Batı medyası Erdoğan’a muhtaç

Geçen haftalarda dış basını takip edenlerin dikkatini çekebilecek gelişmeler oldu: Reuters, Independent, CNN gibi kurumlar günde en az bir Erdoğan haberi vermeyi alışkanlık haline getirdiler. Haberlerin çıkış aralıkları ve yansıtılış biçimleri de oldukça dikkat çekiciydi. Batı basını adeta, ‘mevzuyu Erdoğan’a getirmezse ölecek hastalığından’ mustarip Hasan Cemal’e dönüştü. Sözgelimi; “Cumhurbaşkanı’nın intihar eden genci ikna edişini” henüz Türkiye’de kitlelere ulaşmadan Independent’tan öğrendik, Putin’e verdiği cevapları CNN’in “top stories” köşesinden gördük.

Bardağı taşıran son damla, Cumhurbaşkanı’nın; “Hitler ve başkanlık” ile ilgili yorumlarının henüz Türkiye’de konuşulmadan Batı medyasında görünmesi. Türkiye ve Cumhurbaşkanı’nın bu kadar sık haber yapılması dikkat çekici. Bu ilginin sebebini Erdoğan hakkındaki haberlerin “tık” sayısına bakarak bulmak mümkün: Batı basını, Erdoğan’ın reytinglerinden yararlanıyor.

Bir İngiliz medya devi olan Independent gazetesinin Erdoğan hakkında attığı tweet; 1000’den fazla retweet alırken, 100’den fazla kişi tarafından yorumlanıyor. Rakamların ne kadar büyük olduğunu görmek için haber sitesinin attığı bir önceki 5 tweet ve bir sonraki 5 tweet toplam rakamına bakmak yeterli: 450 retweet. Yani 10 habere gösterilmeyen ilgi, tek bir habere gösteriliyor. Erdoğan hakkında haber facebook üzerinden 7 bin kişi tarafından paylaşılmış, 111 adet de yorum almış. Bu rakamların ne kadar olağandışı olduğunu görmek için Erdoğan hakkındaki haberlerin rakamları ile Putin haberleri de mukayese edilebilir. Putin’in bütün Avrupa’yı ilgilendiren “Esed’in öldürdüğü insanların suçlusu Avrupa’dır” açıklaması; twitter üzerinden 43 retweet ve 0 etkileşim alırken, sitedeki haber 10 facebook paylaşımı ve 0 yorum alıyor.

Erdoğan’ın haberi Avrupalıları zerre ilgilendirmezken bu kadar okunması, tamamen Batı’ya yönelik açıklamalar yapan Putin’in ciddiye alınmaması da ayrıca ironik.

Putin’in; “Teröre karşı global bir işbirliği yapılmalı” açıklaması Reuters’ta 187 retweet alırken; Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki haber 1100’ün üzerinde retweet alıyor. Bir sonraki “Kusura bakmayın haberde manipülasyon yapmışız, Erdoğan aslında tam tersini söylemiş” temalı haberleri ise 26 dakika içerisinde 200 civarı retweetleniyor.

Manipülasyona karşı küresel ittifak

Rakamlar bu manzaraya işaret ederken, yapılan okuyucu yorumları da Erdoğan’ın küresel anlamda bir marka bilinirliliği olduğunu gösteriyor. Bu imaj kimileri tarafından derin bir sempatiyle kimilerince “yerleşik düzeni bozduğu” gerekçesiyle antipatiyle karşılanıyor.

İsrail’in yüksek tirajlı gazetelerinden Haaretz’in “Hitler ve Erdoğan” analojisi içeren haberi aynı gün 76 retweet aldı. Bu manipülatif haber, tartışmaları da beraberinde getirdi, bir Polonyalı yaptığı yorumda “İsrail örneğindeki gibi mi yani” diye sordu. Bu kullanıcıyla fanatik bir İsrailli arasında geçen “Gazze ve ambargo” tartışması haberlerin yalnızca okunmadığını, aktif bir tartışma başlattığını gösteriyor. Bu örnek, dünya kamuoyunda Filistin meselesine dair farkındalığı arttıranın Cumhurbaşkanı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti olduğunu anlatabilir. Erdoğan haberlerinin altındaki yorumlara bakıldığında karşımıza her milletten insan çıkıyor. Rus kullanıcılar, Erdoğan’ı eleştirirken, Araplar savunuyor, Türkler olaya bir yerden tutunurken Yunan ile İngiliz birbirine giriyor, “Erdoğan öyle demedi” diyen İrlandalılar var.

Bütün bu gelişmelere göre gelecek günlerde Batı basını tarafından bol bol manipüle edilmiş Erdoğan haberleriyle karşılaşacağız. Haberler bu kurumlara bol retweet, etkileşim, hit sayısı arttırma ve yorum olarak dönecek. Bir süre sonra BBC tarafından “Tebrikler Tayyip Erdoğan, Arsen Wenger yine kupa kazanamadı” şeklindeki tweetlere de hazırlanmalıyız.

İki kere ısıtılan tweet

Independent gazetesi; “Erdoğan; Hitler Almanya’sını efektif başkanlık sistemi olarak görüyor” haberi çok okununca, ikinci kez sundu. İkinci haberde fazladan bir “just” (sadece) kelimesi eklendi. Habere “manipülasyon yapmayın tam tersini söyledi” diyenlerin baskısı sonunda “Cumhurbaşkanlığı açıklamasında Hitler’in kötü örnek olarak sunulduğundan” bahsedildi ama başlık değişmedi.

Haaretz’in Obama haberi

İsrail gazetesi Haaretz “Işid ile savaşa” dair Obama’nın açıklamasına radikal Yahudi bir İsrailli’den “Obama utanmalı, Erdoğan kendisini oğlum diye çağırıyordur” şeklinde cevap veriyor. Türkiye ve Erdoğan’ı zerre ilgilendirmeyen bir haberde dahi konunun Erdoğan’a gelmesi, Cumhurbaşkanı’nın uluslararası anlamda güçlü bir popülaritesi olduğunu ve Türkiye’nin hâlihazırdaki konjonktüre dair fikirleri olmasının karşılığını bulduğunu gösteriyor.

Benzer konular