#Direnhambach!

Avrupa’nın en büyük kömür ocağını genişletmek amacıyla Alman enerji şirketi RWE 12 bin yıllık Hambach ormanının yüze 90’ını yok etti. Geçtiğimiz hafta, geriye kalan 4 bin hektarlık ormanın yok olmaması için 5 yıldır mücadele eden çevreciler, 3 bin 500 güvenlik personelinin katıldığı operasyon ile şiddet kullanılarak tahliye edildi. Maalesef göstericilerin yanında ne Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth vardı ne CNN ve BBC gibi haber kanalları canlı yayın yapıyordu ne de Gezi olaylarına destek veren Alman vakıfları yanlarındaydı. Anlaşılan ‘çevre’ eyleminin Türkiye’de yapılanı makbul!

Almanya’da bulunan Hambach Ormanı’ndaki ağaçların, linyit kömürü madenlerinin genişletilmesi için kesilmesini engellemek amacıyla kamp kuran çevreciler polis tarafından ormandan yaka paça çıkarıldı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde, Köln şehrine yakın, Kreis Düren’e bağlı Hambach ormanlık alanı, 12 bin yıllık bir geçmişe sahip. Ancak 4 bin 100 hektarlık ormandan bugün sadece 2 yüz hektar ormanlık alan kalmış durumda. Bu 2 yüz hektarlık alanın da 3 yıl içerisinde yok edilmesi planlanıyor. Sebebi ise ormanın altında bulunan kömür ve linyit madenleri. Ormanın sahibi olan enerji şirketi RWE, linyit çıkarmak üzere sonbaharda ağaç kesiminin başlayacağını duyurmuştu.

AĞAÇLARDA YAŞIYORLARDI
Polis müdahale edene kadar, 2012’den bu yana çevreciler tarafından kapatılan alanda, ağaç evlerde 70, ağaçların tepesinde ise 30 küsur doğasever yaşıyordu. Çünkü Alman yasalarına göre ağaçlarda canlı olması halinde ağaçların kesilmesi yasak. Bu nedenle çevreciler ağaçların üstünde ve yanı başında yaşayarak kesilmesini engellemeye çalışıyor, Alman Enerji şirketi RWE’nin çalışanlarını engellemek için barikatlar kuruyor, devamlı olarak protesto düzenliyorlardı.
Geçtiğimiz hafta eylemciler sosyal medya üzerinden Hambach Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesini protesto eylemlerine destek çağrısında bulundular. Bunun sonucunda yüzlerce kişi direnişe katılmak üzere ormanlık bölgede toplandı. Ağaçların kesilmesini önlemek için Almanya’nın bütün eyaletlerinden ve komşu ülkelerden solcu militanların bölgeye geldiklerini duyuran Eyalet İçişleri Bakanlığı geniş güvenlik önlemleri aldı. Yıllardır protesto eylemlerine sahne olan Hambach Ormanı‘ndaki ağaç evlerin kaldırılmasının, çok yükseklere kurulu olmaları ve direnişle karşılaşma ihtimali nedeniyle olaylı geçmesinden endişe edildiği söyleniyordu.

TERS KELEPÇEYLE TUTUKLANDILAR
DW Türkçe’nin haberine göre polisin tahliye işlemine engel olmak için iki aktivist derin bir kuyu kazdı ve kendilerini kuyunun içine kapattı. Kuyuların içinde yüksek miktarda karbondioksit ölçülmesinin ardından kuyulara hava pompalayan kurtarma ekipleri çevrecileri dışarı çıkmaya ikna etti. Bunun ardından ağaç evlere müdahale edilerek göstericiler zor kullanılarak çıkarıldı. Çevrecilere kadın erkek demeden şiddet uygulayan polis, ellerini ters kelepçeleyle bağlayarak emniyete götürdü.
İşin ironik yanı barınakların tahliyesine enerji şirketinin mülkiyet hakları ya da ormanın altındaki linyit yatakları değil, ağaç evlerin yangına karşı korunmamış olmasının gerekçe gösterilmesi. İmar Bakanlığı uzmanları ağaç evlerin (daha doğrusu barakaların) yangın mevzuatına uygun şekilde yapılmadıklarını söyledi. Mevzuata göre, ağaç tepelerindeki evlerde yangın tahliye merdivenlerinin ve korkulukların olması ve aynı zamanda itfaiye araçlarıyla cankurtaranların ağaçlara kolay ulaşabileceği yolların bulunması gerekiyor. Bakanlık, sakinlerinin can güvenliği sağlanamadığı gerekçesiyle ağaç evlerin derhal kaldırılması gerektiği sonucuna vardı! Bunun sonucu şiddet uygulanarak tutuklanan göstericiler oldu. Bazı kadın göstericilere polisin tokat attığı, bazılarının tekmelendiği kameralara yansıdı.

