600’ü sayamayan Türkiye’yi nasıl yönetsin

24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’nin oy kaybetmesi ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin partisinden yüzde 8 fazla oy almasıyla partide kriz başladı. Olağanüstü kurultay için imzalar toplandı. CHP Genel Merkezi’nin iddiasına göre kurultay için toplanan imza sayısı, açıklandığı üzere 630 değil, 605’te kalıyor. Bu durumda kurultaylar partisinde kavga bitmeyecek.

CHP’de 16 Temmuz’da başlayan olağanüstü kurultay tartışmalarında sona gelindi. Muhalifler topladıkları 630 imzayı Genel Merkez’e sundu. İmzalar Genel Merkez’de inceleme altına alındı. CHP’nin imzaları tasnifinin ardından muhaliflerin topladığı imza sayısı netleşti. Genel Merkez imza sayısını 605 olarak açıkladı. Muhalifler, şimdi olağanüstü kurultayın toplanması için baskı yapacak, yine de olağanüstü kurultaya gidilmezse, 2004’te yaşanan olay örnek gösterilerek yargı yoluna gidilecek. Önümüzdeki süreçte, CHP’de 24 Haziran’dan sonra başlayan kavga hız kesmeden devam edecek.

KRİZ 24 HAZİRAN’DA BAŞLADI
24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’nin oy kaybetmesi ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin partisinden yüzde 8 fazla oy almasıyla partide kriz başladı. Parti tabanı ve partinin önde gelen isimleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine karşı bayrak açtı.
Tabanda dillendirilen olağanüstü kurultay sesleri artınca, İnce taraftarları düğmeye bastı. İnce, seçimlerin ardından Türkiye turuna başlamıştı. Taraftarları ise 81 ili gezerek olağanüstü kurultay için nabız yokladı.

RESMİYETE DÖKÜLDÜ
Delegenin olağanüstü kurultay hakkında görüşlerini alan muhalif kanat 16 Temmuz’da olağanüstü kurultay için imza toplamaya başladıklarını açıkladı. Böylelikle CHP’deki olağanüstü kurultay tartışmaları resmiyete döküldü. Parti tüzüğüne göre, muhaliflerin olağanüstü kurultay çağrısı yapabilmesi için 15 gün içerisinde delege sayısının 5’te 1’i oranında imza toplamaları gerekiyordu.
Muhalifler Türkiye’nin dört bir yanından imza toplamaya devam ederken Genel Merkez de kendi planlarını devreye soktu. Bu süreçte delegeler tek tek aranarak imza vermemeleri konusunda uyarıldı. İddialara göre baskı ile bazı delegelerin imzalarını geri çekmeleri sağlandı.

İMZA RESTLEŞMESİ
Genel Merkez ve muhalifler arasında 15 gün içerisinde karşılıklı imza restleşmesi yaşandı. Muhalifler gün gün imza sayısını açıklarken, Genel Merkez’den de gün ve saat verilerek toplanan imzaların dedikleri gün ve saatte gelmesi halinde olağanüstü kurultaya gidilebileceği mesajı verildi. Çünkü Genel Merkez muhaliflerin açıkladıkları kadar imzayı toplayamadıklarını düşünüyordu. Ancak muhalifler, imzaları teslim etmek için yasal süre olan 15 günün dolmasını bekledi.

DEĞİŞİM İSTEYENLERE SUS PAYI
Muhalefet ve parti yönetimi arasında olağanüstü kurultaya ilişkin imzaların toplanıp toplanamayacağına ilişkin düello devam ederken, Kılıçdaroğlu cephesinden sürpriz bir gelişme yaşandı. Kılıçdaroğlu Meclis’te olağanüstü kurultayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gazetecilerin, “Olağanüstü kurultay isteyenler yeterli sayıda imzaya ulaştı. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” sorusunu Kılıçdaroğlu şu sözlerle yanıtladı: “Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir. Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacak. Partinin dar alanlar yerine çok daha geniş alanlarda tartışılmasını sağladık. Bu ülkede demokrasinin gelmesi için her türlü mücadeleyi verdik, vermeye de devam ediyoruz. Değişim olacaktır, hiç kimse bundan endişe duymasın.” Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması kulislere bomba gibi düştü. Kılıçdaroğlu’nun MYK’da değişikliğe giderek yönetimde değişiklik isteyen muhaliflere karşı sus payı vereceği konuşulmaya başlandı.

