Yeni ‘Başkan’ Şentop
Binali Yıldırım’ın İBB adaylığı için istifa etmesi üzerine AK Parti TBMM Başkanlığı’na Mustafa Şentop’u aday gösterdi. Pazar günü yapılan seçimlerde MHP’nin de desteğini alarak 3. turda seçilen Mustafa Şentop, TBMM’ye başkanlık yapan 31’inci siyasetçi oldu. Hukukçu kimliği ile bilinen Prof. Dr. Mustafa Şentop, 2011 Türkiye Genel seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak meclise girdi. Milletvekilliği döneminde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda partisini temsil eden Şentop daha sona AK Parti’nin MYK’sına seçildi ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerinde yeniden Tekirdağ Milletvekili seçilen Şentop daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçildi. Mustafa Şentop, Marmara Üniversitesinde akademisyenlik yaptığı dönemde Gerçek Hayat dergisinin de yazarları arasındaydı.
16 ay sonra kürsüde
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, geçirdiği rahatsızlık sonrası 16 ay sonra ilk kez Meclise geldi ve yemin etti. 16 Ekim 2017 tarihinde beyne giden damarlardan birinin tıkanması sonucu hastaneye kaldırılan Deniz Baykal, yoğun bir tedavi sürecinin ardından Meclis’e geldi. Baykal kürsüye kavasların yardımı ile kendisi için özel hazırlanan platformdan çıktı. Baykal yemin ederken onu kürsüde izleyen eşi Olcay Baykal gözyaşlarını tutamadı. Meclis TV kameraları da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yan yana oturan Baykal’ın salondayken yakın görüntüsünü hiç kullanmadı. Baykal’ın yemin törenini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de izledi.
Dağılmaya devam ediyor
Kuruluşunun üzerinden iki yıl dahi geçmeyen ve ‘Türkiye iyi olacak’ sloganıyla yola çıkan İyi Parti henüz ikinci seçimine giremeden dağılmanın eşiğine geldi. 24 Haziran’daki mağlubiyetin ardından gelgitler yaşanan parti, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde hemen her gün farklı bir yere savruldu. Kimi yerde HDP ile kimi yerde CHP ile kimi yerde de her ikisiyle birden ittifak yapan İyi Parti’de bardağı taşıran son damla Mersin’de düştü. MHP’den istifa eden Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı aday ilan eden İyi Parti, siyaset tarihine geçecek büyük bir skandala imza attı. Kocamaz’ın ismini zamanında YSK’ya bildirmeyi dahi başaramadı. HDP ile gizli ittifak ise İyi Parti teşkilatlarında istifa ile karşılık buldu. Mersin’in Tarsus ilçesinde 297 kişi MHP’ye katıldı. Aydın’ın Kuşadası teşkilatı kurucu üyelerinin de aralarında bulunduğu 40 kişi istifa etti. Adana’da Sarıçam İlçe Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri, Şanlıurfa’da İl Başkan Yardımcısı Yakup Yazar, Bursa Karacabey’de ise İlçe Başkanı Erkan Önen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İyi Parti ile yollarını ayırdı. Terörle işbirliğine tepki gösterip istifa eden bir diğer isim ise Muğla’nın Fethiye ilçesinin Belediye Başkanı Behçet Saatcı oldu. Daha önce de İyi Parti’den milletvekili seçilen Hayati Arkaz, Fatih Mehmet Şeker ile Tamer Akkal istifa etmişti. İYİ Parti’nin kurucu üyelerinden Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor da 24 Haziran seçimlerinden sonra basın toplantısı düzenleyerek istifa etmişlerdi. İyi Parti reklamında oynayan Ali Aydın, Mehmet Fatih Eryılmaz, Ali Türkşen gibi önemli isimlerin hepsinin istifası ise bir hayli konuşuldu. İyi Parti, 31 Mart seçimlerine doğru gidilen yolda her gün biraz daha dibe batıyor.
Fransa aşırı alkolden ölüyor
Fransa’da her yıl 41 bin kişinin alkolden hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık Bakanlığına bağlı Fransa Halk Sağlığının yayımladığı raporda, alkol tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri değerlendirildi. 2015-2017 yıllarında yapılan araştırmaya dayandırılan raporda, her yıl 30 bini erkek ve 11 bini kadın olmak üzere toplam 41 bin kişinin alkol tüketimine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Söz konusu 41 bin kişiden 16 bininin alkol tüketimine bağlı gelişen kanser türlerinden öldüğü kaydedildi. Raporda alkolün erkeklerin yüzde 11’i ve kadınların yüzde 4’ü için ölüm sebebi olduğu ifade edildi.
Çin’in kara listesi katlanıyor
Pekin yönetimi, 1,43 milyarlık nüfusun davranışlarını kontrol altında tutmak amacıyla tasarladığı “sosyal puanlama” sistemi kapsamında oluşturduğu “kara listeyi” genişletiyor. Kamu Güveni Enformasyon Merkezinin yayımladığı “2018 Kara Liste Yıllık Analiz Raporu”ndan derlediği bilgilere göre, ülkede kişi ve şirket bazında “güven kaybı” nedeniyle kara listeye alınanların sayısında geçen yıl büyük artış oldu. Geçen yıl sonu itibarıyla kara listeye alınan 17 milyon 460 bin kişiye uçağa binme yasağı uygulanırken, 5 milyon 470 bin kişi de yüksek hızlı trene binmekten men edildi. Uygulama kapsamında şu ana kadar mahkemelerin vatandaş ve işletmelere kestiği toplam para cezası 4 trilyon 400 milyar yüene (yaklaşık 650 milyar ABD doları) ulaştı. Vatandaşların güven puanlarını belirlemede, harcama alışkanları, sosyal medya kullanımı, arkadaş çevresi ve hatta yüzündeki mimikler gibi son derece kapsamlı ve karmaşık unsurların dahil olduğu bir algoritma sarmalı etkili oluyor. Kırmızı ışıkta geçmek, sigara içilmeyen bölgelerde yapılan yasak ihlalleri ve borcunu zamanında ödememek gibi davranışlar cezalandırılırken, akraba ziyaretleri, ödemelerini zamanında yapma ve toplumsal sorumluluk projelerinde gönüllü yer alma gibi davranış biçimleri mükafatlandırılacak.
Filistinli mahkumları kobay yaptılar
New York’taki Columbia Üniversitesi’nde konuşan İsrailli profesör Nadera Shalhoub-Kevorkian, İsrail’deki büyük ilaç şirketlerinin ürettikleri ilaçları, hükümetin izniyle cezaevindeki Filistinli ve Arap mahkumlar üzerinde test ettiklerini açıkladı. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Shalhoub-Kevorkian ayrıca, orduya bağlı şirketlerin de silahları Kudüs’te işgal altındaki Filistin bölgesinde test ettiklerini anlattı. Bu iddiayı güçlendiren ise geçen hafta, İsrailli yetkililerin hapishanede hayatını kaybeden Filistinli mahkum Fares Baroud’un cesedini teslim etmeyi reddetmesi oldu. Baroud’un ailesi hapishanede bu tarz testlere tabi tutulmuş olabileceğinden şüpheleniyor.