Müslüman Yurdu’nun yeni simgesi: Çamlıca Camii

2013 yılında inşasına başlanan İstanbul’un yeni simgesi olarak anılan Çamlıca Cami geçtiğimiz hafta cuma günü resmi olarak açıldı. Büyük Çamlıca tepesinde bulunan cami, şehrin birçok noktasından rahatlıkla görülmesinin yanı sıra büyüklüğüyle de dikkat çekiyor. Külliye olarak tasarlanan yapının içinde müze, kütüphane, sergi salonu da bulunuyor. Ziyaretçilerin duygulandığı ve çok beğendiği bu yapıyı gelin beraber gezelim.

İstanbul’un en güzel noktalarından Çamlıca tepesine inşa edilen, Çamlıca Camisinin resmi açılışı 3 Mayıs’ta yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, caminin imanın şartını temsilen 6 minaresinin bulunduğunu, bunlardan üç şerefeli 4 minaresinin Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre yüksekliğinde yapıldığını dile getirdi. Erdoğan, “Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi, İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesiyse İstanbul’un plaka numarasını ifade ediyor. Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletini temsilen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmıştır. İnşallah tüm bu vasıflarıyla Büyük Çamlıca Camisi, medeniyet mirasımızı daha ileriye taşıyacak mimarların, yeni ustaların yetişmesine de vesile olacaktır” dedi.
Haberlere konu olup, tamamlanması merakla beklenen camiye Ramazan ayının getirdiği heyecanla Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden ziyaretçi geliyor. Biz de bu vesileyle camiyi gezelim, izlenimlerimizi aktaralım istedik. Camiye gitmek için tramvayla Eminönü’ne gelip oradan vapurla Üsküdar’a indik. Hava güzel… Mihrimah Sultan Camii önünde bulunan otobüs duraklarında Çamlıca Camisine giden 15C numaralı otobüsü bekliyoruz. Durakta hangi otobüsle camiye gideceğini soran ziyaretçiler, cami görünür görünmez “Bu durakta mı ineceğiz” diye heyecana kapılıyor. Otobüsler ring olarak çalışıyor. Kuzguncuk, Küplüce derken Çamlıca Camii önünde iniyoruz. Yönlendirme tabelaları sizi ulaşmak istediğiniz noktaya götürüyor. Camiye çıkmak için uzun mermer merdivenleri kullanıyorsunuz. Merdiven kullanamayacaklar için yan tarafta yürüyen merdivenler bulunuyor.

İNZİVA İÇİNDE BİR GÜZEL CAMİ

Merdivenler sizi geniş bir alana ulaştırıyor. Bu geniş teras güzel bir manzara sunuyor. Terasın kuzey bölümü Boğaz’a ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne, doğu kısmıysa Beykoz sırtlarına bakıyor. İmam Hatip talebeleri okul olarak camiyi ziyarete gelmişler. Bol bol fotoğraf çekiyorlar. Ben de fotoğraflarımı çektikten sonra caminin avlusuna giriyoruz. Kapıdan girince kendimizi Sultanahmet Camisine girmiş gibi hissediyoruz. Geniş avlunun tam ortasında bir şadırvan var.

Camiye girer girmez bir mavilik sizi sarıyor. Halılar ve çinilerin hatta ara ara pencerelerin oluşturduğu renkler ziyaretçileri büyülüyor. Cami alanının sık sütunlarla bölünmüyor olması ferah bir iç mekan sağlıyor. Kemerlerin farklı renklerde olması da tekdüzeliği bozarak mekana hareket veriyor. Cami avizesi 3 kattan oluşurken 8 halatla, 8 farklı noktaya bağlanıyor. Kubbenin tam ortasında “Allah” lafzı bulunuyor.

RAMAZAN AYINA HAZIR

İnsanlar cami içinde özellikle hatların ve çinilerin fotoğraf ve videosunu çekiyor. Her camide olduğu gibi boş alan bulan çocuklar keyfince koşuyor. Daha önce dergimize haber yaptığımız, kadın hattatların emeğiyle ortaya çıkan el yazması Kur’an-ı Kerim ise henüz camiye gelmemiş. Cami görevlileri, Kur’an’ın gelmesinin biraz zaman alacağını söylüyor.

Cami 3 kattan oluşuyor. Namaz kılınan bölüm giriş katı olarak niteleniyor. Giriş katının üzerinde namaz kılınabilecek 2 kat daha bulunuyor. Bu katlara hem asansör hem de iki farklı merdivenle çıkmak mümkün. Katlarda ayakkabılık ve namaz vakitlerini gösteren ekranlar mevcut. Girişin altında 3 kat daha var. Buradan lavabo, dinlenme alanı, müze, kütüphane, otopark ve sergi salonu gibi alanlara ulaşılıyor.

Lavabolar büyük, ayrı ayrı ayarlanmış ve tertemiz. Otopark ücretsiz. Yine otopark katında dinlenme alanları da mevcut. Müze, sanat galerisi ve kütüphanenin hazırlıkları henüz devam ettiği için görme imkânımız olmadı. Camiyi adımlarken okunan ezanlar vaktin ikindi olduğunu haber veriyor. Avlu ve teras bölümünde yer alan hoparlörler sayesinde müezzinin çağrısı ziyaretçileri bu güzel ibadethanede şükür namazına davet ediyor.

****

ZİYARETÇİLER NE DİYOR?

Fatma Karaca

Camiyi görür görmez Mekke’ye gelmişim gibi hissettim. Bu geniş alanlar, direkler bana Kâbe’yi hatırlattı, çok duygulandım. Yapanlardan Allah razı olsun. Yani beğenmeyenleri anlayamıyorum. Her şeyi düşünmüşler, yaşlıları, gençleri… Manzarası da güzel. Arkadaki çirkin kuleler giderse daha iyi olacak.

Selman Arslan

Camiyi gezdim çok güzel olmuş. Allah razı olsun. Her taraf muhteşem, tek kelime ile. Yaptırandan, emeği geçenlerden Allah ebeden razı olsun. Ankara’dan geliyorum. Özellikle bu camiye geldim.

Cahide Taştan

İnegöl’den geliyorum. Çok güzel. Bilmiyorum içten gelen bir duygu ama ifade etmekte zorlanıyorum. Dışarının atmosferi bile beni etkiledi.

Nigâr Yılmaz

Buraya gelmeye hiç niyetli değildik. Aslında Çamlıca tepesi için yola çıkmıştık. Cami bizi kendisine mıknatıs gibi çekti. Mihrimah Sultan Camisinden feyz alarak bu tarafa yol aldık. Gelirken çok duygulandım. Niye diyeceksiniz, çünkü yıllar sonra bu camiyi ilk kez görenlerden olacağım. Resmi açılışı dahi yapılmamış. Tayyip Erdoğan başkanımızın Eyüp Sultan, Sultanahmet gibi bir eserini ziyaret etme imkânı bulduğum için çok mutluyum. Almanya’dan geldim Allah kısmet etti buradayım. Allah razı olsun. Her şeyi etkiledi. Mimarisi o kadar içten ve etkileyici.

****

Dünyanın en büyük alemine sahip

Ana kubbenin üzerine 3,12 metre genişliğinde, 7,77 metre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz dolduruyor. Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi’nin 77. ayeti yer alıyor.

Benzer konular