İmam Hatipler hâlâ medyanın zencisi

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, “İmam Hatiplere Bakış” ismiyle hazırladığı raporda 2017 yılında yazılı basında çıkan İmam Hatip haberlerini analiz etti. Raporu Gerçek Hayat’a değerlendiren ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu, İmam Hatiplilerin çok ağır kavramlarla birlikte zikredilmesini yanlış bulduğunu söyledi. Bekiroğlu, “İmam Hatip meselesi her zaman polemik konusu yapılıyordu, ancak böyle ağır ithamlarda bulunmak çocukları rencide etmekte ve büyük bir haksızlığa sebebiyet vermektedir” dedi.

Günümüzde yaklaşık 1 milyon öğrenciye eğitim ve öğretim veren İmam Hatip okulları, önündeki adaletsizliklerin kalkmasıyla medyanın gündemine girdi. ÖNDER İmam Hatipliler Derneği yayınladığı raporda medyada yer alan İmam Hatip haberlerine yönelik ilginç analizler yer alıyor.
Ulusal yayın yapan 28 gazeteden İmam Hatip kavramı araştırılarak haberlerde yapılan içerik analizinden elde edilen veriler 9 kategoriye ayrılmış. Kategoriler şu şekilde: Siyasi polemik, müfredat, sayılar-sınavlar, ayrımcı dil, örnek okul ve örnek öğrenci, savunma, eğitim kalitesi, bilimsel başarı ve diğer. Bu kategorilerde en fazla siyasi polemik ve müfredat başlığıyla haber yayınlanmış. İmam hatiple birlikte anılan kelimelerde “dogma”, “Ortaçağ’a hapsetmek” ve “biatçı nesil” gibi kelimeler öne çıkıyor. Aydınlık, Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, Sözcü, Posta, Yeniçağ, Hürriyet, Yeni Asya, Ortadoğu ve Yurt Gazetesi ise ayrımcı dili kullanan gazeteler.

Rapora göre 2017 yılında İmam Hatiplerle ilgili çıkan haberlerin sadece yüzde 17’si olumlu haberler. Geri kalan yüzde 42’si hem olumlu hem olumsuz, yüzde 41’i ise tamamen olumsuz haberlerden meydana geliyor. Haberlerde özellikle İmam Hatiplerin kapatıldığı 1997 yılındaki en düşük oranlar temel alınarak kıyasa gidildi. İmam Hatipler AK Parti hükümeti döneminde eski günlerine kavuştuğu için, haberlerde sürekli iktidar ile birlikte anıldı. Olumsuz bir şekilde ele alınacaksa da “arka bahçe” nitelemesi yapıldı.

MEDYA DAHA HASSAS OLMALI

İmam Hatip meselesinin siyaset değil, eğitim çerçevesinde konuşulması gerektiğini belirten ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu, bu raporla gazetelerin İmam Hatiplerle ilgili oluşturmak istedikleri algıyı ortaya çıkardıklarını söylüyor. “Gazetelerin İmam Hatiplerle ilgili algısı ya da oluşturmak istedikleri algıyı ortaya çıkartmış olduk. Gördük ki İmam Hatip meselesi siyasi düzlemde konuşulmanın ötesinde, neredeyse hakaret etmenin bir aracı olarak kullanılıyor. Genelde çok ağır kelimeler ve ithamlarla birlikte konuşuluyor. Siyasiler birbirini suçlamak için İmam Hatip meselesi üzerinden bir tartışma yürütüyor. Bu bilimsel çalışmayla gördük ki, çocukların böyle bir tartışmaya tabiri caizse alet edilmesi ve İmam Hatip meselesinin eğitim bağlamının dışında konuşulması hiç kimseye fayda vermiyor. Biz medya mensuplarımızın yeni eğitim sezonunda daha hassas davranmalarını istiyoruz. Evet İmam Hatip meselesi her zaman polemik konusu yapılıyordu ama bu kadar ağır kelimelerle yan yana getirerek bu çocuklara bunu yapmamak lazım.”

ÇOK VAHİM BİR TABLO

Rapor üzerinden basın organlarına yönelik bir çalışma yapmayı da planladıklarını söyleyen Bekiroğlu, tespit edilen yanlışları herkese duyurmak niyetinde olduklarını açıkladı. İmam Hatipler üzerinden ideolojik tartışmaların yürüdüğünü belirten Bekiroğlu, İmam Hatiplilerin terör örgütleriyle birlikte anılmasının çok ağır bir itham olduğunu da ekliyor. “İmam Hatip kelimesinin geçtiği haberlere baktığınızda birbirine hakaret eden, birbirini en ağır şekilde itham eden ideolojik bakış açısı olan insanlar var. Dolayısıyla burada çocuklar nesneleştirilip, araçsallaştırılıyor. Kendi ideolojik tartışmalarımıza çocukları alet etmiş oluyoruz.
İmam Hatipleri ziyaret ettiğimizde oradaki çocuklar, ‘İmam Hatiplerden iyi insan çıkmaz, İmam Hatiplerden suç işleyen çocuklar çıkar, İmam Hatipler üniversiteyi hiçbir şekilde kazanamaz’ gibi değerlendirmeler yapıldığını söylüyordu. Zaten biz de bunu anlatmaya çalışıyorduk. Biz bu kadar vahim bir tablo çıkacağını beklemiyorduk. Çünkü İmam Hatip meselesinin olumsuz kelimelerle zikredilmesi ve gençlerin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Ki bütün bu olumsuz tabloya rağmen gençlerin az bile etkilendiğini düşünüyorum. Kendilerini bir şekilde bu tartışmadan uzak tutmaya çalıştıkları anlaşılıyor. Bugünkü ithamlar eskiden yapılanlara göre daha ağır çünkü bugün çok daha ideolojik bir görüntü var. Bir genç İmam Hatipte okuyorsa ve o genci siz terörizmle ya da DEAŞ’la birlikte anıyorsanız, o çocukta oluşacak travmayı düşünün.”

Benzer konular