Ergenekon davasının ilk dinlenen sanıklarından Ümit Sayın, geçtiğimiz hafta şüpheli bir şekilde evinde ölü bulundu. FETÖ’nün Ergenekon kumpas davasında 2008’de tutuklandıktan 23 ay sonra “itirafçı” olarak tahliye edilen Sayın, İstanbul Üniversitesi Adlî Tıp Enstitüsü’nde görev yapıyordu. Koruma polisi tarafından 28 Ocak günü 15:00 sıralarında evine bırakılan Sayın’a bir sonraki gün ulaşılamadı. Telefonlarına bakmayan Sayın’a ulaşmak için polis çağrıldı. Çilingir yardımıyla girilen evde Sayın’ın cansız bedeniyle karşılaşıldı. Evinde yapılan ilk incelemede, toz kimyasallar, haplar ve oksijen tüpü bulundu. Sayın’ın ölümü kayıtlara ‘şüpheli ölüm’ olarak geçerken polis soruşturmayı sürdürüyor. Evinde bulunan kimyevî maddeler ölüm şüphesini intihar ve suikasta yönlendiriyor. Kimyevî maddelerin ne olduğu ve ölümüne ilişkin bilgiler Adlî Tıp Kurumunun raporu sonunda belli olacak.
SUÇ DOSYASI KABARIK
İstanbul Üniversitesi Adlî Tıp Enstitüsü’nde görevliyken, 21 Şubat 2008’de Ergenekon soruşturmasının dördüncü dalga operasyonu kapsamında gözaltına alınan Doç. Dr. Ümit Sayın, dava sürecinde “Anadolu” ismiyle gizli tanıklık yapmış, 29 Ocak 2010’da tahliye edilmişti. YÖK üyelerini fişlemiş Ergenekon sanığı Doç. Dr. Habip Ümit Sayın, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanmıştı. Sayın hakkında, Ergenekon adına YÖK üyelerini ve üniversite öğretim üyelerini fişlemek iddiaları da bulunuyordu.
Ergenekon kumpas davasının kilit isimlerinden birisi olan Sayın’ın itirafçıyken verdiği bilgilerin yanı sıra daha önce yaptığı açıklamalar da tartışma konusu. Mesela Necip Hablemitoğlu’nun ölümüyle ilgili mail grubundaki bir yazısı Hablemitoğlu’nun kurban gideceği cinayeti önceden nasıl bildiğini düşündürüyor.
MUSTAFA KEMAL’İ MASONLAR ÖLDÜRDÜ
Sayın yazdığı kitaplarda ilginç noktalara da temas ediyordu. Mesela, Mustafa Kemal’in masonlar tarafından, Hrant Dink’in de gizli örgütlerce öldürüldüğünü kitaplarında yazıyordu. Ergenekon kumpası kapsamında tutuklandığı dönem, evinde yapılan aramalarda 2001 yılında bir mezarlıkta öldürülen Üzeyir Garih’in aldığı bıçak darbelerini ayrıntılarıyla anlatan bir şema bulunduğu ileri sürülmüştü. Ümit Sayın hakkında, 2001 yılında öldürülen iş adamı Üzeyir Garih cinayeti ile ilgili iddialar da ortaya atılmıştı. Garih cinayetinin hükümlüsü Yener Yermez, götürüldüğü Adli Tıpta, Ümit Sayınla bir süre görüştüklerini iddia etmişti. Yermez, Adlî Tıp Enstitüsü görevlisi Ümit Sayın’ın kendisine cinayeti dinî maksatlarla işlediğini söylemesi yönünde telkinde bulunduğunu öne sürmüştü. 2006’da bir konferans veren Ümit Sayın’ın, bir an evvel darbe yapılması gerektiğini savunduğu iddia edilmişti.
FETÖ’cülerin katlettiği düşünülen ancak meçhul bir suikast olarak duran Necip Hablemitoğlu’nun ölümünden aylar önceki bir MSN yazışmasında “Hablemitoğlu bir yıla kadar gidici. Belki iyi olur. Bir solucan ayıklanır” diye yazdığı dile getirilmişti.
AKIL SAĞLIĞI YERİNDE Mİ?
