Haftanın Manzarası

İBB Şehir Tiyatroları; Mustafa Kutlu, Necip Fazıl ve İskender Pala’nın oyunlarını kaldırdı:

Mütedeyyin yazarlara sansür

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları 2 Ekim’de başlayacak yeni sezonunda, İskender Pala’nın “Aşk Bir Zamanlar” (Gazelle), Mustafa Kutlu’nun “Mavi Kuş” ve Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey” oyunlarına repertuvarda yer vermedi. Kamuoyunda büyük tepki çeken sansür kararı için Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, Yeni Şafak muhabirinin oyunları neden kaldırdıklarına yönelik sorusuna, “Önceliğimiz İBB’nin israfını önlemek. Proje bazlı oyunları ekonomik kaygılar nedeniyle çıkarttık. Biz yeni sezonda yeni bir vizyonla ve yönetimle birlikte kendi oyunlarımıza yer vermek istiyoruz. Tamamen seyircilerimizin sesine kulak vereceğiz. Mecburen bazı oyunları kaldırmak zorunda kaldık. Bir takım oyunları sergilemek için bazılarını kaldırmamız gerekiyordu” yanıtını verdi. İBB kanadı “israf” bahanesini öne sürse de alınan karar kamuoyunda ideolojik saplantı olarak yorumlandı. Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Kutlu ve İskender Pala’nın dünya görüşlerinden dolayı sansüre uğradığı görüşü hakim. Mustafa Kutlu’nun kült hikaye kitabı Mavi Kuş’tan uyarlanan ve aynı adla ilk defa geçtiğimiz Nisan ayında sahnelenen oyunun repertuvardan çıkarılması ise İBB’nin israf bahanesini yalanlıyor. Mavi Kuş’un dekorları ve kostümleri tamamlanmış, provaları bitmiş, oyuncuları da belli olmuştu. Geçtiğimiz Nisan ayında oynandığı tüm salonları yüzde 95 dolduran Mavi Kuş’un tek maliyeti bundan sonrası için oyuncu ücretleriydi. Mavi Kuş’un bu maliyetini de bilet satışlarından çok rahat karşılayabileceği öğrenildi. Seçimlerden önce herkesi kucaklama vaadi veren ve göreve geldikten sonra işçi kıyımlarına başlayan Ekrem İmamoğlu’nun mütedeyyin yazarların tiyatro eserlerini sansürletmesi dikkatleri Devlet Tiyatrolarına çevirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İBB’nin ideolojik gerekçelerle sansürlediği oyunları Devlet Tiyatrolarına alması yönünde çağrılar yapıldı.

***

Değişimi minareli logodan başlattı

Göreve geldiği günden bu yana yaptığı skandallarla gündemden düşmeyen Ekrem İmamoğlu yönetimi bir skandala daha imza attı. Zam operasyonundan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantılarının yayınlandığı İBB TV’nin logosuna gözünü dikti. İmamoğlu simgeleşmiş logoyu akıl almaz bir amblem ile değiştirdi. Yeni amblem İstanbul’u ve İstanbul’a dair hiçbir şeyi içermemesi ise büyük tepki topladı. 1969 yılında İstanbul Valiliği, şehri temsil edecek ambleme karar vermek düzenlediği yarışmanın sonucunda grafik sanatçısı Metin Edremit’in eseri birinci seçilmişti. Amblemdeki minareler İstanbul siluetini süsleyen minareleri, camilerin altındaki üçgenler ise İstanbul’un 7 tepesini simgeliyordu. İmamoğlu’nun yeni logosu ise herhangi bir anlam taşımazken, renklerinden dolayı “LGBT propagandası mı yapılıyor?” sorusunu akıllara getirdi. İBB TV’nin yeni logosunun çalıntı olduğu da söylentiler arasında. Farklı birçok yerde kullanılmış olan logoya ise para verilip verilmediği bilinmiyor.

***

Serpme israf!

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye’nin gıda israfı tablosunu açıkladı. Buna göre, son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltılar, yıllık 100 milyar liralık israfa neden oluyor. Ayrıca bu israf 12 milyon ton yemeğe denk geliyor. TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, dünyada 67 ülkenin yer aldığı ‘gıda kaybı ve israf’ başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye’nin 65’inci sırada bulunduğunu kaydetti. Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti.

