Haftanın Manzarası

Kenevire dönüş!

Türkiye’de 2016 yılından bu yana sadece sınırlı üretimine izin verilen kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeniden kenevir üreteceğiz” açıklamasının ardından gündeme geldi. Kenevirin hem çevreye zararlı olmaması hem kağıt üretiminde kullanılması hem de petrokimya sanayisine ham madde sağlaması açısından önemli faydaları bulunuyor. Bir dönüm kenevirin, 25 dönüm orman kadar oksijen ürettiği, dört dönüm ağaca eş kağıt çıkardığı, 8 kez kağıda dönüştürülebildiği ve petrokimya ürünlerinde petrole alternatif ham madde olarak kullanıldığı kenevir hakkında bilinenler arasında.
Yeni Şafak’a konuşan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, kenevirin bünyesinde uyuşturucu olmayan çeşitleri bulunduğuna dikkat çekerek, iki yıl sonra bu ürünlerin piyasaya sunulacağını anlattı. Aytaç, “Farklı çeşitlerde üretime sunulacak kenevir ile birlikte ilaç sektörü için ayrı, tekstil üretimine uygun kenevir çeşitleri de olacak” açıklamasında bulundu. Erkek kenevir, plastiğin ham maddesi olan doğada çözülebilir organik biyopolimer üretilebiliyor. Bu madde de biyoplastik, ambalaj sanayi, kozmetik ve hatta oyuncağa kadar pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Kenevirin diğer kullanım alanları ise şöyle sıralanıyor; kurşun geçirmez yelek, akü kapları, uçak kaporta ve kanatları, gemi gövdesi, kağıt, kumaş, iplik, kiremit, bina kaplaması, tıbbi ilaçlar, mobilya, poşet, gıda. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, sözleşmeli üretimin yapılabileceği, kime ne kadar ürettirildiği, ne kadar alanda üretildiği ve üretimin ne şekilde değerlendirildiğinin kontrol altına alınacağı yeni bir alan oluşturulacağına dikkat çekti. Tarım Bakanlığı bünyesinde kenevir üretimine yönelik çalışmalar ise önümüzdeki günlerde başlayacak.

Saç ekiminde lideriz

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, Türkiye’nin saç ekimi işlemlerinde dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada yer aldığını söyledi. Ülkemize saç ekimi amacıyla daha çok Körfez ülkeleri, Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelindiğini belirten Ayhan, Türkiye’yi tercih edenlerin büyük çoğunluğunun ‘sağlık turizmi’ kapsamında aracı firmalar tarafından getirildiğini, bu kişilere havalimanı-otel-klinik arasındaki süreç ve hastane hizmetlerinin sunulduğunu aktardı. Prof. Dr. Sühan Ayhan’a göre Türkiye, oldukça iyi yetişmiş hekim ve sağlık personeli potansiyeline sahip. Eğer bu potansiyel doğru bir şekilde kullanılabilirse Türkiye gelecekte sağlık turizmi açısından ilk üçe çok rahatlıkla yerleşebilir.

Marmaray’dan bir rekor daha

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Marmaray ile taşınan yolcu sayısının 310 milyona yaklaştığını duyurdu. “Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray ile bugüne kadar 310 milyon yolcu, güvenle ve konforla kıtalar arasını 4 dakikada geçti. Marmaray’ı her geçen yıl daha fazla vatandaşımız tercih ediyor” açıklamasında bulunan Turhan, 2018’de yolcu sayısında yüzde 7,5’lik artış gerçekleştiğine de dikkat çekti.

Kaçak elektrik vurgunu

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Bismil’de 25 dönümlük sera alanını ısıtan 4 bin kVA gücünde trafo bulunması üzerine kaçak elektrik konusu yeniden gündem oldu. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) sorumluluğundaki Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta kayıp-kaçak oranlarının yüzde 60’ın üzerinde olduğu belirlendi. Yeni Şafak’tan Talha Menteş’in haberine göre 2013 yılında yüzde 75’lerde olan kayıp kaçak oranı, 2014’te yüzde 73.6, 2015’te 72.1, 2016’da yüzde 67.63, 2017’de yüzde 64’e indi. Bu oran 2018 yılında yüzde 60’a geriledi ancak kaçakla mücadelede istenilen sonuca ulaşılamadı. Dağıtım bölgesinde 1.8 milyon sayacın 480 bini uzaktan okunabiliyor. Geriye kalan sayaçları okumak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalan görevliler ise fiziki şiddetle karşı karşıya kalıyor. Bölgede kaçağı azaltmak için yürütülen projeler arasında belirlenen alanlarda yeraltı şebekeleri döşenmesi, akıllı pano yatırımları, aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, arızalara anında müdahale edilebilmesi için uzaktan sayaç okuma sistemlerinin kurulması gündemde.

İhaneti anlattı: Dört yıl bekletildik

BAYKAR A.Ş Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, başarısıyla dikkatleri üzerine çeken İHA’larla ilgili bilinmeyen detayları Twitter adresinden açıkladı. İnsansız hava araçlarının ülkemizdeki mimarı olan Selçuk Bayraktar, 2009 yılında taktik İHA prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini ve tümüyle milli yazılım ve tasarımla gerçekleşen bu uçuşun Türk havacılık tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Uçuşun tüm aşamalarının otomatik bir sistemle icra edildiğini belirten Bayraktar, o dönemde bu özelliğe sahip İHA’ların dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığına dikkat çekti. Deneme yapmak için aylarca pist bulamadıklarına vurgu yapan Bayraktar, İHA’nın 8 saat havada kalarak gece şartlarında otomatik iniş yapması sonrası TSK içindeki FETÖ yapılanmasının rahatsızlığının iyice arttığını belirtti. Bayraktar, deneme uçuşlarını belgelemek için gönderilen askeri heyetten birilerin uçuş sonrası tartışma çıkararak BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı tutuklamaya kalktığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerin ardından Bayraktar TB2’nin TSK envanterine girmesinin 4 sene aksadığının altını çizen Selçuk Bayraktar, “Mehmetçik bir taraftan canı pahasına terörle mücadele ederken, maalesef birileri de gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde, milli teknolojinin Mehmetçiğimize destek olmasını engelleme çabası içindedir” dedi.

TRT Arapça’dan büyük atılım

Yenilenen yüzü ve yeni yayın politikası ile Resul Serdar Ataş koordinatörlüğünde yeni yayın dönemine başlayan TRT Arapça, göz doldurdu. İlk olarak 4 Nisan 2010 yılında 350 milyon nüfuslu bir coğrafyaya hitap etme misyonuyla kurulan kanal, yayın politikasında değişikliğe giderek, Kudüs, Bağdat, Tahran, Beyrut, Umman, Kahire gibi şehirlerin yanı sıra Londra, Moskova, Washington’da da temsilcilikler kurdu. Dünyadaki tüm gelişmeleri yerinden takip etmeyi amaçlayan kanal, dijital haberciliğe de ağırlık verecek. 21 Arap ülkesinin tamamında çok sayıda gazeteciyi bünyesine alan TRT Arapça, haber programlarının yanı sıra Arap coğrafyası ve Orta Doğu hakkında çeşitli belgeseller de yayınlayacak.

Benzer konular