Tüm yazdıkları, söyledikleri ve tutukluluk sürecindeki itiraflarındaki çelişkiler ve ilginç açıklamalarından dolayı Sayın’ın akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde birçok iddia öne sürüldü. Cezaevinde belirli bir süre psikolojik tedavi gören Sayın, bunu kendisi de bir duruşmada doğruladı. Bir duruşmada Ergenekon’un karargâhı olduğu iddia edilen Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin basın sözcüsü Sevgi Erenerol’un avukatının sorusu üzerine Sayın, “6-7 aydır tedavi görüyorum” diyerek psikolojik tedavi aldığını da doğrulamıştı. Ama akıl sağlığının yerinde olmadığına dair bir delil ortaya koyulmamıştı.
Akıl sağlığının yerinde olmadığına dair başka bir iddia Ümit Sayın’ın bir dönem, eşi Yasemin Sayın’ı fişlemesi olarak gösteriliyordu. Zamanında eşine ilişkin en gizli bilgileri emekli Orgeneral Hurşit Tolon’a rapor halinde sunduğu öne sürülmüştü. Sayın, eşinin kardeşinin de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde müstahdem olarak çalıştığını ve FETÖ’nün “Işık evleri”nde yetiştiğini dile getiriyordu.
FİRARİ SAVCI ÖZ İLE İRTİBATLI
Ümit Sayın’ın tutuklanmadan önce yazdığı yazı ve kitaplarda Üzeyir Garih, Hrant Dink gibi isimlerin ölümüne ilişkin bilgi ve ifadeleri dikkat çekerken, Ergenekon’dan tutuklu olduğu dönem Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili Savcı Zekeriya Öz’e kendi isteği ile ifade vermesi de bir o kadar dikkat çekmişti.
Sayın’ın firari FETÖ’cü Öz ile ilişkisi bununla da sınırlı kalmıyor. Tutukluluk döneminde FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz ile olan mektuplaşmalarında, tahliye garantisine karşılık konuşacağı bilgileri de yer alıyor. Yani bu mektuplar hep Ergenekon kumpası davası savcısı firari Öz’e gönderilmiş. Hatta Sayın bir duruşmada hâkimin sorusu üzerine Öz’ü kastederek “gizli tanık olmama o karar verdi” demesi de dikkate değer başka bir konu.
ASELSAN ÖLÜMLERİ ŞÜPHELİ
Özel Büro isimli bir e-posta grubunda bulunan Sayın’ın buradaki bir yazışması dikkat çekiyor. ASELSAN mühendislerinin ölümüne ilişkin bir televizyon programına çağrıldığını yazan Sayın, Adlî tıp uzmanı olarak davet edildiğini ve intiharların şüpheli olduğunu söylemesi üzerine dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun kendisine “Karışma sen!… Askerlerle de kavgalı hâle gelme!” dediği aktarılmıştı.
ACİKİSTİHBARAT.COM’DA NELER OLDU?
Bir zamanlar yazarı olduğu, daha sonra bir yazısı üzerine arasının açıldığı acikistihbarat.com sitesinde “TSK içindeki yapılanma” ve “Ergenekon” üzerine yazılar yazmıştı. Behiç Gürcihan ve oğlunun sahibi olduğu bilinen “Açık İstihbarat”ın Twitter hesabından, eski yazarları Ümit Sayın’ın ölümü üzerine atılan tweette “Ümit Sayın FETÖ savcılarına/polis şeflerine verdiği iftira dolu ifadelerle insanların tutuklanmasını sağlarken kurtulmayı ümit eden bir müfteri idi. Vefat etmeseydi; Ergenekon’da beraatların kesinleşmesi ile bu iftiralar yüzünden yargı önüne çıkacaktı. Hesap öbür tarafa kaldı” denildi.
Bu kadar çok şey bildiği ve tüm ilişkileri göz önüne alındığında Ümit Sayın’ın ölümü ne ifade ediyor, gelecek günlerde göreceğiz. Ümit Sayın’ın gerçekte kim olduğu, kime yahut kimlere çalıştığı ve kimler tarafından öldürüldüğü bir sır perdesinin altında. Umarız cevaplar yakın zamanda ortaya çıkar.