Türkiye ‘komşu’dan söz değil icraat bekliyor

Yunanistan seçimlerinde ülkenin yeni başbakanı olan Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “cesur” adımlar atalım çağrısı yaptı. Bu çağrının üzerinden bir hafta geçmeden başbakanın yaptığı bir diğer açıklama ise Yunanistan’ın Türkiye ilişkilerinde kafasının ne denli karışık olduğunu ortaya koyuyor.

Ülkede 7 Temmuz’da düzenlenen erken genel seçimlerde Yeni Demokrasi (ND) partisi tek başına iktidara gelirken, Kiriakos Miçotakis başbakanlık koltuğuna oturmuş, göreve geldikten sonra da Miçotakis’i ilk kutlayan lider Erdoğan olmuştu. Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni başlangıç vurgusu da yapılmıştı.

“Yeni başlangıç” için ilk adım ise Yunanistan başbakanından geldi. “Öfkeli bir retorikten uzak durarak uluslararası hukuk ve dostane iş birliği yönünde ilerlemek istediklerini” belirten Miçotakis, “Cesur adımlar atacağımız ortak bir yaklaşım için Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum” dedi. “Bu coğrafyada birlikte yaşıyoruz. Gereksiz gerginlikler ve silahlanma yarışı iki ülkeyi de değerli kaynaklarından mahrum ediyor. Bunlar ülkelerimizin yararına kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Nitekim Miçotakis, iktidara geldikten sonra yapacağı ilk işlerden birisinin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aramak ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde Ege ve Doğu Akdeniz’deki olası gerginliklere meydan vermemek amacıyla iki ülke arasında güven oluşturmaya çalışmak” olacağını söylemişti.

YENİ BAŞBAKANIN KAFASI KARIŞIK

Cesur adımlar çağrısının komşular arası bir denge süreci olarak yorumlarken yeni başbakandan kafaları karıştıran bir Türkiye açıklaması geldi. Başbakan Miçotakis ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Güney Kıbrıs’ta skandal sözlere imza attı. Daha birkaç hafta önce Türkiye’ye “cesur adım” çağrısı yapan çiçeği burnunda başbakan “Türk işgalinin son bulmasının ilk öncelikleri olduğu ve çağ dışı garantiler sisteminin çözümle birlikte kaldırılması gerektiği” sözlerini sarf etti.

Bunun yanı sıra geniş çaplı bir ‘ulusal güvenlik reformu’na hazırlanan Miçotakis, Alexandros Diakopoulos’u bu güvenlik reformunun başına atadı. Bir dönem Ankara’da Yunanistan Deniz Ataşesi olarak görev yapan Diakopoulos, Doğu Akdeniz geriliminin tırmandığı bu dönemde başbakanın dikkat çeken bir hamlesi olarak öne çıkıyor.

ADIMLAR DİKKATLİ ATILMALI

Türkiye’ye bir dönem “Akdeniz’in haylaz çocuğu” diyen yeni başbakanın “cesur adım” çağrısı, Türkiye’nin kararlılığı karşısında çark eden Yunanistan’ın çaresizliğini gösteriyor. Yunanistan Türkiye ile masada anlaşma sağlarsa, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak Doğu Akdeniz gazı iki ülkeye de kazanç getirecek.

Türkiye’nin bu noktada Miçotakis’in takındığı “Türkiye tavrını” yakından incelemesi gerekiyor. Miçotakis ve partisinin Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerini destekleyen az sayıdaki muhafazakâr parti arasında yer aldığı gerçeğini de göz ardı etmeyelim. Özetle Türkiye-Yunanistan ilişkileri dengede gittiği sürece her iki ülke için de karlı olabilir.