Beşiktaş çocukların gönlünü fethetti

Geçtiğimiz hafta Vodafone Arena’daki ilk Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi gerçekleşti. Her derbi gibi bu da pozisyonları, golleri, kırmızı kartlarıyla çok konuşuldu, tartışıldı. Ama derbinin çok konuşulan bir başka yönü de Beşiktaş kulübünün imza attığı sosyal sorumluluk projesi oldu: Beşiktaşlı futbolcular sahaya İHH’nın “Yetim gülerse dünya güler” pankartını taşıyarak çıktı. Futbolculara ise İHH’nın yetim çalışmaları kapsamında destek olduğu çocuklar eşlik etti. Pankart bir anda derbiyi bekleyen milyonlarca kişinin dikkatini çekti ve sosyal medyada da gündem oldu. İHH Yetim Birimi Sorumlusu Murat Yılmaz ile pankartın arkasındaki hikayeyi konuştuk.

Hidayet Türkoğlu ile başladılar 

Murat Yılmaz İHH olarak toplumun farklı kesimlerini hayır çatıları altında buluşturmak misyonuna da sahip olduklarını ve Beşiktaşlı futbolcuların taşıdığı pankartın bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini anlatıyor. Pankart Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi Türkiye’nin en fazla taraftara sahip iki futbol takımının karşılaşmasında açılınca elbette bir anda gündem oldu ama aslında İHH’nın spora yönelik çalışmalarının 5 yıllık bir mazisi var.  İyilik halkasını genişletebilmek için toplumun gözü önünde olan, etkisi fazla kişilerle çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, spor camiası ile ilk temaslarının 5 sene önce kadar Hidayet Türkoğlu ile olduğunu söylüyor. Yılmaz, “İstanbul’da uluslararası yetim çocuklar programı yapıyorduk. Hidayet Bey ve eşi Burcu Hanım bize çok yardımcı oldular. Hidayet Bey’den yetim çocuklarla ilgili birkaç söz istedik. Evine gittik. Yetim çocuklarla ilgili çok hoş bir konuşma yaptı. Duygularını anlattı. Efendimizden bir hadisi şerif paylaştı. Çok güzel bir başlangıç oldu”. Daha sonra Dünya Motokros şampiyonu Kenan Sofuoğlu ile bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, “Kendisinin çok alanda yardımlarını gördük hala da görüyoruz. Geçtiğimiz yetim dayanışma günlerinde 200’e yakın yetim yavrumuza kendi elleriyle bisiklet hediye etti. Çocuklarla temas etmekten mutluluk duyuyor” diyor. Sakaryaspor teknik direktörü Tuncay Şanlı, Bursaspor, Malatyaspor, Konyaspor ve Trabzonspor bu çalışmalara destek veren ve daha önce İHH pankartıyla sahaya çıkan kulüpler olmuş. İyiliğin yayılma etkisi olduğunu söylüyor Murat Yılmaz: “Bir kulübün pankartla çıktığını gören başka kulüpler daha iyisini yapma arzusuyla hareket etti.”

İki takımda iyi bir işe imza attı

Bu çalışmaları arttırabilmek için geçtiğimiz aylarda Gençlik ve Spor Bakanlığı ardından da Futbol Federasyonu’nu ziyaret ettiklerini ifade eden Murat Yılmaz, kulüplere dilekçe yazdıklarını ve Beşiktaş kulübünden olumlu cevap aldıklarını söylüyor. Bunun üzerine İHH’nın İstanbul’da ilgilendiği yetimler arasından 10 yaş altında olan ve ailesinin izin verdiği 25 çocuğu organize etmişler. Murat Yılmaz “Tüm Türkiye’nin sabırsızlıkla beklediği bir maçtı. Beşiktaş çocuklarımızı ağırladı. Onlara forma hediye etti. Futbolcularla tanıştılar. Yetim bir çocuk için hediye almak, Türkiye’nin, hatta dünyanın tanıdığı futbolcularla el ele seromoniye çıkmak, onlara temas etmek büyük bir mutluluk oldu. Hem Fenerbahçe hem ev sahibi Beşiktaş kulübü çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attılar. Baştan sona çocuklar çok mutlu oldular. Belki içlerinde Beşiktaşlı olmayanlar da Beşiktaşlı oldu. Ama şunu söyleyebilirim. Beşiktaş çocukların gönlünü fethetti” diyor.

