Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığında birleşen Millet İttifakı seçimlerde hezimete uğradı. İttifakta yer alan partilerden ikisi TBMM’ye girerken, ittifak ortaklarından Saadet Partisi Meclis’e giremedi. Saadet Partisi’nin aldığı oylar barajı geçmeye yetmediği için, ittifakın içinde yer alan CHP’ye milletvekili kazandırdı.
SP, seçimlerden önce ‘kilit parti’ algısını yayarak dikkatleri üzerine çekti. AK Parti ile ittifak yapmak istediği ancak AK Parti’nin buna yanaşmadığı algısını yaydı. Oysaki durumun böyle olmadığı gün yüzüne çıktı. SP, AK Parti ile ittifak kurmaya başından beri karşıydı ve hem AK Parti’yi hem de tabanını oyaladı.
AK Parti ve SP arasında ilk görüşme, 9 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın SP Genel Başkanı Karamollaoğlu arasında yapıldı. Görüşmede, Erdoğan SP’ye ittifak teklifini iletti. İttifak teklifinin ardından iki parti arasında görüşme trafiği başladı. İki parti arasındaki trafik 21 Şubat’ta TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un Karamollaoğlu’na ziyareti ile sürdü ve bu görüşmede, AK Parti’nin teklifi yinelendi. Şentop ile Karamollaoğlu son olarak 1 Mart’ta buluştu. Bu görüşmenin ardından Şentop, “Biz ittifakta yer alması konusunda teklifte bulunduk” açıklaması yaptı. Ancak, Saadet Partisi ittifaka yanaşmadı.
TEPKİLERİ DİNLEMEDİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday formülü çeken muhalefet, milletvekilliği seçimleri için yeniden görüşmelere başladı. Görüşmeler neticesinde öncülüğünü CHP ve İYİ Parti’nin yaptığı arayışlarda, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yi de içine alan bir ittifak kurulması kararlaştırıldı. İttifak resmiyete dökülmeden önce, SP’nin eski liderlerinden Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’dan da tepki gelmişti. Fatih Erbakan “Osmanlı’ya zalim diyen Kemal Kılıçdaroğlu’na davamızı değnek yapmaya çalışanlar Milli Görüş’ü temsil edemezler” demişti. SP, tabandan gelen sert tepkilere rağmen, ittifak görüşmelerine devam etti.
GECE YARISI İTTİFAKI
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti gece yarısı anlaştığı ittifakı resmiyete döktü. Başını CHP ve İYİ Parti’nin çektiği, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yi de içine alan ittifak kurdu. İttifakın adı ise “Millet İttifakı” oldu. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi kendi listeleri ile seçime girerken Demokrat Parti İYİ Parti listelerinden seçime girme kararı almıştı.
CUMHUR İTTİFAKI’NDAN YÜZDE 20 AZ OY ALDI
Partilerin kendi kurumsal kimliklerini koruyarak girdiği seçimlerde, seçimlere ilk kez girecek İYİ Parti dışında ittifakta yer alan diğer partilerin 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy oranı toplamda 26.14’lük bir orana denk geliyordu. Seçim sonuçları açıklandığında Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 33.4 oldu. 4 partinin birleşiminden oluşan İttifak, Cumhur İttifakı’ndan yüzde 20 düşük oy aldı. İttifakta bulunan partilerden CHP 146, İYİ Parti 43 milletvekili çıkarırken Saadet Partisi TBMM’ye hiç vekil sokamadı. SP’nin aldığı oylar ittifakın en büyük ortağı olan CHP’ye ve İYİ Parti’ye yaradı. CHP’nin milletvekili çıkarabildiği her ilde SP’ye verilen oylar CHP’ye yaradı.
15 VEKİL CUMHUR İTTİFAKI’NA GEÇECEKTİ
2015 genel seçimlerinde 326 bin 50 oy alan SP, bu seçimde yüzde 1.34 oy oranıyla 668 bin 894 seçmenden oy aldı. Millet İttifakı’nın en az oy alan partisi olan SP, CHP ve İYİ Parti için çalıştı. SP barajı geçemediği için CHP, son yıllarda hiç vekil çıkaramadığı Adıyaman, Karabük, Elazığ, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat’ta milletvekili çıkardı. İttifakın diğer ortağı İYİ Parti de SP sayesinde Erzurum’dan fazladan birer milletvekili kazandı.
Saadet Partisi CHP ve İYİ Parti ile ittifak yerine AK Parti ve MHP’nin kurduğu Büyük Birlik Partisi’nin de AK Parti listelerinde yer alarak oluşturduğu Cumhur İttifakı’nda yer alsaydı, CHP ve İYİ Parti’ye kazandırdığı 13 milletvekili Cumhur İttifakı’na geçecekti. Bu vekillere ek olarak Muş’ta HDP’den 1, Afyonkarahisar’dan 1 milletvekili Cumhur İttifakı’na yazılacaktı.
