Batı lisanında “literature” kelimesi, harf demek olup daha sonra mektup yerine kullanılan “letter”dan gelir. Çünkü Batı dünyasının kökeni yazılı kaynaklara dayanır. Bizde ise sözlü kültür ile harmanlanmış olan yazılı metinlerimiz edeb ile irtibatlı olarak “edebiyat”tan gelir. Bu sebepten edebiyat, kültürlerin kâğıt üzerindeki bir yansımasıdır aynı zamanda.
Türkiye Yazarlar Birliği, bu muazzam mirasımızı canlandırmak adına edebiyatımızı bir festivale/şenliğe dönüştürerek bu yıl 11.’sini düzenledi. Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi edebiyat festivalini bu sene Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, Fatih, Zeytinburnu, Pendik ve Sultanbeyli belediyeleri ile Tvnet’in desteğiyle tertip etti. Edebiyat şöleni 26-27-28 Aralık tarihlerinde “Edebiyat ve Gençlik” temasıyla İstanbullularla buluştu.
Halka açık olarak yapılan festivale, sanat ve fikir dünyamızın güzide isimleri katıldı. Gerçekleştirilen paneller, söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri, edebiyatseverleri capcanlı bir kültür aktivitesiyle buluşturdu. 30’dan fazla yapılan oturumda 80’e yakın konuşmacı yer aldı. Müzik ve şiir dinletileri, tiyatro gösterimi, belgesel-film, yarışmalar, hediye kitaplar “edebiyat festivalini” renklendirdi.
Açılış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın yaptığı festivalde kanun virtüözü ve bestekâr Göksel Baktagir’in mini konseri oldukça ilgiyle karşılandı. Akabinde Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın idaresinde, A. Ali Ural ve Doç. Dr. Mehmet Samsakçı’nın konuşmaları yer aldı. Yine Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan da açılış gününde Doç. Dr. Dursun Ali Tokel ve Prof. Dr. Şaban Sağlık’ın konuştuğu “Edebiyatçıların Gençlik Yılları” başlıklı oturumu yönetti.
Devamı yeni sayımızda!