Bundan sonra Beşiktaşlıyım 

Pankartın bir anda sosyal medyada gündem olup TT listesine girdiğini söyleyen Murat Yılmaz, “Beşiktaş Fenerbahçe derbisi bugüne kadar spor alanında yaptığımız çalışmaların zirvesi oldu herhalde. Twitter’da TT listesine girdi. Ekstra bir çalışma yapılmadan ciddi bir şekilde gündem oldu. Olumsuz şeyler yazanlar da oldu ama genele baktığımızda yorumların yüzde 95’i olumluydu. Sosyal medyada önce Beşiktaş kulübü paylaştı. Ardından İHH paylaştı. Sendika başkanları, milltevekilleri, futbolseverler… Çok hoş tepkiler geldi. “Bu güne kadar bir futbol twiti atacağımı düşünmezdim” diyerek pankartı paylaşanlar oldu. Bir bayan, “Galatasaraylıydım artık Beşiktaşlıyım” diye twit attı. Beşiktaş’ın yaptığı en harika işlerden biri olduğunu yazanlar vardı. Demek ki futbolda böyle sosyal sorumluluk projelerine hasretmişiz. Özellikle Futbol Federasyonu’na teşekkür ediyorum. Bu fikri paylaştığımızda inanılmaz şekilde sarıldılar. Hatta voleybol ve basketbol müsabakalarında, Mart aylarındaki Süperlig maçlarında ve hatta milli maçlarda yine yapalım dediler. Beşiktaş Kulübü’ne de teşekkür ediyorum. Çünkü 25 yetim yavrumuzu mutlu ettiler.”

***

Quaresma’nın elini tuttum!

Çocuklara stada giderken eşlik eden yetim birimi sorumlusu Yasin Çimen çocukların oldukça heyecanlı olduklarını ve yerlerinde duramadıklarını anlatıyor. “Çocuklar maça gittiklerini ve futbolcularla buluşacaklarını biliyorlardı bu nedenle de çok heyecanlıydılar, özellikle Fenerli ve Beşiktaşlı olanlar çok heyecanlıydı. Aralarından Galatasaraylı olan bir kız kardeşimiz Galatasaray forması ile gelmiş. O formayı çıkartıp Beşiktaş forması giydirdik. Özellikle erkek çocuklar futbolcuları tanıyorlardı. Aralarında ‘Ben şu futbolcunun elini tutacağım. Sen şu futbolcunun elini tut’ diye konuşuyorlardı. Quaresma çok tanınan bir futbolcu olduğu için, onlar için de önemliydi. Maçtan çıkınca birbirlerine ‘Quaresma’ın elini tuttum’ diyorlardı. Fenerbahçeli yıldızları da gördüler. Pankartta ne yazdığını ise bilmiyorlardı. Bize sorduklarında, “Biz de sizinle birlikte göreceğiz” dedik. Çünkü onlara sürpriz olsun istiyorduk. En önemlisi geri döndüğümüzde bütün anneler televizyon başına kilitlenmişti. Çocuklarının fotoğraflarını, videolarını çekmişlerdi. Çocukları geldiğinde o fotoğrafları gösterdiler çocuklarına. Hepsi çok mutluydu.”

***

170 bin yetime ulaşılacak

Pankartın 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında başlayacak olan 7. Yetim Günleri’ne dikkat çekmek için açıldığını anlatan Murat Yılmaz, “Yetim dayanışma günleri için çok değişik çalışmalar yapıyoruz ama ilk defa böyle herkesin dikkatini çekecek bir çalışma oldu. Bu sene inşallah etkili daha medya desteğinin olduğu proje olacak. 36 ülkede faaliyet gerçekleştireceğiz. Türkiye’den 500 gönüllü de bu ülkelere giderek yetim yavrularımız için yapılan projelere şahit olacak ve yetimlerin başlarını okşayarak o sevabı alacak. Toplamda 646 proje yapmak istiyoruz. Hepsi yetimlerle ilgili bu çalışmaların. 4 tane yeni yetimhane açılacak. Filipinler, Moro, Bangladeş ve biri de ülkemizde Suriyeli yetim yavrularımız için. Reyhanlı’daki çocuk yaşam merkezinde 990 Suriyeli çocuğumuz kalabilecek. Eğitim, sosyal yardım, kültürel destek, kalkınma ve sağlık projelerini ülkemizde de hemen hemen her ilde yapacağız. 646 projenin tamamını gerçekleştirebilirsek 170 bin yetim yavrumuza ulaşmış olacağız. Yetim sponsorluk çalışmasıyla da 90 bin yetime bakıyoruz. Tamamını üniversite tahsillerini bitirinceye ya da evlenip / meslek sahibi oluncaya kadar destekliyoruz. Ayda 100 lira verdiğinizde bir yetimin hamiliğini yapmış oluyor. 100 lira çok az geliyor insanlara ama dünyanın öbür yanı için Asya, Uzakdoğu, Ortadoğu için önemli miktarlara karşılık geliyor. Uganda’da bir öğretmen 40 dolar maaş alıyor. Bangladeş 6 milyon tekstil işçisi 35 dolar maaş alıyor. Oraya göre eve bir maaş göndermiş oluyorsunuz.

Benzer konular