Suriye’de Esed rejimi, yıllardır sivil halka karadan ve havadan ağır silahlarla saldırılarda bulunuyor. Bu saldırılarda sayısız insan yaralandı ya da hayatını kaybetti, binlerce bina kullanılmaz hale geldi. Türkiye, bu süreçte bölgeye gönderdiği yardımlarla ve misafir ettiği mültecilerle insani anlamda tüm dünyaya örnek oldu. Savaş mağdurlarından desteğini esirgemeyen Türk Hükümeti, Suriye’deki sokak hayvanlarını da unutmadı.
Türkiye’nin Ocak ayında Suriye’nin kuzeyinde kurulan terör hattını bertaraf etmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı, bu operasyondan rahatsız olanlarca “insanlık dışı” bir olaymış gibi yansıtılmaya çalışıldı. Buna karşın Türkiye, bir yandan Fırat’ın doğusundan terör örgütlerini uzaklaştırdı, diğer yandan özgürlük adı altında zulüm edenlere insanlık dersi verdi.
Bu dersin sonuncusu, geçtiğimiz hafta Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından verildi. Suriye’de yaşanan zulümde zarar gören sokak hayvanlarını unutmayan Bakanlık, savaşta yaralanan hayvanlarının tedavisi için bölgeye tıbbi malzeme gönderdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sınır ötesine gönderilen tıbbi malzemelerle sadece insanların değil, sokak hayvanlarının da bakım ve tedavisinin sınırdaki birlikler tarafından titizlikle yürütüldüğünü söylemişti. Biz de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş’a projenin nasıl gerçekleştiğini sorduk.
PAYLAŞIMLAR HAREKETE GEÇİRDİ
Suriye’deki sokak hayvanlarına tıbbi malzeme gönderdiniz, bu fikir nasıl ortaya çıktı? Hayvanların durumu size aktarıldı mı yani Suriye’den hayvanlarımız zor durumda gibi destek çağrısı aldınız mı?
Hayvan severler tarafından, Suriye’deki elim savaş ortamında insanlar kadar hayvanların da zor durumda olduğu paylaşımlarının bu konuda oldukça hassas olan bakanımız Veysel Eroğlu’na kadar ulaşmasıyla bakanlık olarak harekete geçtik. Hayvan haklarının korunması, hayvanlara iyi muamele edilmesinin temin edilmesi ve hayvanların her türlü mağduriyetinin önlenmesini sağlamak maksadıyla, bakanlık olarak pek çok çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar ülkemizde yaşayan sahipsiz hayvanlarla sınırlı kalmıyor ve özellikle savaş gibi gayri insani şartların oluşmasına sebep olan durumlarda ülkemiz sınırları dışına da uzanabiliyor. Suriye’deki hayvanların çaresizliği karşısında hemen harekete geçen bakanlığımız 3. Hudut taburu ile irtibata geçti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Suriye’de yaşayan sokak hayvanlarını da unutmayarak onlar için yardım elini uzattı. Savaşta zarar gören sokak hayvanlarının tedavisinde kullanılmak üzere bölgeye tıbbi malzeme gönderildi.
YARDIMLAR DEVAM EDECEK
Tıbbi malzeme gönderildi ama sadece malzeme göndermekle kalmadınız sanırım. Tedavi ve bakım için de yardımcı oldunuz mu? Bir ekip gönderildi mi, yoksa tedavi için Kızılay, Mehmetçik ya da orada ki başka kişiler mi devreye girdi?
Mehmetçik aracılığıyla bu çaresiz hayvanlara yardım elimizi uzattık. Sınır ötesindeki birliklerimiz sadece insanların değil, orada bulunan sokak hayvanlarının da bakım ve tedavisini yürütüyor. Gerekli olacak ilave ihtiyaçlarda bakanlığımız birimleri tarafından karşılanmaya devam edilecek.
Geçen sene de tarafınızdan hayvanlara yönelik bir proje yapılmıştı…
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında da, Suriye’de başlayan iç savaş neticesinde hayvanat bahçelerinde bulunan hayvanların zor durumda kalmasıyla bakanlığımız DKMP Genel Müdürlüğü’nce teslim alınan yabani hayvanların tedavi ve rehabilitasyonu sonrasında ülkemiz genelindeki hayvanat bahçelerine verilerek daha iyi şartlar altında yaşamaları sağlandı.