On beş günde yeni sistemi geçiyor
24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının resmen kayıtlara geçmesiyle birlikte, Türkiye’de yeni yönetim sisteminin hayata geçmesi için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre süreç şöyle işleyecek:
5 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarını açıklayacak.
8 Temmuz: Mazbatalarını alan milletvekilleri Meclis’te yemin edecek.
9 Temmuz: Cumhurbaşkanı Erdoğan, mazbatasını alıp Meclis’te yemin edecek.
10 Temmuz: AK Parti’nin Meclis Başkanı adayı 10 Temmuz’da belli olacak. AK Parti’nin adayını MHP de destekleyecek. Meclis’te ortaya çıkan yeni sandalye dağılımı, Meclis Başkanı seçiminin üçüncü tura kalacağı şeklinde yorumlanıyor. Meclis İçtüzüğü’ne göre, Meclis Başkanı seçilebilmek için, ilk iki turda 400 (üye tam sayısının 3’te 2’si), üçüncü turda ise 301 milletvekilinin (salt çoğunluk) oyunun alınması gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin kurduğu Millet İttifakı’nın 344 milletvekili bulunuyor. Meclis Başkanı’nın 13 Temmuz’da seçileceği öngörülüyor.
Mevcut Hükümet: Erdoğan yemin ettiği anda mevcut hükümet ve başbakanlık sona erecek.
Yeni Kabine: Erdoğan, yardımcılarını ve 16 kişilik bakanlar kurulunu Meclis dışında atayacak.
Vatandaş ırkçılığı da sandığa gömdü
Erken seçim kararının ardından halkın karşısına çıkan muhalefetin Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce ve Meral Akşener’in seçim meydanlarındaki Suriyeli karşıtı politikaları seçmende karşılık bulmadı. Suriyelilerin en çok yaşadığı 7 ilde sandıktan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti birinci çıktı. 24 Haziran seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığına aday olan CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin ve İyi Parti’nin adayı Meral Akşener’in Suriyeli karşıtı izlediği politika çok tartışılmıştı. Suriye’de 7 yılı geriden bırakan iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyelileri hedefe koyarak, Avrupa’daki gibi göçmen karşıtı bir politika yürüten ve Akşener ve İnce’nin söylemlerinin bir karşılığının olmadığını Kilis, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Adana, Bursa ve Hatay’daki sandık sonuçları ortaya koydu. 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarında Suriyelilerin en çok yaşadığı 7 ilde sandıktan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti birinci çıktı. İnce ve Akşener ise seçim meydanlarında dile getirdiği Suriyeli karşı politikaları ters teperek beklediklerini alamadılar. 130 bin nüfusu olan ve bir o kadar da Suriyeli’nin yaşadığı Kilis’te Erdoğan yüzde 70, AK Parti ise yüzde 50 oy aldı. Meral Akşener ve Muharrem İnce, seçim sürecinde ‘Suriyelileri geri göndereceğiz, yardımları keseceğiz’ derken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Güvenli bölge oluşturduktan sonra zaten Suriyeli kardeşlerimiz kendileri dönecektir’ ifadelerini kullanmıştı.OHAL’de de ittifak
Cumhur İttifakı OHAL’in kaldırılmasında hemfikir olduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, OHAL’in yeniden uzatılmaması için fikir birliğine vardı. İki partinin kurmaylarından da bu yönde açıklamalar geldi. Seçimlerden iki gün sonra bir araya gelen liderlerin OHAL’in kaldırılması konusunda görüş birliği sağladığı öğrenildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı da OHAL’in kaldırılmasına sıcak baktıklarını açıkladı. Kalaycı şunları söyledi: “Kanunlarda düzenleme yapılarak OHAL sistemi kaldırılabilir. AK Parti’nin de bizim görüşümüz de bu. Terörün beli kırıldı, inşallah Türk milletini bu terör belasından kurtaracağız. O konuda MHP olarak sonuna kadar destek veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti de bu konuda kararlı.”
