5G’nin sonsuz ihtimalleri

Evimizde olan aletlerden, kullandığımız cep telefonuna kadar elektronik aletlerin radyasyon yaydığı ve tehlikeli olduğunu bilmeyen yok. Ancak tedbir alma noktasında yeterince iyi değiliz. Bunun sebeplerinden en önemlisi, elektronik aletlerin hayatımızı kolaylaştırıyor olması. Zararları ise ya yeterince ön planda değil ya da pek umursamıyoruz. Ancak 5G teknolojisine gelince, bütün bu zararlı aletleri mumla arayacağımız bir sisteme hazır olmamız gerektiğini söylüyor uzmanlar. Zira bilim kurgu filmleri bütün gerçekliği ile önümüzde. ‘5G Nesnelerin İnterneti ve Sağlığımız’ kitabının yazarı Prof. Dr. Selim Şeker’le bizi neler beklediği üzerine konuştuk. Şeker, 5G’nin ufak hücre baz antenlerinin sokak lambaları, otobüs durakları, binanın yan cephelerine kadar geleceği ve sağlığımızı tehdit edeceğini söylüyor. “5G’nin kesinleşmiş yan etkileri, deriye, göze, savunma sistemine, hücre büyümesine, organlara etki ederek kansere sebep olmasıdır. Bağışıklık sistemini zayıflatır. Bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini artırır” gibi çok korkunç şeyler anlatan Şeker’e göre nesnelerin internetiyle uçak düşürmek, arabaları durdurmak veya çalıştırmak, seçim sonuçlarını değiştirmek, tıbbi cihazları uzaktan etkileyerek cinayet işlemek gibi sonsuz ihtimaller artık çok kolay.

‘5G dert mi, deva mı’ diye sorsak ne dersiniz?

1982’den beri elektromanyetik alanlar ve 1G, 2G, 3G, 4G, radyasyonun biyolojik etkileri üzerinde çalışıyorum. Bu konudaki ilk kitabım 1991’de yayınlandı. Yeni gelişmeler oldukça kitap çıkararak öğretim üyelerin asli görevi olan, kamuoyunu aydınlatma sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Cihazların yararlarını anlatmaya lüzum yok, ortada. Ancak radyasyonun zararsız olduğu şimdiye kadar kimse tarafından ispat edilemedi.

4G neyimize yetmedi ki 5G’ye geçiyoruz? Teknolojik olarak getirileri neler?

5G mevcut mobil sistemleri olan 3G ve 4G’yi çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacak. İnsanlar arası haberleşme yanında makineleri, cihazları ve nesneleri de kontrol edebilecek. 5G’nin çoklu Gbps pik oranı, hemen hemen sıfır gecikme, muazzam kapasite ve daha fazla düzgün kullanıcı deneyimini sağlayacak.

5G’de eski teknolojilere nispetle bilmediğimiz yeni tehlikeler neler?

5G’nin ufak hücre baz antenleri sokak lambaları, otobüs durakları, bina yan cepheleri gibi yollardaki yüksek noktalara yerleştirilecek. Dolayısıyla evlerdeki radyasyon seviyesi çok artacak. Yapılan araştırmalara göre 5G’nin kesinleşmiş yan etkileri, deriye, göze, savunma sistemine, hücre büyümesine, organlara etki ederek kansere sebep olmasıdır. Bağışıklık sistemini zayıflatır. Bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini artırır. Bitkilere ise insanlardan daha fazla etki eder. Tabii dengeyi etkiler. Atmosfere olumsuz tesirleri vardır. 5G darbeli dalga kullandığından potansiyel olarak mevcut hücre teknolojileri içinde en tehlikelisidir. Yüksek nüfuz kabiliyetli 5G milimetrik radyasyonunun uzaydan yollanması planlandığı için, dünyada yaşanacak radyasyonsuz yer kalmayacak. Bu konuda çocuklar büyüklerden daha fazla risk altında. Spermlere zarar vererek kısırlığı artırıcı etkisi var. 1992 yılında 53-78 GHz frekanslarında Rusya’da yapılan çalışmalarda kalbin çalışmasını etkilediği deneysel olarak ispatlandı.

OTOMATİK ONAY ALINACAK

5G’nin güvenlik için düzenleme ve standartları yok mu?

