Haftanın Manzarası

25 Aralık’ın adı konuldu: Darbe girişimi 

İLK HEDEF BİLAL ERDOĞAN’DI

Dershanelerin 2013 yılında kapatılması sürecinden sonra ilk defa açık bir şekilde operasyonlara başlayan FETÖ’nün “25 Aralık’taki darbe girişiminde” rol alan mensuplarını mahkum eden 13. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını da açıkladı. 25 Aralık’ta yapılmak istenenin askeri darbe ile benzerlikler gösterdiğine dikkat çekilen gerekçeli kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında gözaltı kararı verilmediği, bilgisine başvurulmak için ifadeye davet edilmesinin planlandığının altı çizildi. Yeni Şafak’tan Mustafa Özkan’ın haberine göre FETÖ’cülerin 2012 yılında İnternet Andıcı soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan ve ardından tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a uygulanan planın, Bilal Erdoğan için de düşündüğü belirlendi. Kararda, kalkışmanın başarılı olması halindeki senaryolar da ele alındı. Bilal Erdoğan’ın Kısıklı’dan emniyete götürülürken çekilen görüntülerinin basına servis edilip algı operasyonunun ilk adımının atılacağı, sonrasında “Oğlu gözaltında olan bir lider” diye dünyaya servis edilecek haberlerle Erdoğan’ın istifaya zorlanacağı vurgulandı. 25 Aralık 2015’te Cumhuriyet Gazetesi’ne röportaj veren firari savcı Celal Kara’nın “1 numara Başbakan Erdoğan” ibaresine dikkat çekilen kararda, “Kara’nın söylemindeki niyetten de anlaşılacağı gibi Başbakanı da gözaltına almaya varacak kadar ileri gidecekleri açıktır” denildi.

İran ajansı trollük yaptı

Münbiç’te ABD askerlerine yapılan bombalı saldırının failinin MİT olduğunu iddia eden İran Resmi Haber Ajansı Press TV skandal bir habere imza atarak kendisini tüm dünyaya rezil etti. Press TV, MİT mensubu olarak ise Kurtlar Vadisi dizisiyle ünlenen oyuncu Necati Şaşmaz’ı fotoğrafını paylaştı. Twitter’da dalga konusu olan haberi geri çeken İran Ajansı bir düzeltme ya da özür yayınlamadı. Bir Twitter kullanıcısı Press TV’nin haberinin altına, dizinin diğer önemli karakterlerini işaret ederek “Memati, Abdulbey nerede?” yorumunu yaptı.

Ankesöre ilk ceza

FETÖ’nün en mahrem yapılanmasının deşifre edildiği ankesörlü telefonla iletişim kuranlar hakkında ilk ceza İstanbul’da verildi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) TSK yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında örgüt içi ankesör/kontörlü hattan iletişim kurduğu gerekçesiyle yargılanan meslekten ihraç edilen yarbay Akın Yıldızhan, ‘’silahlı terör örgütüne üye olmak’’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Akın Yıldızhan ile avukatı katıldı. Savcı mütalaasında, sanığın örgüt içi iletişim için kullanılan ankesör/sabit kontörlü hattan örgütün ‘’sivil imamları’’ tarafından ardışık olarak arandığı, örgütün toplantılarına vkatıldığı, örgüte himmet verdiği, örgüt tarafından sanığın TSK’ya yerleştirildiği vurgulandı. Bu kararla birlikte İstanbul’da örgüt içi ankesör/sabit kontörlü hattan iletişim kurduğu gerekçesiyle yargılanan asker sanıklar hakkındaki ilk ceza verilmiş oldu.

Kişi başına iki ekmeği çöpe atıyoruz

Türkiye Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan İsraf Araştırması’na göre, ülkemizde haftada kişi başına ortalama 2 ekmek israf ediliyor. Vatandaşlar ortalama 3,7 yılda bir cep telefonu; her sekiz yıl ve üzeri bir sürede bir ise otomobilini değiştiriyor. Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 209 tüketici ile yapılan anket verilerine dayanılarak hazırlanan ankete katılanların çoğunluğu 18-29 yaş aralığında, 1.405 ila 3 bin lira gelir grubunda, evli ve ücretli çalışanlardan oluştu. Araştırmaya katılanların, bireysel günlük ekmek tüketim miktarı ortalama yaklaşık 0,78 adet olarak tespit edilirken, haftada ortalama iki adet ekmek çöpe atılıyor. Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden bireylerin oranı ise yüzde 11,7 olarak belirlendi. Cep telefonu olan bireylerin neredeyse tamamı akıllı telefon kullanırken, ortalama 3,7 yılda bir cep telefonu değiştiriliyor. Cep telefonu değiştirme nedenleri arasında öncelikle bozulma ve piyasaya çıkan yeni modele sahip olma isteği gösterildi. Genç yaştaki bireylerin daha ileri yaş gruptakilere göre daha sık cep telefonu değiştirdikleri görüldü.

18 yaşında tarihimize geçti

Galatasaray’dan 11 milyon avro bonservisle Almanya’nın Stuttgart takımına transfer olan Ozan Kabak, transfer ücretiyle birçok konuda Türk futbol tarihine geçti. Ozan Kabak, Türkiye’de altyapı eğitimini alarak yurt dışına giden oyuncular arasında en fazla bonservis bedeli ödenen 3. futbolcu unvanını aldı. Medipol Başakşehir’den Roma’ya 15 milyon avroya giden Cengiz Ünder’in ilk sırada bulunduğu listede, ikinci sırada 13 milyon avroluk bonservis ücretiyle Galatasaray’dan İspanya temsilcisi Atletico Madrid’e giden Arda Turan yer buldu. Ozan ayrıca, Türkiye’den bonservis ücreti verilerek transfer edilen Türk futbolcular arasında da 4. sırada kendisine yer buldu. Bu sıralamada ilk basamakta ise Beşiktaş’tan İngiltere’nin Everton takımına 22 milyon avroya transfer olan Cenk Tosun bulunuyor. Genç stoper, Galatasaray’ın yurt dışına sattığı futbolcular içinde en fazla bonservis bedeli kazandığı 4. oyuncu konumunda. Almanya’nın Stuttgart kentinde 1893’te kurulan kulübün 125 yılı geçkin tarihinin en pahalı transferi Ozan Kabak oldu.

Benzer konular