Abdullah Öcalan’ın Türkiye’den kaçması sonrası sığındığı ilk ülke Suriye oldu. Ankara’da bilfiil iştirak ettiği bir suçtan arama kararı çıkarılan Abdullah Öcalan 1978 yılında gittiği Suriye’den 19 yıl boyunca terör örgütünü yönetti. Dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed terör örgütü için ilk kamp merkezi olarak Haseke ili Kamışlı bölgesini tahsis etti. Türkiye sınırına yakın olması sebebi ile seçilen Haseke’nin PKK merkezi olmasından saklanma ve eğitim amaçlı kamp faaliyetlerinin Türkiye’den rahat izlenebilirliği gerekçesi ile kısa süre sonra vazgeçildi. Terör örgütü için Haseke’den sonra eğitim ve yönetim merkezi olarak seçilen bir sonraki adres ise Lazkiye-Bayır-Bucak bölgesi oldu. Kelez, Dereyurt, Şimmez, Karamanlı bölgesinde 1 yıla yakın terör kampı inşa eden ve teorik-pratik eğitim yapan PKK, bölgede yaşayan Türkmenlerden gelen baskılar sebebi ile Bekaa Vadisi’ne geçti.
ABD YENİDEN KEŞFETTİ
Suriye iç savaşının 2. yılında denkleme dahil edilen DEAŞ terör örgütü, beraberinde yeni bir terör yapılanmasının daha doğuşunu sağladı. Halep’e bağlı Aynel Arab kasabasına yönelik DEAŞ saldırısı ile birlikte 55 ülke ABD öncülüğünde yeni bir koalisyon oluşturarak kuzeyde farklı, şaibeli bir savaşın daha startını verdi. Aynel Arab’ın DEAŞ’tan temizlenmesi için seferber olan ABD, bir daha çıkmamak üzere Suriye sahasına sürdüğü 700 kişilik askeri için ilk Askeri Üssü’nü de Aynel Arab güneyinde inşa etti. PKK ile birlikte giriştiği Tel Abyat işgali sonrası eğitim, silah, cephane ve yönetim üssü arayışına giren ABD Haseke’yi keşfetti. Zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip Rimeylan, ABD’nin 15 bin asker, kargo uçakları, savaş jetleri, ve helikopter pistleri ile örülü dev bir askeri üsse dönüştürüldü.
HASEKE ÖZEL SEÇİM
Suriye’de uzayan savaşla birlikte askeri varlığını güçlendiren ABD daha sonrasında yine Haseke ili sınırlarında yer alan Şedadi, Tel Temir, Tel Beyder, Resulayn gibi noktalarda yeni askeri üsler kurdu. Savaş öncesi 1 milyon 400 bin nüfuslu bir il olan Haseke, 2015 yılına dek yüzde 70 oranında muhalifler tarafından kontrol edilen yerleşim birimi özelliğini taşıyordu. DEAŞ’ın Rakka ile eşzamanlı saldırıları sonucu muhalifler bölgeden tamamen uzaklaştırılırken 2016 yılının ikinci yarısından itibaren Haseke il merkezi ve Resulayn, Malikiyye, Kamışlı, Amude, Dırbesiye büyük oranda PKK’ya teslim edildi.
ABD ÜSLERİ TERÖR MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜ
23 bin kilometre yüzölçümüne sahip Haseke’de 5 ayrı askeri üs kuran ABD, başta PKK olmak üzere bir çok terör örgütünün eğitim ve lojistik ihtiyacını da bu askeri üsler aracılığı ile karşıladı. Türkiye sınırına 70 kilometre uzaklıktaki Haseke ili PKK ve ESED güçleri tarafından paylaşılırken Haseke kırsalı yüzde 95 oranında PKK’nın kontrolünde. Türkiye’den gelebilecek müdaheleler konusunda özel olarak seçilen noktalara inşa edilen ABD Askeri Üsleri’nde, başta Kuvvet-i Senadid, 99. Tugay, Suvvar Rakka, Cundul Harameyn ve Burkan el Fırat olmak üzere ABD üslerinde birçok terör unsuru eğitim gördü. PKK terör örgütünün Elder Halil, Şahin Cilo ve Bahoz Erdal gibi elebaşları da yine bu dönem zarfında Haseke-ABD üslerinde saklandı ve örgütü bu merkezlerden yönetti.
HASEKE STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Türkiye ile birlikte Irak’la da sınırı olan Haseke vilayeti, PKK’nın Kandil bağlantısı ve zengin petrol yatakları yanında gözden uzak konumuyla da stratejik önem arz ediyor. Beyaz Saray tarafından gönderilen sömürge valisi olarak atanan Brett McGurk’ta tüm faaliyetlerini Haseke’den yürütüyor. PKK’yı kamufle amaçlı kurulan SDG, Burkan El Fırat gibi paravan terör oluşumlarının kuruluşu ve ilanı da yine Haseke’de planlandı.
LİSTEYE DEAŞ’TA EKLENDİ
Ortadoğu’nun en kanlı terör örgütlerinden PKK’ya devlet kurdurma projesinin baş aktörü ABD Haseke kırsalındaki merkezlerde 20 binden fazla teröristi eğitti. ABD’nin son icraatı ise, Haseke’ye bağlı Rasul Ayn ve Tel Temir bölgelerinde DEAŞ için de özel kamplar inşa etmek oldu. ABD’nin kirli savaş projesi kapsamında istihdam ettiği DEAŞ’lılar ile ilgili ilk bilgiler Rakka skandalı sonrası ortaya çıktı. DEAŞ’ın etkin olduğu dönemlerde sözde emir ve benzeri görevlerde bulunan bazı isimler Rakka sonrası Rasul Ayn bölgesinde kurulan DEAŞ üslerinde görüntülendi. Rasul Ayn bölgesinde 4 binden fazla DEAŞ’lının himaye edildiği iddia ediliyor. Bazı DEAŞ’lılar ise Resulayn’da kısa bir süre kaldıktan sonra TSK’ya karşı savaşmak üzere Fırat Kalkanı ve İdlip bölgelerine sevk edildiği yine gelen bilgiler arasında.
ÜST DÜZEY DEAŞ MİLİTANLARI ABD’NİN HİMAYESİNDE
Irak ve Suriye’de tüm yerleşim birimlerinden sökülen DEAŞ terör örgütü üst düzey isimlerinden birçoğu ABD’nin mülteci kampı olduğunu iddia ettiği Haseke-Resulayn kamplarında himaye ediliyor. Kampa getirilen DEAŞ’lılar arasında Ebu Bekir El Bağdadi ve 7 yardımcısının da bulunduğu iddia edilmekte. Washington yönetimi iddiaları yalanlarken Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 750 DEAŞ militanın ABD tarafından Haseke’de eğitildiği öne sürüldü. Terör örgütünün yaşadığı bozgun sonrası bölgeden kaçmayı başarabilen DEAŞ mensupları da benzer gelişmelerin yaşandığını doğruladı.