Hayır yok. 5G mevcut 2G, 3G, 4G mobil iletişimin yerini almayacak, ilave bir mobil radyasyon yükünü çevremize getirecek. Mevcut frekansların yanı sıra çok daha yüksek frekanslar kullanacak. Bu teknolojide belediye, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların söz hakkı olmayacak. Ev sahiplerinin caddedeki antenlere itirazı hiç nazara alınmayacak, çünkü otomatik onay alınacak.

Nesnelerin internetinden, ameliyathanelere ve araçlara müdahalelerden söz ediyorsunuz. Nasıl yapacaklar bunu? Ölümler, hastalıklar veya yanlış ameliyatlarla değil de uzaktan müdahalelerle mi olacak. Bunu mu demek istiyorsunuz?

Nesnelerin İnternetini kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak tanımlamak mümkün. Nesnelerin İnterneti (IOT); nesneler, nesneleri bağlayan iletişim ağı ve bilgisayar sistemlerinden oluşur. Güvenlik açısından zaman bombası olduğunu söyleyen pek çok uzman vardır. Zira kötü niyetli birileri, evin, tüm binanın veya şehrin kontrolünü ele geçirebilirler. Şu an ucuz olmayan IOT’nin gelmesiyle milyarlarca yeni makinanın, sensörlerin, güvenlik kameralarının, cihazların hatta beynimizin bağlanmasıyla siber güvenlik hemen hemen imkansız olacak ve IOT marketinin büyümesiyle hedeflere saldırı eksponansiyel olarak artacak. Bugüne kadar siber saldırılar kişisel bilgiler, kredi kartı gibi bilgi çalma konularıydı. IOT gelince ise saldırılar çok daha fazla etkili ve yıkıcı olabilir. Uçak düşürmek, arabaları durdurmak veya çalıştırmak, seçim sonuçlarını değiştirmek, tıbbi cihazları uzaktan etkileyerek cinayet işlemek gibi sonsuz ihtimaller var. IOT düşünemeyeceğimiz saldırılara imkân verebilir.

SOSYAL HAYATIMIZ KAYIT ALTINDA

Kimse bu konuda bir girişimde bulunmuyor mu?

Dünya Ekonomik Forum’un Global Riskler Raporu 2018’de siber güvenlik konusunu doğal afetler ve aşırı hava koşullarından sonra dünyanın en büyük üçüncü riski ilan etti. Rapor dünyayı uyarıyor. 5G – IOT işbirliği rahat, kolay ve etkin hayat sağlayacak, akıllı evler ve şehirler oluşacak ve mobil telefonlar halkı ve hayatı kontrol eden bir platforma dönüşecek. Her geçen gün IOT ürünleri üretiliyor. Şoförsüz arabalar, kahve makineleri, elbiseler, akıllı sayaçlar, akıllı diş fırçaları, akıllı bebek bezi… Ancak IOT bunları yaparken 7/24 çevreye zararlı elektromanyetik radyasyon yayar. Bu çok önemli sağlık riskleri taşıyor. 2017 yılının Eylül ayında 35 ülkeden 180 bilim adamı ve doktor 5G ile ilgili çalışmaların, bilhassa çocuklar ve hamile hanımlar için güvenli olduğu ispat edilene kadar durdurulmasını istedi. Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar civarı cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir. Ayrıca birbirlerine bağlı cihazlar sayesinde sosyal hayatımızı internet üzerinden kayıt altında sunuyor olacağız. Verilerin gizliliği ve güvenliği önemli bir konu olarak karşımıza çıkacak. Önümüzdeki yıllarda etkileşimin ve internetin hemen her nesnenin içine gireceği ve farklı nesnelerin ortak amaçlar için hareket edeceği bir döneme gireceğiz. Bu arada insanların biyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak bu değişime nasıl karşılık vereceğini hep birlikte göreceğiz.

TÜRKİYE 5G İLE 2020’DE TANIŞABİLİR

Türkiye’ye 5G teknolojisi ne zaman gelecek?