KILIÇDAROĞLU’NUN ELİNİ DE RAHATLATTI
Saadet Partisi’nin CHP’ye kazandırdığı 13 milletvekili seçimde yenilgiye uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da elini rahatlattı. Kılıçdaroğlu, seçim yenilgisinin ardından yaptığı açıklamada pişkin davranarak yenilmediğini aksine başarılı olduğunu ilan etti. Kılıçdaroğlu SP sayesinde aldığı milletvekilleri ile şu sözlerle övündü: “Bu süreçte Orta Anadolu’da artık CHP’nin sesi daha gür çıkacak. Uzun zamandır milletvekili çıkaramadığımız 13 ilde milletvekili çıkardık. Artık o iller şu tabloyu çok net görecekler. Parlamentoda bizim bir sesimiz var. Bizim sorunlarımızı dile getirecek bir milletvekilimiz var, görecekler. Hem sahada görecekler, hem parlamentoda görecekler.”
Seçimde 1.34 oy alan ve bu oylarını da CHP ve İYİ Parti’ye milletvekili olarak hediye eden Karamollaoğlu, izlediği yanlış politikayı ilginç bir biçimde savundu. Karamollaoğlu, “Dip dalga bekliyorduk ancak olmadı. Milletin kararına saygılıyız” dedi.
CHP’YE VEKİL HEDİYE ETTİ
SP’nin Millet İttifakı’nda yer almasına tepki gösteren SP tabanı seçim sonrasında da tepkisini devam ettirdi. Saadet Partisi’nin 24 Haziran seçim kararının alınmasından önceki uygulamaları ile Milli Görüş gömleğini kirlettiğini vurgulayan Eski Saadet Partisi Genel Sekreteri Suat Pamukçu, “Seçim kararının alınmasından sonraki Cumhurbaşkanlığı aday tespit çalışmaları ve ittifak arayışları ile Milli Görüş gömleğini çıkarmıştır” dedi.
Pamukçu, “Rahmetli Erbakan Hocamızın kurduğu Saadet Partisi, Temel Karamollaoğlu’nun yüzünden CHP’ye vekil hediye etti. Bir tane daha milletvekili çıkaramayacağı yerde bu ittifaka destek olmanın bir manası yoktu” ifadelerini kullandı.
SP YANILGIYA DÜŞTÜ
Pamukçu, “Seçim sonuçları bizim için sürpriz olmadı. Keşke Milli Görüş Meclis’te temsil edilebilseydi. Bundan kimse zarar görmezdi ama hesabı yanlış yaptılar. Ortada bir yanılgı var. Özellikle Saadet Partisi ve Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da dahil, sanki bir dip dalga gelecekmiş, Saadet Partisi büyük bir sıçrama yapacakmış gibi düşündüler. Bu yanılgının kaynağını da biliyorum. Özellikle bazı solcu kesim Saadet partilileri böyle bir yanılgıya yönelttiler. Bunu daha önceleri de yapmışlardı. Böyle bir yanılgıya düştüler. Neticede de bir yanılgı olduğu seçim sonuçlarından da belli” diye konuştu.
HATIR İÇİN BİLE OLSA KOMUŞUSUNDAN OY ALAMAZ MIYDI?
SP lideri Temel Karamollaoğlu’nun 40 yıldan fazladır Milli Görüş camiası içerisinde siyaset yaptığını belirten Pamukçu, “Böyle birisi nasıl böyle bir yanılgıya düştü. Seçimlerde bir şey daha dikkatimi çekti, Karamollaoğlu’nun kendi oy kullandığı sandıkta iki tane oy çıkıyor. Yani bir insan tüm teşkilatını ‘gayretli çalışın’ diye teşvik eden bir insanın komşusundan bırakın ikna etmeyi, hatır için bile olsa bir oy alması gerekmez miydi?” dedi.
CHP’YE VEKİL KAZANDIRMAK AĞIR BİR VEBAL
SP’nin seçimlerde CHP’nin değirmenine su taşıdığına dikkati çeken Pamukçu, “CHP’ye bir tane dahi milletvekili kazandırmanın vebalini kim ödeyecek. Bu ağır bir vebaldir. İttifak’a ‘Saadet barajı aşamıyor, böylece baraj sorununu atlatmış, Meclis’e Milli Görüş’ü sokmuş olacağız’ diye girdiler, iddia buydu. Maksat buysa bunun yolu CHP ile değil AK Parti’den geçerdi. Bu partilere milletvekili kazandırmanın manası yok” diye konuştu. Pamukçu, bugünden sonra Saadet Partisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve CHP aleyhinde konuşma hakkı kalmadığını belirtti.
SP’NİN YENİ BİR YOL ÇİZMESİ LAZIM
SP’nin bu şekilde aldığı netice sonucunda durumunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Pamukçu, “Bir şekilde yeni bir yol çizmesi lazım. Mevcut kadroyla SP’nin hiçbir yere varamayacağı anlaşılmış durumdadır. Bu konuda direnmek de doğru bir şey değildir. Yeni bir yol çizmesinde fayda var. Bunun da yolu önce küskünlerle barışmaktan geçer. Erbakan’dan sonra gelenler, bazı kesimleri dışlaya dışlaya partiyi bu hale getirdiler. Davasından kopmuş bir parti bundan sonra TBMM de Milli Görüşü temsil edemez” ifadelerini kullandı.