Şehirler hastanelerine kavuşuyor

Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında planladığı, kamu-özel iş birliğiyle başlayan Şehir Hastaneleri Projesi, herkesin ulaşabileceği, nitelikli ve sürdürülebilir hizmetlerin yanı sıra sağlık alanında birçok yenilik vadediyor.

Türk sağlık sistemi, 2003 yılındaki Sağlıkta Dönüşüm Programıyla köklü bir yenilik geçirdi. Bu program sonrası 2011 yılında kamu hastaneleri yönetiminin değişen yapısıyla da sağlıkta hızlı ve kaliteli bir aşamaya geçilmiş oldu. Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında planladığı, kamu-özel iş birliğiyle başlayan Şehir Hastaneleri Projesi, herkesin ulaşabileceği, nitelikli ve sürdürülebilir hizmetlerin yanı sıra sağlık alanında birçok yenilik vadediyor.

2017 yılında beş, 2018 yılı Mayıs ayına kadar sadece bir tane olmak üzere toplamda 6 şehir hastanesi faaliyete girmiş oldu. İlk açılan şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesinin doluluk oranı bir yılda neredeyse yüzde 85’e, ayakta muayene edilen hasta sayısıysa 2 milyona ulaşmış durumda. Son teknoloji cihazların bulunduğu hastanelerde, hastaların mağdur edilmemesi adına onlarca ameliyathane ve yüzlerce yoğun bakım alanı bulunuyor. Bazı hastane komplekslerinde de şehir dışından gelen hasta yakınlarının kalabileceği konukevleri yer alıyor.

GARANTİ OLAN HASTALIK DEĞİL

Yapılan her projede pürüz çıkarmayı huy edinenler, şehir hastanelerine de bahane bulmakta gecikmedi. Devletin kendi arazisinde kiracı olduğunu iddia edip, hasta yakınlarının konaklayacağı konukevlerinin 5 yıldızlı otel fiyatında olacağını söylediler. Hastaya yapılacak her tetkikten para alınacağına ve eski arazilerin satılacağına dair birçok yalan ortaya attılar.

Mesela, hastanelerde vadedilen yüzde 70 doluluk garantisini, vatandaşın hastalanmasına garanti olarak yorumlayanlar oldu. Oysa doluluk oranı, hastanede kalacak ortalama hasta sayısını yansıtıyor. Devletin kendi mülkünde kiracı olduğuna dair söylentilere Sağlık Bakanı Ahmet Demircan “ Bu hastanelerde biz kira ödemiyoruz. Ödediğimiz kira değil. Biz leasing sistemi ile taksit ödüyoruz. Hastaneler 20 yılın sonunda tamamen devletin oluyor. Hastaneler şu anda yatırımcı firma tarafından yapılıyor. 20 yıllık leasing ödemesi ile sonunda tümüyle devlete, millete geçerken bütünüyle her şeyi ile işler vaziyette olacak” diye cevap vermişti.

EN BÜYÜĞÜ ŞİMDİLİK BİLKENT

Yakın zamanda Ankara Bilkent, Manisa, Eskişehir ve Elazığ’da olmak üzere 4 şehir hastanesinin daha hizmete girmesi bekleniyor. Açılan şehir hastaneleri Mersin, Isparta, Yozgat, Kayseri ve Balıkesir Şehir Hastaneleri. Ankara Bilkent Hastanesi‘nin faaliyete girmesiyle Kayseri Şehir Hastanesi en büyük hastane olma özelliğini Ankara’daki şehir hastanesine devretmiş olacak. Türkiye’nin sağlık sisteminde son yıllarda atılmış en büyük adım olarak nitelendirilen şehir hastaneleri, tamamlandığında sağlıkta bir seviye daha atlanmış olacak.

İhale aşaması ve inşaatı devam edenlerle ihalesi süren hastaneler de şunlar: İstanbul Sancaktepe şehir hastanesi, İstanbul Başakşehir ikitelli şehir hastanesi, Ankara Etlik Şehir hastanesi, İzmir Bayraklı Şehir hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Antalya Şehir Hastanesi, Elâzığ Şehir Hastanesi, Gaziantep Şehir hastanesi, Erzurum Şehir Hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi,  Kayseri Şehir Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Konya Karatay Şehir Hastanesi, Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi, Diyarbakır Yenişehir Şehir Hastanesi, İzmir Tınaztepe Şehir Hastanesi, Kütahya Şehir Hastanesi, Tekirdağ Şehir Hastanesi, Şanlıurfa Şehir Hastanesi, Samsun Şehir Hastanesi, Trabzon Şehir Hastanesi.

Benzer konular