Şimdiye kadar Amerika’da 12 şehirde pilot olarak uygulaması yapıldı. Büyük bir market olduğu için Amerika bir an önce piyasaya girmek istiyor. Çünkü Koreliler de hücum edecek, Çinliler de Hindistanlılar da… Fakat bu söylediğim ülkelerde de halk protesto ediyor. Amerika’da meclis oturumlarında devamlı olarak bu konu konuşuluyor. Devlet baz istasyonu kurulmasına müsaade ediyor, halk mahkemeye gidiyor, mahkeme durduruyor. Bunun kavgasını veriyorlar. Türkiye’ye 2020 gibi gelir.

Devletin ve sağlık kuruluşlarının bu alanda sorumlulukları yok mu? Neler yapabilirler?
Hiçbir zaman sorumluluklarını yerine getirmediler ki! Burada da hiçbir şey yapmayacaklar. İnsanlık tarihinde ilk defa insanlar ve diğer canlılar, 3G, 4G’ye ilaveten testlerden geçmemiş insan yapımı cihazların yaydığı iyonize etmeyen radyasyona maruz bırakılacak. Bilim adamları, politikacılar, yöneticiler, sivil toplum örgütleri, endüstri ve en çok etkileneceklerden biri olan medya nerede? Neden susuyorlar? Cevabı çok basit. Sorumluluk duymuyorlar. Kanser gibi sağlık problemleri 15-20 yıl sonra ortaya çıkacak ki o zaman bu kişiler ya emekli olmuş veya toprak altına girmiş olacaklar.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

Telefon, fırın, televizyon, bilgisayar, ampul evlerimizde kullandığımız birçok elektrikli ev aletlerinin zararlı radyasyon yaydığını biliyoruz. Radyasyondan bireysel olarak kendimizi nasıl koruyabiliriz? Bu zararları azaltmanın bir yöntemi var mı?

Cihazların zararlarını belirleyen kullanım süresi ve mesafesidir. Evde mutfaktaki cihazlar çalışırken salonda bulunmanız size zarar vermesini engeller. Yani cihazdan uzak durun, işi bitince kapatın. Yatak odasında elektrikli cihaz açıkken uyumayın. En basit korunma yöntemi bunlar.

Teknolojik gelişmelerin olumlu tarafları varken bu şekilde insan sağlığına zarar veren tarafları da var. Bu anlamda teknoloji üretirken dikkat edilmesi gereken en temel noktalar neler?

En basit bir cihaz veya ilaç piyasaya sunulurken 5 ile 10 sene gibi bir deneme ve test sürecinden geçiyor. Ancak cep telefonu ve ilgili cihazlarda buna riayet edilmiyor. Firmalar ürünlerinin zararsız olduğunu ispat etmeli. Suyun bile yan etkisi varken bu cihazların yan etkilerinin saklanması insan haklarına aykırı.

İnternetsiz ev yok artık. Çağımızda çocuklar tabletlerle birlikte büyüyor. Çocuklar açısından en büyük tehlike ne?

Dünya Saglık Örgütü tarafından (WHO)kabul edilen standart değerler yetişkin erkeklere göre hazırlanmış standartlardır. Kadınlar, yaşlılar, çocuklar için özel standartlar yok. Üstelik mevcut bilgi birikimi ışığında, kısa dönemde oluşacak zararlardan korunmak içindir. Ölçülen değerler standartların altında bile olsa uzun vadede çıkabilecek etkiler hakkında hiçbir şey söylenemez. Çok düşük seviyelerdeki radyasyon bile baş ağrısı, uyku düzensizliği, konsantrasyon zorlukları, çocuklarda ve gençlerde davranış bozukluklarına sebep olabiliyor.

5G ve IOT in insanlara, çevreye ve dünyaya verdikleri zararlardan bazıları

Elektromagnetik radyasyon sağlığımıza zarar verecek.
Özel hayatın gizliliği ortadan kalkacak.
Siber güvenlik riskleri doğacak.
Tabiata, arılara, kelebeklere ve diğer aşılayıcılara zarar verecek.
Çok fazla enerji ihtiyacı oluşacak.
Çok fazla astronomik e-posta ortaya çıkacak.
IOT ve 5G’nin ihtiyacı olan mineraller uluslararası problemlere neden olacak.
Ahlâkî sıkıntılar ortaya çıkacak.
Tabiatta çok yoğun bir elektrosis olacak.

Benzer konular