Nepal’de kast sisteminin en üstünde din adamları, sonrasında prensler ve askerler var. Onları esnaflar ve çiftçiler takip ediyor. En altta ise köylüler ve köleler bulunuyor. Nepalli kadınlarsa toplumda nerede ise yok sayılıyor. Kast sistemine göre yaşamak istemeyen Hindular, tüm insanların birbirine denk olduğunu söyleyen İslam’a geçiyor. İslam’ın kadınlara verdiği değeri öğrenen Nepal kadınları hatırı sayılır bir biçimde İslam’ı seçiyor.
Nepal… Güney Asya’da bir tapınaklar ve dağlar ülkesi. Dünyanın her yerinden insanlar buraya irili ufaklı, sayıları binleri bulan tapınakları görmeye, Everest Tepesi ve Himalayalarda dağcılık sporları yapmak ayrıca arınma terapilerine katılmak için geliyor.
Biz ise bu ülkeye İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından yaptırılan ve Müslümanlara hizmet edecek Nepal İslam ve Kültür Merkezi çalışmalarını görmeye ve bölgedeki Müslümanlarla tanışmak için gidiyoruz.
Başkentte 20 bin Müslüman var
30 milyonu aşmış nüfusunun yüzde 80’ini Hindular, geri kalanını Budistler ve Müslümanlar oluşturuyor Nepal’in. Üç taraftan Hindistan ile komşu olan ülkenin bir bölümü de Çin’e bakıyor. Başkent Katmandu’da 2,5 milyon insan yaşıyor. Bu sayının 20 bini Müslüman. Nepal’in para birimi Nepal Rupisi ve 1 TL=25 Rupiye denk geliyor.
Düşük geliri ile gelişmekte olan ülkeler arasında sayılan Nepal’in en büyük geçim kaynağı turizm. Ülkenin koruyucusu olduğuna inanılan Şiva’nın Nepal’de bolca tapınağı bulunmakta. Hindular, Şiva’ya adanan en ünlü yer olan Pashupatinath Tapınağı’na dünyanın her yerinden hac için Nepal’e geliyor.
Küller Bagmati Nehri’ne
Türkiye’den kalkan uçak 6 saat sonra Nepal’in başkenti Katmandu’ya iniyor. Uçaktan indikten sonra 1980’lerde çekilen bir filmin içine giriyor gibisiniz. Uçaktan inen turistler olmasa evet burada bir film çekiliyor diyebilirsiniz. Ülkeye giriş için 25 dolar vize parası ödedikten sonra geçiş yapıyorsunuz. Bizi serin bir hava karşılıyor. Telefon hattını havalimanından çıkmadan hallediyoruz. Dışarda çoğu insanı maskeli görüyorsunuz ve neden ağızlarını kapattıklarını anlayamıyorsunuz önce ama kısa bir süre Pashupatinath Tapınağı’nın yanından geçerken yakılan ölüleri görünce kokunun kaynağını fark ediyorsunuz. Ganj Nehri’ne ulaşması istendiğinden küller özenle Bagmati Nehri’ne süpürülüyor.
Kadınlar İslam’ı seçiyor
Nepal’de kast sistemi, Hindistan’daki kast sistemine paralel olarak gelişmiş. Sistemin en üstünde Brahmalar yani din adamları var. Sonrasında prensler ve askerler onları esnaflar ve çiftçiler takip ediyor. En altta ise köylüler ve köleler bulunuyor. Bir de insan yerine bile koyulmayan paryalar var. Onların hiçbir vatandaşlık hakkı yok.
Nepal’de resmi rakamlara göre 1,5 milyon Müslüman yaşıyor. Fakat orada çalışma yapan sivil toplum örgütleri bu sayının daha fazla olabileceğini söylüyorlar. Bu nüfusun büyük bölümü ise güneyde Hindistan sınırındaki Bretnagar gibi eyaletlerde bulunuyor.
Nepal’de Hinduların İslam’ı seçmesinin en büyük nedeninin kast sistemi olduğu belirtiliyor. Kast sistemine göre yaşamak istemeyen Hindular tüm insanların birbirine denk olduğunu söyleyen İslam’a geçiyor. Nepalli kadınlar ise toplumda nerede ise yok sayılıyor. İslam’ın kadınlara verdiği değeri öğrenen Nepal kadınları hatırı sayılır bir biçimde İslam’ı seçiyor. Müslüman olan bir kadın eğer eşi de Müslüman olmadıysa çok zorluk yaşıyor. Ailesi tarafından dışlanan Nepalli Müslüman kadınlar ibadetlerini bile gizli gizli yapmak zorunda kalıyor.
Konuyla ilgili konuştuğumuz yeni Müslüman olmuş bir hanımın “İslam’ı tanıdıkça merak ettim ve araştırmaya başladım. Müslüman olduktan sonra eşim ve çocuklarım beni dışladı, ibadetlerimi gizli gizli yapıyorum ama kalbim çok rahat. İslam benim için yeni bir hayat oldu” sözleri bizleri de heyecanlandırdı.
Katmandu’da inşaatı devam eden Nepal İslam Merkezi’ne geldiğimizi duyan yeni Müslüman olmuş hanımların bizi karşılamak için geldiklerini gördük. Hasretle sarıldık birbirimize, çünkü İslam bizi kardeş kılmıştı. Onları tanıyınca İslam Merkezi’nin ne kadar önemli bir yer olacağını tekrar düşündük.
Erbakan’a Kuran okuyorlar
Nepal Hindistan ve Çin arasında kalmış bir ülke. Gözler çekik, yüzler soluk. Katmandu’nun kalabalığından ve irili ufaklı tapınaklarından sıyrılıp şehirler arası otobüslere benzeyen küçük bir uçağa binerek Everest Tepesi’nin muhteşem manzarası ile Müslümanların çok yoğun olarak yaşadığı Bretnagar eyaletine gidiyoruz. Burada Müslümanların temel geçim kaynağı ziraat. Başkentin aksine Müslümanlara ait pek çok yapı var. Camiler, medreseler, yetimhaneler, İslam merkezleri. Rahmetli Erbakan Hocamızın adına yaptırılan okul ve camiyi ziyaret ettiğimiz gün hocamızın ölüm yıldönümüydü ve orada eğitim alan tüm çocuklar hep bir ağızdan kendisi için Kur’an okudu. Gerçekten çok etkileyici bir andı. Darısı başkentteki Müslümanların başına diye dua ederek Katmandu’ya geri dönüyoruz.
En yalnız azınlık
Nepal’de Müslümanlar devlet dairelerinde çalıştırılmıyor ve ülkedeki en fakir grubu oluşturuyorlar. Çok yalnız ve savunmasızlar. Herhangi bir baskı görmüyorlar ama en ufak bir sorunda onlara sahip çıkacak kimse de bulunamıyor. Ama ne olursa olsun burada çalışma yapan sivil toplum örgütü yöneticileri Nepal’de İslam’a büyük bir yöneliş olduğunu söylüyorlar.
Nepal’de Müslümanların yaşadığı en büyük sıkıntı, İslami şuur. Bir yıl önce İHH tarafından inşaatına başlanan Nepal İslam Merkezi başkent Katmandu’da yaşayan Müslümanlar için büyük önem arz ediyor. Eğitim, kültür, iletişim, birlik beraberlik ve daha pek çok alanda faaliyet göstermesi beklenen Nepal İslam Merkezi tamamlanmak için dünya Müslümanlarından destek bekliyor.