SAFLAR NETLEŞTİ
Kurultay krizi tırmanırken, CHP yönetiminin baskıları da devam etti. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarının baskısı ile CHP’li 59 il başkanı ve 129 milletvekili Ankara’da Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptı. Açıklamada, olağanüstü kurultay tartışmalarının yersiz olduğu belirtilirken, tartışmalara son verilmesi istendi. İl başkanı ve milletvekillerinin açıklaması ile CHP’de saflar netleşti.
CHP’li vekillerin bildirgesine imza vermeyen 12 milletvekili arasında dikkat çeken isimler yer aldı. Bildiriye daha önce olağanüstü kurultay talebini açıklayan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in yanı sıra Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve Yalova Milletvekili Özcan Özel destek vermedi. İmzası olmayanlar arasında en dikkat çeken isim ise İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin oldu.

22 İL BAŞKANI İMZACI
Aksaray, Ardahan, Bartın, Batman, Bilecik, Denizli, Düzce, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Manisa, Mardin, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Yalova il başkanları olağanüstü kurultay yapılması için imza veren isimler arasında yer aldı.

SÜREÇ TAMAMLANDI
CHP’de karşılıklı açıklamalar ve restleşmeler devam ederken, 16 Temmuz’da olağanüstü kurultay talebiyle başlatılan imza toplama süreci 30 Temmuz saat 17.30’da tamamlandı.
Tüzüğün öngördüğü 15 günlük süre içerisinde muhalifler 632 imza topladığını iddia etti. Genel Merkez de bu süreçte muhaliflerin 470 imzayı aşamayacağını öne sürdü.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ
İmzaların Genel Merkez’e teslim edilmesi için tüzük bir haftalık süre veriyordu ancak, imzaları tamamladıklarını söyleyen muhalif kanat geçtiğimiz Perşembe günü topladıkları imzayı teslim etti. Muhalif kanadın sözcülüğünü yapan Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer, “5’te 1 üye sayısı ile kurultaya gitmek mümkün ancak bizim için bunların dışında zorunluluklar da var. Delege sayımız bin 240, bugün itibariyle. 621 Noter onaylı imzaya ihtiyacımız vardı. Noter tasdikli imza sayımız 630. 622’si Ankara’da tasdik edildi. 8’i İstanbul’dan gelecek” ifadelerini kullandı.

YETERLİ İMZA YOK
Muhaliflerin açıklamasının ardından imzalar Genel Merkez yöneticilerine teslim edildi. Burada, dilekçe için parti yönetimi ve muhalifler arasında tartışmalar yaşandı, imzalar karşılıklı incelemeye alındı. İnceleme devam ederken, CHP yönetiminden açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ilk incelemelere göre olağanüstü kurultayın toplanması için yeterli imza olmadığını söyledi.
Muhalifler noter tasdikli imzaları Genel Merkez’e teslim edince CHP için kurultay gongu çaldı. CHP Genel Merkezi’nde imza tasnifi Cuma günü tamamlandı. Mükerrer imzalar ve delegelerin isimleri tek tek karşılaştırıldıktan sonra net sayı ortaya çıktı. Olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için 621 delegenin imzası gerekiyordu. CHP Genel Merkezi’nin iddiasına göre kurultay için toplanan imza sayısı, açıklandığı üzere 630 değil, 614’te kalıyor. Bu imzalardan dördünün mükerrer, beşinin ise istifa etmiş delegelere ait olduğu belirtiliyor. Böylece, işleme konacak imza sayısının gerçekte 605 olduğu açıklandı.

KURULTAY TOPLANMALI!
Genel Merkez’in açıklamasının ardından, CHP kulislerinde, kurultayın toplanması için yeterli imza bulunmasa bile partinin kurultaya gitmesi gerekliliğine vurgusu yapılmaya başlandı. CHP’de kan değişimi olması gerektiğini belirten partililer, “Muhalifler olağanüstü kurultayı toplayacak imza bulamasa bile, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu partiyi kurultaya götürmeli. İmza veren delegelerin değişim talepleri yok sayılamaz” ifadeleri kullanılıyor.

İKİNCİ SEÇENEK YARGI
Şimdi muhalefetin önünde iki seçenek bulunuyor. Muhalif kanat, CHP’nin açıkladığı imza sayısına itiraz edecek. Muhalifler, CHP yönetimine delegelerin iradesinin yok sayılamayacağını belirterek kurultayın toplanması gerektiğini belirtecek. Bu seçenek de kabul edilmezse muhaliflerin ikinci seçeneği ise yargı olacak. Muhalif kanadın 2004’te Anayasa Mahkemesi’nin, imzaların beyannamelerin Genel Merkez’e sunulmasından sonra geri çekilemeyeceğine ilişkin kararını örnek göstererek konuyu yargıya taşıyabileceği dillendiriliyor.

Benzer konular