Bu yıl Fransa’nın ev sahipliğinde Biarritz kentinde düzenlenen 45. G7 Zirvesi sona erdi. Zirve boyunca 24 bin kişilik şehirde 13 bin 500 polis görev yaptı. ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 Zirvesi sırasında Zirve karşıtı eylemciler birçok gösteri düzenledi. Rusya, zirveye bu yıl da katılmadı.
Dünya’nın en büyük yedi ekonomisini temsil eden, üye ülkelerin ekonomilerinin küresel zenginliğin yüzde 64’ünü (263 trilyon dolar) oluşturdukları G7 organizasyonunun bu yılki zirvesi Fransa’nın Biarrtiz kentinde gerçekleştirildi.
Katılımcı ülkelerin dünya gündemi ve ekonomisi hakkında geniş toplantılar gerçekleştirip zirve sonrası karar aldıkları önemli bir zirve olan G7, bu yıl katılımcı ülkelerin zorlu iç politika sorunlarıyla uğraşmaları dolayısıyla sınırlı bir etki yarattı.
Geçen yıl yapılan zirvede ABD’nin ‘sorunlu’ başkanı Donald Trump toplantıyı erken terk etmiş, toplantıya ev sahipliği yapan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya yönelik aşağılayıcı sözler sarf edip toplantıdan çıkan sonuç belgesini, belgedeki “kurallara dayalı uluslararası düzen” ifadesinden dolayı imzalamayı reddetmişti.
Amiral gemisi ABD’nin aldığı bu tavır, birliğin uzlaşmacı yönünün zayıfladığını gösterir nitelikte.
ERKEN TEMASLAR
24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen G7 Zirvesi öncesi ABD Başkanı Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ‘erkenden’ bir araya geldi.
Zirvede dikkat çeken diğer bir temas ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in davetli olmamasına rağmen Biarritz’e gelip zirvenin gündemini tamamen değiştirmesiydi.
TİCARET SAVAŞI
G7 Zirvesine gidilirken dünyanın gündeminde ticaret savaşları, iklim krizi, Amazon ve Afrika’daki yoğun orman yangınları, Brexit, İran nükleer programı, iki nükleer güç olan Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir krizi, Hong Kong protestoları, gibi acil çözüm bekleyen sorunlar vardı.
ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7, son yıllarda giderek zayıflayarak bu küresel sorunları çözmede yetersiz kalacak bir oluşum olduğunu hissettirdi. Çünkü sorunların tarafları arasında dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin, hem ekonomik hem nüfus bakımından yükselen diğer bir güç olan Hindistan ve şu sıralar Ortadoğu’da kendisinden izinsiz ‘kuş’ uçurtmayan bir Rusya var. Bu tarafların hiçbirisi organizasyonun içerisinde yer almıyor. G7, kapsayıcılığını zayıflattığı için küresel sorunlara çözüm noktasında zayıf kalıyor.
Daha önce dünyanın karşılaştığı birçok soruna farklı şekilde yanıt veren G7, değişen dünyanın ihtiyaçlarına artık cevap veremiyor.
ORMAN YANGINLARI VE İKLİM KRİZİ
Örnek olarak dünyada var olan iklim krizi ve küresel ısınmanın varlığına gözlerini kapatan ABD lideri Trump ve Bolsonaro gibi politikacıların kararlarını etkileyecek uluslararası bir mekanizma yok.
Brezilya’da aşırı sağcı politikacı Bolsonaro, büyük çiftçilerin, sanayicilerin ve ticaret kesiminin temsilcisi olarak iktidara geldikten sonra çevre denetleme yasalarını hızla iptal etmeye başladı.
Amazon ormanlarında, birçok noktada tarıma, hayvancılığa, madenciliğe, keresteciliğe alan açmaya yönelik dev yangınlar dünyanın gündeminde. Amazonda yaşanan bu orman kıyımlarının Bolsonaro’nun ortak olduğu şirketler için yapıldığı Brezilya’da birçok kez ispatlandı. Ancak dünya Bolsonaro’nun bu politikasına karşı çık(a)mıyor.
Amazon yağmur ormanlarında çıkan yangınlar bu yıl, 2018’e kıyasla yüzde 80 artmış durumda. Brezilya’da, son altı yılın en en büyük yangını yaşanıyor. 6,7 milyon kilometre karelik alanın karşı karşıya olduğu yangınlar, biyo çeşitlilikten iklim koşullarına değin birçok alanda büyük bir tehlike arz ediyor. Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Amazon’da devam eden yangının söndürülmesi için G7 ülkelerinin yaptığı 22 milyon dolarlık yardımı kabul etmedi.
SONUÇ BİLDİRGESİ
G7 Zirvesi sonrası açıklanan bir sayfalık sonuç bildirgesinde, anlaşmazlıkların daha çabuk çözülebilmesi için Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) işleyişinin değişmesi gerektiği belirtildi.
Liderlerin, İran’ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiği ve bölgede barışla istikrarın sağlanması konusunda aynı görüşü paylaştığı vurgulanan bildirgede, Ukrayna’ya ilişkin, “Fransa ve Almanya, somut çözüm bulmak için gelecek haftalarda Normandiya formatında bir zirve düzenleyecek” ifadesine yer verildi.
Bildirgede G7 ülkelerinin Libya’da kalıcı ateşkesi desteklediği vurgulandı. Libya’da yasadışı silahlı örgütleri destekleyen ülkelerin içinde olduğu G7 sonuç bildirgesinde Libya’ya ilişkin, “Savaştan etkilenen tüm tarafları ve yerel aktörleri ortak eden ve iyi hazırlanmış uluslararası bir konferansın düzenlenmesini istiyoruz.” ifadesi kullanıldı. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği’nin yaptığı çalışmalara destek verildiği kaydedildi.