
– Çok terleyene limon kaynatılıp içirtilirse teri azaltır ve keser.
– Bir çay fincanı balı suya dört beş damla limon suyu eklenirse hazımsızlığı giderir.
– Dilde, damakta husule gelen uçuk, iltihap, koku yayan çürümelere sıkılırsa kokuyu keser, çürümeyi durdurur, tedavi bile edebilir.
– Limon suyu bacak ve karın şişkinliğine karşı idrar söktürmek için kullanılır.
– Dişleri beyazlatmak için, ağız her gün sabun ile yıkandıktan sonra, limonun dörtte birinin sulu tarafını ısırarak çiğnenmelidir. Bu sayede çürüme engellenir. Bozulmuş diş etleri şifaya kavuşur.
– Limonu sıkıp suyunu aldıktan sonra, limonu sıcak suda biraz bekletip tekrar sıkarsanız, epeyce bir limon suyu daha elde edersiniz.
– Bir iki yaşındaki bebeklerin yemeklerine biraz limon sıkmalı. Ara sıra ballı limon içirmekte faydalıdır. Bu da çocukların hastalıklara karşı dayanıklılığını artırır, büyüme ve güçlenmesini sağlar, özellikle de ağzı hastalıklarından korur.
– Taze limon kabuklarını ince ince soyunuz, bir kavanoza bir tabaka şeker kamışı şekeri, üstüne bir tabaka limon kavuğu istif ediniz. Bunu elinizdeki limon kavukları bitene kadar tekrarlayın. En üst tabakaya ise kalınca bir tabaka öğütülmüş kaya tuzu yerleştirin, kapağını kapatın. Elde edilecek suyu limon suyu gibi kullanabilirsiniz. Limon kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Bunu kaynatıp içerseniz mide ağrınıza iyi gelecektir.
– Koruk ve sirke hiçbir zaman limonun yerini tutamaz. Bunlar kana karıştıklarında ekşilik yapar. Vücudumuzdaki alkalenlikle ekşilik arasındaki tabii dengeyi bozarlar. Bütün ham meyvelerin olmamış ekşi halleri de kanı bozar. Fakat ekşi elma ile ekşi erik kana zarar vermezler. Her zaman ekşi olan limon ile tatlı veya ekşi portakal, ekşi oldukları halde kana eriştiklerinde kanı alkalinleştirirler. Ancak kana ekşilik vermezler.

LİMON NASIL KORUNUR?

– Bir sandığı toprak ya da kum ile doldurunuz, yeni mahsul yeşil limonları kum ya da torağın içine bir birine değmeyecek şekilde yerleştiriniz. Ara sıra toprağın üzerine su serperek nemlendirirseniz, limonları 3-5 ay saklama imkânına kavuşursunuz.
– Bir başka usul ise şöyledir: Limonları baskısız kâğıtlara sarın. Birbirlerine değmeyecek şekilde saman içine koyun, hayli uzun süre çürümeden muhafaza edebilirsiniz.

Limon suyu nasıl muhafaza edilir?
– Limon ucuz olduğu zaman çokça limon alabilir ve suyunu çıkarabilirsiniz. Elde ettiğiniz suyu kalın bir bez veya çok sıkı bir süzgeç ile süzün. Suyu cam şişelere doldurunuz. En üstüne bir parmak kalınlığında sızma zeytinyağı ekleyiniz. Bu usûl ile 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında olursa süre daha da artacaktır.
– Bir başka usul ise şöyledir: Limonları sıkıp, şişelere doldurunuz. Şişeye biraz tuz ilave etmeli, şişelerin ağzını açık bırakıp su içinde kaynatınız. Ateşten indirir indirmez, kapaklarını sımsıkı kapatarak hava girmesini engelleyebilirsiniz. Serin bir yerde epeyce uzun süre bunu bozulmadan saklayabilirsiniz.

LİMONUN ERKEK VE DİŞİSİ NASIL AYIRT EDİLİR?

– Yaratılmış her canlının erkek ve dişisi olduğu için, bu fıtrî haslet limon için de geçerlidir. Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.

Benzer konular