Nijerya’da Türkleri kim niçin kaçırdı?

Geçtiğimiz günlerde Gine Körfezi Nijerya açıklarında Türk bandıralı bir gemiye baskın düzenleyen Nijeryalı korsanlar, gemi personeli 10 Türk vatandaşını kaçırmıştı. Bu olayın ardından Nijerya’nın Kwara eyaletinin başkenti Ilorin’de 4 Türk işçi daha kaçırıldı. Nijerya polisinin operasyonuyla kurtarılan Türk işçiler yurda döndü. İnsan kaçırmaların yoğunlaştığı Batı Afrika’da güvenlik durumunu değerlendirirken birçok faktöre temas etmek gerekiyor.

Türkiye geçtiğimiz günlerde Gine Körfezi açıklarında Nijeryalı korsanlar tarafından düzenlenen baskın ile kaçırılan 10 Türk gemicinin haberini almıştı. Ardından Nijerya’nın başka bir bölgesinde 4 Türk işçinin daha kaçırılmasıyla Türklere yönelik kasıt ihtimali akıllara geldi. 30’dan fazla Türk şirketi ve 3 bine yakın Türk, ticarî nedenlerle Nijerya’da bulunuyor. İnsan kaçırma olaylarının son günlerde artmasının sebebi yalnızca Türklere yönelik değil. Özellikle Nijerya’da farklı ülke vatandaşlarının kaçırıldığı birçok vaka daha yaşandı.

SİLAHLANMA YARIŞI

Anadolu Ajansı’nın Nijerya Muhabiri Gökhan Kavak’a göre Arap Baharı sonrası özellikle Libya’da yaşanan istikrarsızlığın sonucu olarak şiddet olayları artış gösterdi. Arap Baharı öncesinde şiddet olaylarında taş ve sopa kullanılırken Libya’da silahlanmanın artması ve bölgeye dağılımının kontrol edilememesi silahlı şiddeti Batı Afrika’ya taşıdı. Kavak, ‘‘Kaddafi’nin devrilmesinin ardından ülkede oluşan otorite boşluğu Nijerya’yı olumsuz etkiledi. Nitekim İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 350 bini Nijerya’da olmak üzere 500 binin üzerinde kayıt dışı silah Batı Afrika ülkelerinde bulunuyor ve bu silahların büyük bir kısmı Kaddafi rejiminin devrilmesi sonrası bu ülkelere yayıldı. Kolay elde edilen bu silahlar aslında ülke genelinde yaşanan saldırılardaki ölüm oranlarının artmasında da en önemli faktörü oluşturuyor’’ ifadelerini kullandı.

200 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, işsizlikten yolsuzluğa birçok soruna sahip. Bu sorunların son yıllarda büyümesi ve ülkede artan silahlanma, suç oranlarını paralel olarak artırdı.

Yalnızca Türkiye değil birçok ülke vatandaşını hedef alan bu kaçırmalar, Nijerya’da hala çözüm bulmuş değil. Nijerya hükümeti ve güvenlik güçleri fidye için kaçırma olaylarını önlemek amacıyla farklı adımlar atsa da yeterli olmuyor. Ülkedeki 15 eyalet en ağır cezaları parlamentolarında onaylasa da bir kişi için istenen fidye miktarı 10 bin ile 1 milyon dolar arasında değişiyor.

Benzer konular