Sayı 792 - Sayı 792

Yeni bir hafta ve heyecan ile karşınızdayız.. Gerçek Hayat her geçen sayıda, habercilik adına doğru işler yapmanın özverisi ile elinizde oluyor. Dergicilik geleneğine uygun bir şekilde, ezberleri bozmaya, unutulanları hatırlatmaya ve dikkatlerden kaçan noktalara takılarak, tozlu rafları silkelemeye devam ediyoruz.

Bu ülkenin geçmişinde bırakılmak istenen büyük acıları unutmak ve unutturmak istemiyoruz. Bu yüzden de geleceğimize ipotek konulmak için işlenen cinayetlerin üstüne örtülen gazete kâğıtlarını kaldırmaya devam ediyoruz. Kalemimizden aldığımız güçle bu yayın çizgimizi sürdüreceğiz.

Geçtiğimiz hafta Necip Hablemitoğlu cinayeti ile Türkiye’nin faili meçhul cinayetleri dosyalarının kapağını aralamıştık. Bu hafta da, tıpkı Hablemitoğlu gibi yakın Türkiye tarihimizi sarsan İsmailağa Camii’ndeki Bayram Ali Öztürk cinayetinin “davalaşmamış” dosyasını raflardan indirdik. Tam 9 yıldır, polis soruşturmasından öteye geçirilemediğini gördüğümüz ve 6 savcı değiştiren Bayram Ali Öztürk cinayeti, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevli savcılar tarafından yeniden incelenecek. Bu önemli gelişme çerçevesinde hazırladığımız kapak dosyası, soruşturma sürecinde yapılan “maddi hataları” tüm ayrıntıları ile ortaya koyuyor.

2007’den beri İsrail tarafından açık hava hapishanesine döndürülen Gazze’de neler yaşandığına ve buradaki halkı neler beklediğini Mehmet Kaya ile etraflıca konuştuk. Yıllardan beri İHH’nın Gazze temsilciliğini yapan Kaya’nın, Gazze’deki sorunun sadece abluka ya da ambargo olmadığını ve İsrail işgalinin sürdüğüne dikkat çekmesi ile “Mısır Gazze’yi arkadan vurdu” tespiti çok önemli.

Siz okurlarımıza bir portreden öte asla unutulmaması gereken bir insan hikayesi sunmaya devam ediyoruz. Bu hafta Turgay Bakırtaş’ın kaleminden, ABD’de yaşayan Pakistanlı genç İslam alimi Nouman Ali Khan’ın öyküsünü ve ilim yolculuğunu okuyacaksınız. Ayrıca Ayça Örer, Eskişehir’in ağabeyi Mustafa Keleşoğlu’nu yazdı.

Sevda Dursun’un, Suudi Arabistan’da ilk defa oy kullanan ve aday olan kadınların hak arayışlarını irdelemesi mutlaka okunması gereken dosyalardan.

28 Şubat’ın etkileri bitti, acıları büyük ölçüde dindi ama asla hafızlardan silinmemesi gerekiyor. Post-modern darbenin 19. yılında 19 yönetmen tarafından çekilen 19 kısa filme de bu yüzden genişçe yer ayırdık.

Yayın Koordinatörümüz Emeti Saruhan, Suriye’de 3,5 yıl önce kaybolan meslektaşımız Beşşar Kadumi’nin eşi Arzu Kadumi ile mücadelesini ve acılarını dindirmek için kaleme aldığı öykü kitabını konuştu.

Merve Akbaş’ın, partiler çöplüğüne dönen siyasi tarihimizin içler acısı halini ortaya saçan dosyası da mutlaka okunmalı.

Her sayıda olduğu gibi bu sayıya da Gerçek Hayat’a katkılarından dolayı; Kemal Sayar, Ali Ayçil, Ayhan Ogan, Cihan Aktaş, Selçuk Türkyılmaz, Ömer Lekesiz, Murat Zelan, İbrahim Tığlı, İdris Saruhan, Numan İlhan ve Ersin Çelik’e teşekkür ediyorum.

 

İbrahim Karagül
Gerçek Hayat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Benzer konular