Piramitler: Gizemli, zarif ve ihtişamlı

Arap coğrafyasının kadim ülkelerinden Mısır ve Sudan, kültürel benzerlikleri ve ülkelerinde yer alan antik döneme ait piramitler ile biliniyorlar. Mısır’ın turizminde en önemli gelir kaynağı olarak görünen piramitler, Sudan’da günlük birkaç meraklı turist ve define avcısının ziyaretinden başka ilgi görmüyor. Mısır, turizme verdiği önemi uzun süredir ziyarete kapalı olan Bent Piramidini ziyarete açarak bir kez daha gösterdi.

Hâli hazırda 100’den fazla piramide ev sahipliği yapan Mısır, başkent Kahire’ye 40 km mesafede yer alan Bent Piramidini ziyarete açıyor.

Bent Piramidi’nin adı diğer piramitlerden farklı bir şekilde eğri yükselmesinden geliyor. Bent, İngilizcede eğri anlamına gelir. Diğer piramidler gibi bent piramidinin özelliği de inşa edildiği dönemde lider olan firavunun mezarı olmasıdır.

Milattan önce 2600’lü yıllarda Firavun Snefru tarafından inşa ettirilen Bent Piramidi, Dahshur bölgesinde yer alıyor.

EĞİMLİ PİRAMİD

Tabandan 54 derecelik bir açıyla yükselen piramit yumuşak ve alüvyonlu bir maddeden inşa edildiği için, sağlam olmadığı söyleniyordu. Ancak üst bölümünün açısının 43 dereceye düşürülmesiyle bu sorun ortadan kalktı. Bilindiği üzere Mısır’daki piramitler Bent Piramidinin aksine düz bir açı ile yükseliyor. Dahshur bölgesinde devam eden çeşitli kazılarda bulunan mumya, maske ve çeşitli aletler de sergilenecek. Mısır turizminin en önemli gelir kaynakları arasında olan piramitlerin başka örnekleri de Sudan’da bulunuyor.

SUDAN PİRAMİTLERİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Sudan’ın başkenti Hartum’un kuzeydoğusunda, UNESCO koruması altındaki 2 bin yıllık Sudan piramitleri, çölün ortasında sunduğu eşsiz manzarayla Sudan’a gelen gezginlerin ilgi odağı oluyor.

Başkentin yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Bagraviyah köyü yakınlarındaki Meruvah antik kentinde, M.Ö. 720-300 yıllarında inşa edilen ve Nubiya piramitleri olarak da bilinen 255 piramit bulunuyor.Sudan’daki Nubiya piramitleri, ilk bakışta Mısır’daki Giza piramitlerine benzetilse de Mısırdakilerden daha küçük inşa edildiği göze çarpıyor. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran bu piramitlerin, Mısır’dakilerden sonra tamamlandığı biliniyor.

Zaman zaman define arayanların da istilasına uğrayan piramitler bu nedenle büyük zarar görme riskiyle karşı karşıya.

TURİZM MERKEZİ OLABİLİR

255 piramitle çevrili Meruvah antik kenti, 2011’de UNESCO tarafından korunmaya alınmasına rağmen beklediği ilgiyi bugüne kadar bir türlü bulamadı. Öyle ki piramitlerin günlük ziyaretçi sayısı 20’yi aşmıyor.

 

Benzer konular