Haftanın Manzarası #30

Bedelli ordusuna tezkere müjdesi

Uzun bir süredir kamuoyunda tartışılan ve geçtiğimiz haftalarda Gerçek Hayat’ın da kapağına taşıdığı bedelli askerlik uygulamasına ilişkin müjdeyi Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli verdi. Yeni Şafak’ın sosyal medya yayınına konuk olan Canikli, bedelli askerlikle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak.” dedi. Bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptıklarını ve bütün alternatifleri ile hazır olduklarını kaydeden Canikli, “Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Aralık 2014’te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011’in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi” dedi. Bedelli askerliğe yönelik kalıcı çözümün sorulması üzerine Canikli, ” Öncelikle otomatik işleyen bir sistem kurmamız gerekiyor ancak kesinlikle zorunlu yükümlülüğü kaldırmayacağız. Zorunlu yükümlülük devam edecek” ifadesini kullandı.

Yaz başlamadan rekor kırdık

Turizm’de 2018’in ilk 5 ayında tüm zamanların rekoru kırıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2018’in ilk 5 ayında Türkiye’yi 11,8 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Bu rakam tüm zamanların rekorudur.” dedi. Bir önceki yıla göre de yüzde 30,8’lik bir artıştır olduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş, “Bu, Türkiye için önemli, gerçekten hepimizin iftihar edeceği bir sonuçtur. Bunu yeterli görüyor muyuz? Hayır. 40 milyonu da geçiyoruz, 50 milyon hedefini de revize edeceğiz ama en önemlisi kişi başına düşen turizm gelirini arttırmak için turizmdeki nitelikli adımlarımızı artıracağız ve rekorlar kırarak, güçlü Türkiye’nin turizm alanında da son derece güçlü olmasını temin edeceğiz” dedi.

Videoda en canlı ülkeyiz

Sosyal medya üzerinden canlı video izlenme oranlarıyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, 21 ülke arasında sosyal medyadan en çok canlı yayın izleyen ülke oldu. Ajans Press’in Interactive Advertising Bureau (IAB) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Avrupa’da kullanıcıların yüzde 70’i günde en az bir kere video izlerken, Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık 3’te 2’sinin günde en az bir kez video izlediği görüldü. Genel olarak kullanıcıların canlı videoda tercihi diziler olurken, oyun videolarının Türkiye’de revaçta olduğu saptandı. Bunun yanı sıra, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 54’ünün 2018 Dünya Kupası maçlarını da canlı videodan izlemeyi planladığı ortaya çıktı.


Atların imdadına İBB yetişti

Adalar’da atların çektiği faytonların yerine ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçların kullanılacağı yönündeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kararının ardından dört adada bekleyiş başladı. Hayvanlara eziyet etmediklerini söyleyen faytoncular karara tepki gösterirken adada yaşayanlar ise İBB’nin kararını destekleyen açıklamalar yaptı. Bazıları Ada ve fayton kültürünün yıllardır devam ettiğini ve atların sağlığının denetlenerek kalması gerektiğini savunurken, çok sayıda Adalı ise hayvanların acı çekmemesi için elektrikli araçları beklediklerini söylüyor. İBB’den yapılan açıklamada ise öncelikle Kınalıada’da olmak üzere, her biri en fazla 12 kişilik elektrikli araçla toplu taşımacılığın yapılmasının amaçlandığı ve ilk aracın ise önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağı duyurulmuştu. Yolculuk ücretlerinin İstanbulkart ile entegre olacağı İBB meclisi kararı ile işletmesinin İSPARK tarafından yapılacağı kaydedilen uygulamanın, test edildikten sonra da zamanla tüm Adalar’daki toplu taşıma hizmetinin elektrikli araçlarla yapılacak.