Dilek Gürsoy tarihe geçti

Alman Tıp Ödülü’ne (German Medical Award) layık görülen Türk kökenli Alman kalp cerrahı Dilek Gürsoy, Avrupa’da yapay kalp nakli gerçekleştiren ilk kadın olarak kayda geçti. 43 yaşındaki Gürsoy, anne ve babasının 1969’da Ordu’nun Aybastı ilçesinden Almanya‘ya gelerek bir fabrikada işçi olarak çalıştıklarını ve kendisini okutarak bu günlere getirdiklerini belirtti. Almanya’nın Neuss kentinde doğduğunu, üniversiteden 2003’te mezun olup kalp cerrahı olarak işe başladığını anlatan Gürsoy, “Doktor olmayı küçüklüğümden beri istiyordum, başka bir düşüncem yoktu. Biliyordum büyünce doktor olacağımı, bu hedefi koydum ve zamanla da başardım. Tıp fakültesi kolay bir fakülte değil, çok çalışmak lazım. Azimle çalıştım ve 6 yılda tıp fakültesini bitirebildim.” ifadelerini kullandı.

****

Türk dizileri dünyayı ele geçirdi

İngiliz The Guardian gazetesi, dizi ihracatında ABD’den sonra 2. sırada gelen Türk dizilerinin popülerliğine dair bir dosya yayınladı. Türk dizileri dünyayı nasıl ele geçiriyor” başlıklı yazıda Türkiye’nin dizi ihracatında ABD’den sonra 2. sırada yer aldığı ve Türk dizilerinin Rusya, Çin, Kore ve Latin Amerika’da geniş kitlelere hitap ettiği anlatılıyor. Türkiye’den en çok dizi alan ülkelerin başında Şili, Meksika ve Arjantin ile Ortadoğu ülkeleri geliyor. Türk dizi furyasının yükselişinin 2006’daki Binbir Gece dizisiyle başladığı, Gümüş dizisinin de Ortadoğu’da ilk büyük çapta başarı yakalayan dizi olduğu belirtiliyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinin popülerliğinin Arap Turizminde bir patlamaya neden olduğunun altı çizilirken dizinin dünya genelinde 500 milyondan fazla izleyici ile buluştuğu vurgulanıyor. Dizi aynı zamanda Japonya tarafından satın alınan ilk dizi olarak da kayda geçti. 2002’den beri Cezayir, Fas ve Bulgaristan da dahil olmak üzere 100’den fazla ülkeye yaklaşık 150 Türk dizi satıldı. Haberde ayrıca Diriliş Ertuğrul ve Payitaht Abdülhamid dizilerinin de Türkiye ve dünyada büyük kitlelere ulaştığı, dizilerin her 10 izleyiciden 1’i tarafından izlendiği belirtiliyor. Habere göre 2023 yılına kadar dizi ihracatı 1 milyar doları bulabilir.

****

Ülke puanımız tehlikede

Futbolda ülkelerin Avrupa kupalarına göndereceği takım sayısını ve bu takımların hangi turdan organizasyonlara başlayacağını belirleyen ülke puanı klasmanında Türkiye kritik bir sezon yaşıyor. Uzun süredir Şampiyonlar Ligi’ne direkt takım gönderme sınırı olan 10. sırada bulunan Türkiye, oynanan ilk Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarının ardından 11. sıraya geriledi. Yeni Malatyaspor ilk maçta elenirken, Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılan Galatasaray Club Brugge ile berabere kaldı. UEFA Avrupa Ligi’nde yer alan takımlardan Trabzonspor, Beşiktaş ve Medipol Başakşehir ise mağlubiyetle döndü. Sezona 12. sırada başlayan Hollanda, aldığı puanlarla sıralamada yükseldi. Türkiye bu sezonu geride tamamlarsa Avrupa’ya gidecek takımların eleme maçlarına katılması gerekecek.

****

Madalyaya doyamadık

Milli sporcu Rıza Kayaalp, Kazakistan’daki Dünya Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stil 130 kiloda altın madalya kazanarak 4. kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk isim oldu. Milli halterci Şaziye Erdoğan da Tayland’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda koparmada ve toplamda altın madalya kazanarak dünya şampiyonu oldu. Milli güreşçi Taha Akgül ise Dünya Şampiyonası’nda serbest stil 125 kiloda yarı finale kalarak 2020 Tokyo Olimpiyatları’na katılmayı garantiledi. Dünya Halter Şampiyonası’nda podyuma çıkan erkekler 67 kiloda Daniyar İsmayilov da derece elde eden sporcularımız arasında yer aldı. İsmayilov koparmada gümüş madalya kazandı.

Benzer konular