Siyer Vakfı tarafından bu yıl 5.’ncisi düzenlenen ‘Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması’na animasyon, kısa film ve kısa senaryo dallarında gönderilen eserlerden finale kalanlar açıklandı. Albayrak medya sponsorluğunda yürütülen yarışmanın basın toplantısı Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirildi.
Proje koordinatörü Cemil Nazlı, 153 senaryo, 144 kısa film ve 9 animasyon arasından seçilen 20 eserin finale çıktığı yarışmanın festival olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Danışma Kurulu üyesi İhsan Kabil, istikrarın bu tarz işlerde önemli olduğunu vurgulayarak, “Mümkün olduğunca Peygamber Efendimizin hayatından izler taşıyan mesajları yeryüzüne yaymak ve bunu kitlesel bir haber dalı olan sinemayla yerine getirmek önemli bir çaba” dedi.
KEYİFLİ TARTIŞMALAR YAŞADIK
Danışma Kurulu Üyesi Nazif Tunç ise sinemada Batılı tasvirlerin olumsuz etkisinden kurtulup esasa dönmek gerektiğinin altını çizdi. Tunç, “Kafamız batılı tasvir geleneğinden bunalmıştı. O kuruntulu duygulardan kurtulup tekrar esas olana döndürecek bir yarışma olması dolayısıyla bu azmi kutluyorum. Bir şeyi iyi yapmak çok yapmakla mümkündür” ifadelerini kullandı.
Jüri Üyesi Tuba Deniz ise seçmelerde yaşadıklarından bahsederek şunları söyledi: “Sinema en özgür alanlardan birisi. Gişe kaygısı olmadığı için kısa film, sinemadaki en heyecanlı alanlarından biri. Yarışmaya çok önemli filmler geldi. Seçim yaparken jüri içerisinde keyifli ve hararetli tartışmalar yaşandı.”
Başarılı birçok çalışmanın yarışmaya gönderildiğini hatırlatan Deniz, “Tema çerçevesinde filmleri değerlendirip seçmeye çalıştık. İyi olan ama listenin dışında kalan filmler de oldu maalesef, çünkü kardeşlik başlığı altında değerlendirdik” diye konuştu.
SİNEMA KONUSUNDA GEÇ KALDIK
Jüriden Nuray Kayacan ise “Çok keyifli bir süreçti. Önemsediğimiz şeyleri gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sokağa çıkıp sorsanız 10 kişiden 9’u kitap okumayı sevmez ama 10 kişiden 10’u da bir şeyler izlemeyi sever. Sinema konusunda geç bile kaldık. Hızlı gitmeliyiz. Üretme noktasında sıkıntımız yok. Geçmişimiz sağlam, bağlarımız kuvvetli. Gelecekten umutluyuz. Bunu kullanmalıyız. Müslümanların kardeş olduğunu unutmaması lazım” dedi.
Kayacan sinemanın hakikaten tebliğde çok kuvvetli bir araç olduğunu ifade ederek şunları söyledi “Kendi sinemamızı üretmemiz konusunda hiçbir sıkıntımız yok, gayet birikimli insanlarımız, değer yargılarımız var. Kültürümüze aşığız, bağlıyız, geçmişi inkâr etmiyoruz, geleceğe de ümitle bakıyoruz. Hem bu ümidi koruyabilmek hem de bağlarından kopmamış olmak sinemacı olma adına çok büyük bir artı.”
YENİ ÇAĞIN SÖZ SANATI SİNEMA
Jüri üyesi Ayşe Karaköse, yeni çağın söz söyleme sanatının sinema olduğu ifade ederek “Yeni nesilde okuma oranları giderek azalıyor, çünkü hepsinin elinde bir ekran, telefon, tablet, televizyon ve sinema var. Bir ekrandan bir şey söylemiyorsak artık insanlara ulaşma şansımız çok düştü” dedi.
Sinema dili ve filmlerle insanlara bir şeyler anlatabilmenin önemine değinen Karaköse şunları aktardı “Peygamber Efendimizin öğretisini, İslam’ın mesajını insanlara ekranlar yoluyla anlatabiliriz. Bunun da yolu sinemadan, filmlerden geçiyor.”
ŞEREF KONUĞU YÜCEL ÇAKMAKLI
– Yarışmanın “Kısa Film” kategorisinde Deniz Telek’in “Gümüş”, Abdullah Şahin’in “Krampon”, Ayşenur Topal’ın “Qahwa”, Ahmet Mücahid Aydoğan’ın “Yaşamak”, Şeref Akçay’ın “Kar Tanesi” finale kaldı.
– Aynı kategoride yurt dışından finale kalan kısa filmler arasında İran’dan Omid Shams “Birthday Night”, Povria Pishvaei “The Passer”, Fatemeh Mohammedi “Oblivion”, Özbekistan’da Ulugbeq Azamov “Ceviz” ve Afganistan’dan Khadim Hussain Byhmam “Crow-Pigeon” kısa filmleriyle yer aldı.
– “Kısa Senaryo” kategorisinde seçilen 7 eser de Hünkâr Cengiz’in “Sirayet”, Aysel Arıkan Tan’ın “Aşure”, Nurettin Ensar Birgün’ün “Baston”, İbrahim Halil Şahin’in “Yüzleşme”, Yasir Muhammed Gençalp’in “İkram” senaryoları ile İran’dan Samiak Ahmedi’nin “Hands” ve Nima Rahimpour’un “Baby Sister” çalışmaları oldu.
– “Animasyon” kategorisinde ise “Ses” çalışmasıyla Zeynep İncetekin, “Who Won?” ile Selime Coşkun ve “İki Dost” eseriyle İran’dan Ali Raeis” finale çıktı. Bu yıl onur konuğunun merhum Yücel Çakmaklı’nın olacağı yarışmada, ilk üç filmin gösteriminin yapılacağı ve toplamda 100 bin Türk lirası ödülün dağıtılacağı açıklandı.
– Kısa Film birincisi 35 bin lira, ikincisi 20 bin lira, üçüncüsü 10 bin lira ödül alacak. Dereceler dışında Sponsor özel ödülü, jüri özel ödülü ve Siyer Vakfı özel ödülü verilecek. 11-15 Şubat tarihleri arasında TYB İstanbul Şubesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığında 13 farklı oturumda 34 ayrı sinemacıyla “Sinema Söyleşileri” gerçekleştirilecek. Edebiyat ve sanat dünyasından birçok önemli isim bu söyleşilere katılacak. Gala ve Ödül Töreni ise 16 Şubat 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.