Oyun bağımlıları akıl hastası

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalıkların Sınıflandırması Kurumu, oyun bağımlılığını “dijital bir uyuşturucu madde” şeklinde tanımlayarak, akıl hastalığı kabul etti.  Doktor Vladimir Poznyak, psikologların oyun bağımlılığının akıl hastalıklarına dahil edilmesine karşı olduğunu, ancak toplumların bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Oyun bağımlılığının genel olarak kumar ve madde bağımlılığı ile ortak özellikler taşıdığını ifade eden Dr. Poznyak şunları kaydetti: “Oyun bağımlığının ilk belirtisi oyun davranışının diğer sosyal aktivitelerin önüne geçmesidir. İkincisi oyun oynama isteğini kontrol edilememesidir. Kişi, olumsuz durumlar ortaya çıksa dahi kendini oyundan alıkoyamaz. Üçüncü özellik ise kişinin belirli bir şekilde strese girmesi, kişisel, sosyal ve eğitimsel alanlarına vakit ayıramamasıdır. Sonuç olarak uykusuzluk, beslenme problemleri ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu davranışın bağımlılık olarak kabul edilebilmesi için en az 12 ay sürmesi gerekir.”

ABD’nin yarısı silaha sarıldı

Bağımsız araştırma kuruluşu “Small Arms Survey”in silahlarla ilgili küresel çalışması, bireysel silahlanmanın her geçen gün endişe verici düzeyde arttığını ortaya koydu. Silahlarla ilgili yapılan bu çalışmaya göre dünya genelinde 1 milyardan fazla ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Son 10 yılda bireysel silahlanmadaki artış ise yüzde 17. Gelişmiş ülkelerde bireysel silahlanma daha yüksek. Amerika Birleşik Devletleri bu konuda başı çekiyor. Dünya genelindeki silahların yüzde 40’a yakını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sivillerin elinde. Ülkede sivillere ait silah sayısı, nüfusun üzerinde. Her 100 kişiye 121 silah düşüyor. Yani 393 milyon silah, sivillerin elinde patlamaya hazır bekliyor. Bireysel silahlanmanın çok kolay olduğu ülkede her gün ortalama 100 kişi ateşli silahlar nedeniyle ölüyor. ABD’yi 71 milyon bireysel silahla Hindistan ve 50 milyon silahla Çin takip ediyor.


68 milyon kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) “2017 Küresel Eğilimler” raporunda, geçen yıl savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısının 68,5 milyona çıktığı belirtildi. Rapor, dünyada sığınmacı krizlerinin ezici çoğunlukla gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini ve zengin ülkelerin sığınmacıları kabul etme oranının azaldığını ortaya koydu. Rapora göre, 2017’de savaş, şiddet ve zulüm yüzünden zorla yerinden edilen kişilerin sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 3 milyon artarak 68,5 milyona çıktı. Bu sayının 25,4 milyonunu mülteciler, 43,1 milyonunu ise ülke içinden yerinden edilmiş kişiler oluşturdu. Toplam rakamın 16,2 milyonu ilk defa yerinden edilen kişiler. Buna göre geçen yıl günde ortalama 44 bin 400 kişi, her iki saniyede ise bir kişi evlerinden koparıldı.

9 milyon TL’yi fareler yedi

Hindistan’ın Tinsukia bölgesinde bir ATM’ye giren fareler yaklaşık 9 milyon TL’yi kemirerek paramparça etti. Özel bir güvenlik şirketi Hindistan Devlet Bankası’na ait ATM’ye 29.48 lakh para yatırdı. ATM birkaç gün sonra hizmet dışı uyarısı vermeye başladı. Gelen şikayetler üzerine ATM’yi açan şirket çalışanları, içeride parçalara ayrılmış yaklaşık 9 milyon TL değerindeki parayla ve üzerindeki fare ölüleriyle karşılaştı. Farelerin makineye nasıl girdiği hala belirlenemedi. Hindistan polisi, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Doktor 456 kişiyi ilaçla öldürmüş

İngiltere’de bulunan Gosport Hastanesi’nde, 1989-2000 yılları arasında yaşanan yüzlerce şüpheli ölümü araştırmak için kurulan bağımsız komisyon, skandal bir sonucu ortaya koydu. Rapora göre, 456 hastanın verilen aşırı miktarda ağrı kesici sonucu öldüğü belirlendi. Hastane kayıtları eksik olan 200 kişinin daha aynı nedenle hayatını kaybetmiş olabileceği belirtiliyor. Komisyon, araştırmanın yapıldığı 12 yıllık süre içinde hastalara verilen ağrı kesicilerden Jane Barton adlı bir doktorun sorumlu olduğunu aktardı.  İngiltere Başbakanı Theresa May, Gosport’taki olayları “derin rahatsızlık verici” olarak nitelendirdi ve ailelerden özür diledi.

Benzer konular