AK Parti de yenileniyor
24 Haziran seçimlerinden sonra yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Meclis’in yapılanması çalışmaları hızla başlarken iktidar partisi AK Parti de kongreye hazırlanıyor. AK Parti’yi Mart 2019’daki yerel seçimlere hazırlayacak yeni kadro 18 Ağustos’ta yapılacak kongre ile belli olacak. AK Parti’nin olağan kongresinin 12 Eylül’de yapılması planlanıyordu. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, bu tarihin öne çekildiğini belirterek, “Olağan kongremiz 18 Ağustos Cumartesi günü yapılacak” açıklamasını yaptı.
CHP’nin ‘aksaçlıları’ çok öfkeli
CHP’nin eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 9 Eylül Platformu yaptığı açıklamada CHP yönetimini istifaya davet etti. Kemal Anadol, Ergün Aydoğan, Bülent Baratalı, Mehmet Boztaş, Ersu Hızır, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Şahin Mengü, Onur Öymen, Nur Serter, Dr. Merih Şan, Enis Tütüncü imzası taşıyan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu tabloyu başarı olarak sunması inandırıcı değildir” denildi. Seçim sonucunun kesin bir yenilgi olduğunun vurgulandığı açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin istifasının istendiği açıklamada “AKP’nin oylarındaki düşüş, o oylar bize gelmedikçe bir anlam taşımaz. CHP’nin Sayın Genel Başkanı ve merkez yöneticileri görevlerini bırakmalıdırlar. Tüm çağdaş ülke partileriyle, Sosyalist Enternasyonal üyesi partilerde görülen uygulama budur. Sayın Genel Başkan ve yöneticileri partinin önünü açmaya davet ediyoruz” denildi.
Bahçeli ne derse o!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ı Genel Başkan Yardımcılığı görevinden aldı. Aycan AK Parti’yi işaret ederek, “Meclis’te biz ne dersek o olacak” sözleriyle tepki çekmişti. Aycan’ın bu açıklamasının sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi’nden yazılı açıklama geldi. Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ın MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındığı duyuruldu.
19 yıl sonra çok partili Meclis
TBMM’de 19 yıl sonra çok sayıda partinin temsil edildiği Meclis haline geldi. Meclise bu dönemde; AK Parti yüzde 42,56 oy alarak 295 milletvekili, CHP yüzde 22,64 oy alarak 148 milletvekili, HDP yüzde 11,7 oy alarak 67 milletvekili, MHP yüzde 11,1 oy alarak 49 milletvekili, İyi Parti de yüzde 9,96 oy alarak 43 milletvekili ile girmeyi başardı. Bu durumda 5 parti de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili barajını aşarak parlamentoda grup kurma hakkını elde etmiş oldu. Bu beş partinin yanı sıra; Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İyi Parti Afyonkarahisar Milletvekili, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de AK Parti Ankara Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Saadet Partili Nazır Cihangir İslam, İstanbul Milletvekili, Abdulkadir Karaduman da Konya Milletvekili olarak CHP listelerinden seçilen milletvekilleri oldu. Bu durumda; AK Parti, CHP, HDP, MHP, İyi Parti, Demokrat Parti, BBP ve Saadet Partisi Meclis’te yer aldı. Yeni parlamentoda 8 siyasi partiden 5’inin genel başkanı görev yapacak.
Vekillik düştü ‘suç’ göründü
CHP eski Milletvekili Eren Erdem, ‘silahlı terör örgütüne üye olduğu’ gerekçesiyle Ankara’da gözaltına alındı. Erdem, emniyette işlemlerinin yapılmasının ardından İstanbul’a gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Mayıs ve 30 Mayıs’ta Eren Erdem’i ifadesine başvurulmak için adliyeye çağırdı. Erdem, iki çağrıya da kulak vermeyerek adliyeye gitmedi. Ankara emniyeti tarafından evinin önünde gözaltına alınan Eren Erdem, gelişmeyi Twitter hesabından duyurdu. Erdem paylaşımında “An itibariyle gözaltına alındım. Gerekçemi bilmiyorum. Polisler tarafından evimin önünden gözaltına alındım. Kamuoyunun bilgisine sunarım.” ifadelerini kullandı. Eren Erdem hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “silahlı terör örgütüne üye olduğu” iddiasıyla gözaltı kararı verildi.