Komşuda sıra Miçotakis hanedanlığında

Geçtiğimiz pazar günü Yunanistan’da yapılan genel seçimler sonrası sol SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras, parlamentoda çoğunluğu kaybederek Başbakanlığı Yunanistan siyasetinin genç kuşak isimlerinden Kiryakos Miçatokis’e devretti. Büyük umutlarla iktidara gelen Aleksis Çipras ülkedeki sorunları çözmekte yetersiz kalmıştı. Başbakanlık koltuğuna oturan Miçatokis’i bekleyen sorunlar göründüğünden daha büyük.

 

Büyük beklentilerle geldiği Yunanistan Başbakanlığı görevine dramatik şekilde veda eden Aleksis Çipras sonrası Başbakanlığa Kiryakos Miçatokis geldi. Yunanlılar genç kuşak siyasetçilerden olan Miçatokis’in soyadını ilk kez duymuyor. Miçatokis ailesi eski Yunanistan hükümetlerinde önemli görevler üstlenmişti.

GİRİTLİ BİR AİLE

Yunanistan’da gerçekleşen seçimler sonrası yüzde 39 oy alarak 158 milletvekili çıkaran ve tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayan Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) lideri Kiryakos Miçotakis, Girit adasının köklü bir ailesinden geliyor.

YDP’nin eski lideri Konstantin Miçotakis’in oğlu olan Kiryakos, yüksek eğitimini Rockefeller ailesine ait ABD’nin gizemli okullarından Harvard Üniversitesinde gerçekleştirdi. Doktora tezi “ABD’nin Yunanistan’a Bakışı” ile “Hoopes” ve “Tocqueville” ödüllerini aldı.

Daha sonra Atina’da finans ve ekonomi kuruluşlarında çalışan Miçotakis, 2004 yılında siyasete girdi. YDP’den beş kez milletvekili seçilen Miçotakis, Kamu Yönetimi Bakanlığı görevini de üstlenmişti.

Miçotakis ailesinin uzun yıllar siyasetin içerisinde olması Kiryakos Miçotakis’i etkilemiş. Ablası Dora Bakoyannis YDP hükümetlerinde 2006-2009 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı; yeğeni Kostas Bakoyannis ise Eylül’de göreve başlamak üzere Atina Belediye Başkanlığı’na seçildi.

BEKLEYEN SORUNLAR

Halkın 4 yıl için yetki verdiği Başbakan Miçotakis yemin ederek sol SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’tan görevi devraldı. Bakan ve bakan vekilleri dahil olmak üzere 50 kişiden oluşan kabinede, teknokrat ve parti dışı 21 isim bulunuyor. Çipras döneminde ekonomik krizin en kötü zamanları atlatılsa da Miçotakis ve kabinesini zor günler bekliyor. Kriz döneminde gayrisafi yurt içi hasılası yüzde 25 azalan Yunanistan’da ekonomi hala en büyük sorun.

Seçmenlere vergi indirimi, bürokraside hantallığı bitirme, özelleştirme ve ülkedeki yatırım ortamını yeniden önemli hale getirme sözü veren yeni başbakan, piyasalar tarafından olumlu havayı kullanıp ülkenin mali yönetiminde hala söz sahibi olan kreditörlerle yeniden masaya oturmayı planlıyor.

DIŞ POLİTİKA VE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Yunanistan’ın kuzeyindeki çeyrek yüzyıllık Makedonya sorununun doğru bir şekilde çözülmediğini söyleyen Miçotakis, seçim öncesinde anlaşmanın milliyet ve dil maddelerine ilişkin değişiklik vaadinde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturduğu gün ‘‘Türkiye Doğu Akdeniz’in haylaz çocuğu olmayı bırakmalı’’ diyen Nikos Dendias’ı getiren Miçotakis’in Türkiye ile ilişkiler konusunda nasıl bir denge sağlayacağı merak konusu.

Partisi içerisinde özellikle Türkiye konusunda sert tutuma sahip aşırı sağ ve muhafazakar çevrelere sahip Miçotakis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklı şekilde attığı adımları eleştirmiş, AB’nin etkin yaptırımları devreye sokması çağrısında bulunmuştu.

BABA MİÇOTAKİS

Baba Miçotakis Yunanistan’da gerçekleşen darbe öncesi Başbakan’dı. 1967 darbesi sonrası tutuklanarak ev hapsine konan Konstantinos Miçotakis, 1968 yılında dönemin Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in yardımı ile ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçtı.

Türkiye üzerinden Fransa’ya geçen ve 4 yıl boyunca Fransa’da yaşayan baba Miçotakis, ölmeden önce verdiği son mülakatta kaçış öyküsüne değinmişti. Miçotakis, “Çeşme’ye zar zor çıktığımızda Çağlayangil’i aradım, İzmir ve İstanbul üzerinden Fransa’ya gitmek istediğimi söyledim. Bana çok yardımcı oldu. İzmir’e taksi ile vardığımda dostum Çağlayangil’in verdiği talimatla İzmir Emniyet Müdürü tarafından karşılandım. Bana her türlü kolaylığı ve yardımı sağlamışlardı. Ama nereden öğrenmişlerse Türk gazetecilerin hücumuna uğradım. Tıpkı Yunan gazeteciler gibi arı misali üzerime çullanmışlardı. Oysa Yunanistan’dan firar ettiğimi gizli tutuyordum. Birçok manevralar yaparak gazeteci ordusundan sıyrılmayı başardım ve birkaç gün sonra İstanbul üzerinden 4 yıl kalacağım Fransa’ya ulaştım” ifadelerini kullanmıştı.

Türk siyasetçiler Süleyman Demirel ve Turgut Özal ile de iyi ilişkiler kurduğu bilinen baba Miçotakis, sürgünden sonraki Başbakanlık görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu ancak Kıbrıs meselesini ön şart olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı.

Bu son cümle diploması ve özellikle de Yunanistan ile ilgili kurulacak cümleler açısından son derece önemli. Atasözü neydi: Gavura sırtını hiç bir zaman dönmeyeceksin! Beslersin kargayı o da oyar gözünü! Yunansitan söz konusu olduğundan tarih bize kurulacak cümlelerin boş olduğunu gösteriyor. Baba Miçotakis fönemi ile Çipras arasında fark bekleyenler yanıldıklarını elbette görecekler

Benzer konular