Kılıçdaroğlu kendini kaybetti
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu kendini kaybederek Osmanlı’ya “zalim” derken, padişahlara da ağır hakaretler etti. Mersin’de Silifke Yörük Türkmen Çalıştayı’na katılan Kılıçdaroğlu şu skandal açıklamaları yaptı: “Bu çadırlar hepimizin ortak çadırlarıdır. Osmanlı’nın zulmüne karşı bu çadırlarda ne mücadeleler verildi. Dadaloğlu, Köroğlu boşuna mı çıktı? Boşuna mı söylediler, fermanın padişaha, dağların da bize ait olduğunu. Elbette ki bu çadırları, kültürü, geçmişimizi de bileceğiz. Osmanlı döneminde herkes padişahın kölesiydi. Millet diye bir kavram, Türk milleti diye bir kavram yoktu. Osmanlı Türklerle alay ediyordu. Dadaloğlu, Köroğlu’nu yaşatmıyordu. Tarihimizi bilelim saygı gösterelim. Ama güzel bir Türkiye’de biz birlikte yaşayalım.” Kendisinin de bir Yörük olduğunu söyleyen Tarihçi Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi dili Türkçe’dir. Osmanlı sarayında da yaşayanların büyük bir çoğunluğu Türk’tü ve Türkçe konuşuyordu” dedi. Kılıçdaroğlu’nun siyasi alanda söylediği şeylerin ipe sapa gelmez şeyler olduğunu söyleyen Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik ise, “CHP’nin Genel Başkanı CHP’nin tarihini bile bilmezken bu tür açıklamalar yapması gerçekten içler acısı. Söyledikleri şeylerin içinde hiç bir doğru kelime yok. O bir tarihi ezberdir” dedi. Tarihi doğru anlamak için bilmek gerektiğini ve bunun için Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yapılmış araştırmaları okumasını tavsiye ettiğini söyleyen Millî Savunma Üniversitesi rektörü Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, “Osmanlı’nın yörüklere zulmettiği eski bir söylemdir ve doğru değildir. Osmanlı yönetiminin yörüklere yönelik özel bir siyaseti yoktu. Temelde iktisadi faaliyetin devamına ve asayişe bakılıyordu” dedi.
***
Cerrahpaşa üniversite oluyor
Türkiye’deki köklü 10 üniversiteyi bölerek, bazı fakültelerin yeni kurulacak 15 üniversiteye bağlanmasını içeren yasa tasarısı TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçti. Tasarıda en çok merak edilen İstanbul Üniversitesi’nde yapılması beklenen değişiklikler oldu. Komisyonda ilk etapta üniversitenin adının ‘İstanbul İbn-i Sina Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi öngörülürken, bu görüş yapılan son düzenlemeyle değiştirildi. Düzenlemeye göre İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’yle birlikte bazı fakülteler ayrılarak yeni bir üniversite kurulacak. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi adıyla kurulacak üniversitenin Eğitim, Hemşirelik, Adli Tıp gibi 21 farklı fakülte ve enstitüden oluşması bekleniyor. Yeni kurulacak üniversiteye, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO), Sosyal Bilimler MYO, Ormancılık MYO, Veterinerlik MYO, Teknik Bilimler MYO, Yabancı Diller Yüksekokulu, Adli Tıp Enstitüsü, Kardiyoloji Enstitüsü, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü ve yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü de katılacak.
***
Beşiktaş gemileri yaktı
Beşiktaş yönetimi, tribün olayları nedeniyle yarıda kalan Fenerbahçe maçının TFF tarafından kaldığı yerden devam ettirilmek istenmesini tarihi bir kararla protesto edecek. 3 Mayıs saat 20:30’da kaldığı yerden oynanacağı açıklanan Fenerbahçe maçına çıkmama kararı alan Beşiktaş yönetiminin aldığı karara siyah beyazlı taraftarla da yoğun bir şekilde destek verdi. Yönetim maça çıkmama protestosunu duyurduğu açıklamada taraftara mesaj yollayarak, “Bu kararımızın Büyük Beşiktaş taraftarının da sesini duyurması adına en vakur duruş olacağına inancımız sonsuzdur” ifadelerini kullandı. Beşiktaş’ın maça çıkmamasının hem sportif hem de ekonomik yaptırımları olacak. Fenerbahçe’nin hükmen galibiyetle ayrılacağı maçla birlikte turnuvadan elenecek olan Beşiktaş, gelecek sezon da Türkiye Kupası’na katılamayacak. Siyah beyazlılar Türkiye Kupası’ndan bu sezon elde edilen gelirleri de geri ödeyecek.
***
Patlak: Uğur Dündar’lı anmaya tepki: ‘Saadet Erbakan’dan uzaklaştı’
Milli Görüş lideri Erbakan’ın “ödül” bahanesiyle 24 Haziran seçimlerine alet edilmesi oğlu Fatih Erbakan’ı kızdırdı. Erbakan Ailesi’nden kimsenin de katılmadığı etkinlikle ilgili olarak açıklama yapan Fatih Erbakan, törenin seçim kararı üzerine alelacele ve siyasi düzlemde ilgi çekmeye yönelik olarak yapıldığını vurguladı. Erbakan’ın mirasına saygısızlık yapıldığını belirten Fatih Erbakan, “Saadet yönetimi, Erbakan fikriyatından uzak çizgide hamleler yaparken tabanı muhafaza edebilmek için siyasi şovlara tevessül etmektedir. Seçim arifesinde pragmatik ve samimiyetsiz bir yaklaşımla bu hamleyi yapmaları yakışıksız bir durumdur” dedi. Erbakan Ödülleri, 28 Şubat’ın medya ayağındaki en faal isimlerden Sözcü yazarı Uğur Dündar’ın katılımıyla farklı bir şekilde gündem olarak tartışılmıştı. Gecede ‘Medya ödülü’nü gazeteci Ruşen Çakır adına İrfan Bozan, Dündar’ın elinden aldı.
Fotoğrafla dua istemeye son
Sağlık Bakanlığı hastanelere yeni mahremiyet düzenlemesi getirdi. Hastanelerde fotoğraf, video çekilmesi yasaklanırken, hastanın transferi sırasında perde, paravan, önlük gibi malzemelerin kullanılması zorunluluğu getirildi. Yeni düzenlemeyle yakını olan hastanın fotoğrafını çekip ‘dua bekliyoruz’, ‘geçmiş olsun’ gibi sözler yazarak sosyal medyada yapılan paylaşımlar son bulacak. Hastanın sağlık kuruluşunda tedavisi sırasında ilgisi olmayan kişiler hatta tedavisiyle ilgisi olmayan hemşire, doktor bile hasta mahremiyeti kapsamında yanında bulunamayacak. Hasta, yeni düzenlemeler kapsamında mahremiyet yönetmeliklerindeki yeni düzenlemelere uymayan sağlık personeline veya sağlık kurumlarına dava açarak hakkını arayabilecek. Yönetmeliği 81 il valiliğine ve İl Sağlık Müdürlüklerine gönderen Bakanlık, düzenlemelerin sağlık kurumlarında bir an önce hayata geçirilmesini istedi.