EYLEMİN TÜRKİYE’DE OLANI MAKBUL
Maalesef göstericilerin yanında ne Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth vardı ne CNN ve BBC gibi haber kanalları canlı yayın yapıyordu ne de Gezi olaylarına destek veren Alman vakıfları yanlarındaydı. Gezi’deki ‘ağaç’ eylemine tüm gücüyle destek veren Almanya, kendi eylemcilerini tamamen yalnız bırakmıştı. Almanya vatandaşlarının devlete, hukuk kararlarına karşı küçük bir itirazı olduğunda Alman devlet ve polisinin en ağır ve acımasız yüzünü görmek durumunda kaldığı bilinmeyen bir konu değil. Alman devleti ve polisi konu çevre ve doğa gibi insani bir konu olsa da sert müdahalelerden kaçınmıyor. Üstelik Almanya’da ağaçları korumak isteyen çevreciler, ne Türkiye’de olduğu gibi terör örgütü üyesi ne de herhangi bir illegal yapıya mensuplar. Anlaşılan ‘çevre’ eyleminin Türkiye’de yapılanı makbul!

***

ORMANDA NESLİ KORUMA ALTINDA OLAN HAYVANLAR YAŞIYOR

Aslında Hambach Ormanı İkinci Dünya Savaşı sonundan bugüne kadar sürekli olarak parça parça yok edildi. Bu sebeple uzmanlar, çevrecilerin ormanı sahiplenmek için geç kaldığını ifade ediyorlar. Çevreciler ancak ormanın yarısından çok daha fazlası katledildikten sonra harekete geçtiler. Hambach’taki ağaç kesimleri senelerdir devam ederken, bir yandan da maden ocakları genişletiliyor ve termik santraller işletilmeye devam ediliyor.
Aynı zamanda kamu yararı gerekçesi ve mahkeme kararıyla da insanların evlerinden zorla çıkarıldıkları da bilinenler arasında. Maden genişletilmeye devam edildikçe çevresinde bulunan yerleşim alanlarındaki topraklar da çatlıyor. Ve böylece insanların evleri önce kamulaştırılıyor sonrasında ise insanlar yerlerinden, yurtlarından ediliyor. Bununla birlikte yok edilen kasaba ve köylerin varlığından da söz ediliyor.
Hambach’taki olayları “basit çevreci protestoları” olarak nitelendiren uzmanlar da var. Diğer yandan Hambach Ormanı iklimin korunması ve kömür santrallerinin kapatılması için başlatılan kampanyanın sembolleştiği yer olarak tanınıyor. Asırlık kayın ve meşe ağaçlarının bulunduğu ormanda nesli tehlikede olan ve koruma altına alınan yarasa türleri de yaşıyor. Enerji şirketi RWE ise linyit santrallerinin yakıt ihtiyacının karşılanabilmesi için ağaçların kesilmesi gerektiğini savunuyor.
Hambach ormanlarıyla ilgili anlaşmazlığın, kömür kullanımına nasıl son verilebileceğinin tartışıldığı Kömür Komisyonu’nun çalışmalarını etkileyebileceği belirtiliyor. Eski termik santrallerin devreden çıkarılmasının ormanı kurtaracağını savunan çevre örgütleri, komisyon çalışmaları tamamlanana kadar ağaç kıyımının ertelenmesini talep ediyor.

Benzer konular